Skocz do zawartości

Obecna sytuacja polityczna w Polsce

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
6 godzin temu, marekfarmer napisał:

Tylko że  złapali chłopka  nie za czasów  Św. Lecha  Kaczyńskiego 

A teraz za czasów Jarosława Zawsze Dziewicy go wypuszczą. 

Sekta już go beatyfikowała?

5 godzin temu, marekfarmer napisał:

Ta  jasne  bo Prokuratorzy  wydają wyroki  :D  :D  :D 

Jak nie maja na wyroki żadnego wpływu to może skasować ten urząd. Po cholerę im płacić?

2 godziny temu, Roman176 napisał:

1.ten casting z kukłą  Kaczyńskiego ?? jak reaguje na jego widok ?

2. a jak można ciebie nazwać nieroba patola co bierze socjal i całymi dniami nic nie robi tylko na forum siedzi ?? mało tego jeszcze sam ludzi by zaganiał do pracy  zanim kogoś zmuszasz to sam zacznij pracować 

1. Nie rozumiem tej abstrakcji.

2. Już ci pisałem żebyś więcej pracował głową a nie rekami to zrozumiesz. Nie sztuka się narobić ale sztuka zarobić. Tobie sie wydaje że jak się nie nap...la codziennie na kopalni to się żyje z socjalu bo się ma dużo  czasu. Po prostu jako chłopo - robotnik nie zrozumiesz rzeczy oczywistych bo to poza twoim horyzontem myślowym

By ci ułatwić zrozumienie możesz sobie wyobrazić że jestem rentierem

51 minut temu, marekfarmer napisał:

Aż  dowiemy  się  prawdy 

Nigdy się nie dowiecie bo o to własnie chodzi by kazdy miał swoją prawdę i wierzył w dowolny sPISek

44 minuty temu, marekfarmer napisał:

ty  pisałeś  o g*wno  prawdzie.

A tu  chodzi  o prawdę  a ją znają  Amerykanie (NSA) i pewnie Brytole  i Żydzi.

A my pewnie  poznamy ją  za kilkadziesiąt  lat  :( 

Czyli jak jest prawda nie wiesz , więc skąd wiesz że to nie prawda? Skąd wiesz że Amerykanie znają prawdę i nie jest to prawda powszechnie znana - zgineli z głupoty? Tak jak Antoni - on wie że ruscy mają rejestrator który jest dowodem na zamach ale nigdy go nie oddadzą. 

Wiara i rozum nie mają nic wspólnego

Edytowane przez Ulman
Opublikowano

Polskie kopalnie w 2017 r. odnotowały 3,6 mld zł zysku. I właśnie dlatego wydobywać węgiel chcą tu dziś Niemcy, Anglicy i Australijczycy Przez PrawicowyInternet - Marzec 13, 20181393 0 foto: benscherjon (Pixabay,com), niewygodne.info.pl Ubiegły rok był dla polskiego górnictwa bardzo udany. Działające na terytorium naszego kraju kopalnie węgla kamiennego wypracowały bowiem ponad 3,6 mld zł zysku. Co istotne – tak dobre rezultaty finansowe były możliwe mimo spadających „mocy przerobowych”. W 2017 roku wydobyto bowiem o 4,9 mln ton węgla mniej niż w 2016 roku (70,4 mln vs 65,5 mln). Wspomniana „luka produkcyjna” oraz gigantyczne zyski powodują, że w kolejce do posiadania własnych kopalni w Polsce ustawili się już inwestorzy z Niemiec, Wlk. Brytanii oraz Australii. Wczorajsza „Gazeta Prawna” donosi, że podczas posiedzenia trójstronnego zespołu ds. bezpieczeństwa socjalnego górników ujawnione zostały wstępne wyniki sektora węgla kamiennego za ubiegły rok. Okazało się, że polskie kopalnie wypracowały 3 mld 611 mln złotych zysku na czysto. Co istotne – polskie górnictwo osiągnęło wyższe przychody i zyski mimo wyraźnego spadku wydobycia węgla o prawie 4,9 mln ton. W ub. roku kopalnie wyprodukowały niespełna 65,5 mln ton węgla, wobec prawie 70,4 mln ton rok wcześniej (spadek o 6,9 proc.). ZOBACZ RÓWNIEŻ: W Polsce afera o Puszcze, tymczasem Niemcy wycinają w pień stary las pierwotny, bo przeszkadza im w rozbudowie kopalni węgla Efekt fenomenalnych wyników finansowych osiąganych przez polskie górnictwo naturalnie budzi zainteresowanie zagranicznych inwestorów. Jeszcze w ubiegłym roku niemiecka firma Bergbau zapowiedziała, iż zamierza złożyć wniosek o koncesję na wydobycie węgla kamiennego w ramach projektu Orzesze. Prezes tej firmy – Heinz Schernikau – zapewniał, że inwestycja ta będzie opłacalna, a kopalnia nie będzie miała problemów ze sprzedażą węgla (ma być eksportowany do krajów ościennych; warto podkreślić, że same tylko Niemcy importują rocznie 50 mln ton węgla). W listopadzie ub.r. „Dziennik Gazeta Prawna” podał, że brytyjska spółka Tamar Resources (zarejestrowana w Londynie, choć posiadająca kapitał amerykański) chce wznowić pracę zamkniętej nie tak dawno kopalni Krupiński. Warto podkreślić, że kopalnia ta była nierentowna (w 10 lat przyniosła 1 mld zł straty), bowiem jej poprzedni właściciel, tj. państwowa Jastrzębska Spółka Węglowa (JSW), skupił się głównie na eksploatacji głębokich (a więc kosztownych w wydobyciu) złóż słabej jakości węgla energetycznego. Tymczasem Krupiński słynie z najwyższej jakości złoża węgla koksowego (niezbędnego do produkcji stali). Chodzi o złoże nr 405/1. Przy obecnych cenach wartość zlokalizowanego tam węgla przekracza 40 mld złotych! Australijska firma Prairie Mining już inwestuje w Polsce. Firma ta otrzymała koncesje na wydobywanie węgla w dwóch lokalizacjach i rozpoczęła budowę kopalni „Jan Karski”. Roczna produkcja węgla w tej kopalni ma wynieść 6,3 mln ton. Wydobywanie „czarnego złota” znowu stało się bardzo opłacalne. Nic nie wskazuje na to, aby wyniki za 2018 rok miały być gorsze od rezultatów osiągniętych w roku 2017. Powyższe zwiększy tylko zainteresowanie zagranicznych inwestorów polskim węglem. I pomyśleć, że jeszcze kilka lat temu forsowana była opinia, aby pozamykać większość działających w naszym kraju kopalni. Ciekawe do kogo wędrowałyby obecne zyski z wydobycia? Czy byłyby to polskie spółki wydobywcze, czy może zagraniczne (np. niemieckie), które okazyjnie przejęłyby majątek zamykanych kopalni, a następni

Czytaj więcej na: http://prawicowyinternet.pl/polskie-kopalnie-w-2017-r-odnotowaly-36-mld-zl-zysku-i-wlasnie-dlatego-wydobywac-wegiel-chca-tu-dzis-niemcy-anglicy-i-australijczycy/

Opublikowano

Sprzedali zapasy, zamkneli pare kopalni i stworzyli fikcję finansową łącząc kopalnie z elektrowniami to jest zysk. 

Jak można dać Australijczykom dać wydobywać nasz wegiel jak to taki interes. Toż to hańba że oddamy im zarobek z naszego wegla zamiast nas 

Opublikowano

Lewicowe kopalnie? Ale co, co ze co?O.o

Pewnie ze będą do nas walić drzwiami i oknami do lubią ryć w ziemi na duzych głębokościach w cienkich wyeksploatowanych pokładach zamiast wydobywać olbrzymie pokłady odkrywkowo kopiąc wegiel jak żwir. :D

Opublikowano
29 minut temu, Bogdan675 napisał:

Polskie kopalnie w 2017 r. odnotowały 3,6 mld zł zysku.

Jestem pewny że pod rządami pierwszego lepszego żula spod sklepu ze średnim wykształceniem kopalnie przyniosły by nie 3.6 a 36 mld zysku.... Zaszyć go, dać mu 10tys pensji i za rok następny zanim ten nie nauczy się przekrętów.... Zysk to przychód minus koszty, a jak ma nie być kosztów jak są setki urzędasów, związkowców, firm zewnętrznych zarabiających krocie za byle guciu... Tak jak w szpitalach - szpitale toną w długach a karetki prywatne jeżdżą, w wojsku koszar pilnują agencje ochrony a żołnierze śpią xD

• Haha 1
Opublikowano
35 minut temu, Ulman napisał:

2. Już ci pisałem żebyś więcej pracował głową a nie rekami to zrozumiesz. Nie sztuka się narobić ale sztuka zarobić.

mam rozumieć ze tu zarabiasz głową na forum 

36 minut temu, Ulman napisał:

Tobie sie wydaje że jak się nie nap...la codziennie na kopalni to się żyje z socjalu bo się ma dużo  czasu. Po prostu jako chłopo r robotnik nie zrozumiesz rzeczy oczywistych bo to poza twoim horyzontem myslowym

własnie dlatego masz słaby intelekt a już o twojej ekonomi nie gadam  ......  mi się nie wydaje tylko mam prace na utrzymanie się i większe inwestycje w gospodarstwie  porównaniu do ciebie przeprowadzam większe inwestycje  nie wiem jak ty głowy używasz w twoim gospodarstwie bo ja inwestuje w modernizacje i szybciej i sprawniej 

głową to ty orasz  siejesz czy zarzucasz cho moto i jest szybciej ??  socjal to ty jesteś a ja popieram bo twoje dzieci bd pracowały na mnie  

3 minuty temu, Ulman napisał:

Lewicowe kopalnie? Ale co, co ze co?O.o

twoi ukochani poprzednicy  z po

2 minuty temu, pawel885 napisał:

Jestem pewny że pod rządami pierwszego lepszego żula spod sklepu ze średnim wykształceniem kopalnie przyniosły by nie 3.6 a 36 mld zysku.... Zaszyć go, dać mu 10tys pensji i za rok następny zanim ten nie nauczy się przekrętów.... Zysk to przychód minus koszty, a jak ma nie być kosztów jak są setki urzędasów, związkowców, firm zewnętrznych zarabiających krocie za byle guciu... Tak jak w szpitalach - szpitale toną w długach a karetki prywatne jeżdżą, w wojsku koszar pilnują agencje ochrony a żołnierze śpią xD

nie do koca tak jest bo kopalnie są na giełdach gdyby tak było to akcje by kosztowały 5/10zł   kopalniami jak z rolnictwem dzisiaj siejesz a jutro nie żniw ujesz...

ale tak było  

Opublikowano

Dobra Roman - jesteś lepszy bo się urabiasz jak głupek zamiast myśleć. Tak trzymaj!

Nie mów mi o swoich inwestycjach jak ostatnio się pie...eś pół dnia z jakimś kawałeczkiem RSM  rozlewając.

Opublikowano
52 minuty temu, Ulman napisał:

A teraz za czasów Jarosława Zawsze Dziewicy go wypuszczą. 

Sekta już go beatyfikowała?

Jak nie maja na wyroki żadnego wpływu to może skasować ten urząd. Po cholerę im płacić?

1. Nie rozumiem tej abstrakcji.

2. Już ci pisałem żebyś więcej pracował głową a nie rekami to zrozumiesz. Nie sztuka się narobić ale sztuka zarobić. Tobie sie wydaje że jak się nie nap...la codziennie na kopalni to się żyje z socjalu bo się ma dużo  czasu. Po prostu jako chłopo - robotnik nie zrozumiesz rzeczy oczywistych bo to poza twoim horyzontem myślowym

By ci ułatwić zrozumienie możesz sobie wyobrazić że jestem rentierem

Nigdy się nie dowiecie bo o to własnie chodzi by kazdy miał swoją prawdę i wierzył w dowolny sPISek

Czyli jak jest prawda nie wiesz , więc skąd wiesz że to nie prawda? Skąd wiesz że Amerykanie znają prawdę i nie jest to prawda powszechnie znana - zgineli z głupoty? Tak jak Antoni - on wie że ruscy mają rejestrator który jest dowodem na zamach ale nigdy go nie oddadzą. 

Wiara i rozum nie mają nic wspólnego

a mnie rozwala na tym forum gdy ktoś napisze coś o platformie  ty sie irytujesz i zaraz coś odpisujesz...  ty masz dowody na inna teorie ze tak głośno protestujesz ??

2 minuty temu, Ulman napisał:

Dobra Roman - jesteś lepszy bo się urabiasz jak głupek zamiast myśleć. Tak trzymaj!

Nie mów mi o swoich inwestycjach jak ostatnio się pie...eś pół dnia z jakimś kawałeczkiem RSM  rozlewając.

ja się nie pier**liłem  2,5tyś litra to masz 10ha  z rsm jedziesz 5/6 km po za tym każdym tankowaniem zjeżdżam do domu  sprawdzanie opryskiwacza itp przed rozlewaniem itp 

po za tym  jak się tankuje to robię inne rzeczy 

Opublikowano

Za każdym razem jak platforma to że niby ze co?O.o Problem jest ze wiekszość proPISowców nie wykazuje odrobiny analityczności w mysleniu. Jak ktos wczoraj pisał - nagłówek nadaje narrację i reszty sie nie czyta a nawet jeśli tak   to  i tak nie rozumie. Nie raz wyszedłeś tu na gamonia ale ze masz opatentowane ucieczki w abstrakcje i jakieś urojenia na tyle że racjonalna dyskusja nie może być kontynuowana. Masz wpojone że istnieje tylko PO i PIS. PO jest złe a PIS dobry. Pokazywanie przeze mnie czy kolegów że to jeden ..uj traktujesz jako popieranie PO . Nie twoja wina - tak ci wmówiono. 

2500l i kilka tankowań? Sprawdzanie za każdym razem?O.o Czyli jednak się pie...sz. To jest na max 2h roboty ale jak jeżdzsz jakimś termitem 400l z belką 12m i ciągle cos nawala to i dzień się zejdzie.:(

Opublikowano

ulman nie tłumacz się co i jak  gdybyś tak było jak piszesz to nie pisał pis pis spisek  masz na tym punkcie urojenia  bo w drugom stronę nie piszesz nic  tam ci nie przeszkadzało ciągle kogoś atakujesz jak napisze  afera po  zaraz irytujesz a to nie moje spostrzeżenie tylko 90% ludzi na tym forum 

8 minut temu, Ulman napisał:

2500l i kilka tankowań? Sprawdzanie za każdym razem?O.o Czyli jednak się pie...sz. To jest na max 2h roboty ale jak jeżdzsz jakimś termitem 400l z belką 12m i ciągle cos nawala to i dzień się zejdzie.:(

1200 litrów pilmet   zawieszany leje ok 800l  leci zwykłym wężem do opryskiwacza   Śląsk to wyżyna  wiec górki i było bardzo mokro 2 razy się utopiłem  robiłem kolejny 

po za tym rsm leje drugi raz bo w zeszłym roku na rzepak i nie mam jeszcze poszykowane tak jak z Rosiewiczem 

Opublikowano (edytowane)

Czy ktoś czytał (o ile już jest co?) coś z pakietu ustaw tzw. konstytucji dla biznesu? Sprawa dotyczy bezpośrednio większość społeczeństwa.
Ja słyszałem tylko o półrocznych "wakacjach" od ZUS dla nowych firm, idei "co nie jest zabronione..." jakowychś "sygnalistach" i odrabianiu czasu na "zakurkę" przez palaczy oraz kilka pomniejszych dziwadeł co bezsprzecznie nie nadają się do ustawowej powagi przepisów bo większość nie da się w praktyce egzekwować i pozostaną przepisy owe "prawem pozornym". Czy jest tam gdzieś mowa o likwidacji kuriozum jakim są strefy ekonomiczne? 
Ten temat w pełni pokaże rzeczywistą wartość rządzących bo nie sztuka nieboszczyków zdegradować, nawet i przy odkopywaniu nie protestują, rozdać gotową kasę na dzieci, połapać nie swoich kumpli jak podatki naciągali bo już ten ambergold mnie o złość przyprawia - ile można tego samego słuchać? Parę "chałupek" warszawskich doskonale pasuje do politycznych celów i litością nad lokatorami kapitalnie społeczne nastroje wykorzystano.
Dobra. 
To wszystko na strukturach gospodarczych zastanych i widocznie nie tak złych skoro uszczelnienie budżetu wystarczyło.
O rzeczywistej wartości gospodarskiej przekonamy się dopiero po zmianach w gospodarce i tego wynikach. I nie wiem czym bardziej ciekawy czy zaniepokojony bo najgorzej nie było... może nie dobrze, ale nie najgorzej. Może być dużo lepiej, tylko czy oni potrafią?
Poprzednicy potrafili co widać, w miliony emigracja, obcy kapitał, złomiarstwo gospodarcze i kopiowanie przepisów unijnych co jako tako przy życiu gospodarkę utrzymało. Trzeba lepszych od unijnych rozwiązań aby uchronić się przed od południa postępującym regresem od Grecji, Włoch, Francji, Hiszpanii bo tam już raczej " z górki" i wiele poprawy nie widać przy koniunkturze, co gdy kryzys się przytrafi?

Edytowane przez dysydent
Opublikowano

Nie potrafią ale wmówią gawiedzi że się polepszyło. Wczoraj ktoś biadolił że PO podniosła Vat, podniosła jakies składki, obnizyła zasiłek pogrzebowy i zatrudniła 100 tys urzedników. Nic nie stoi na przeszkodzie by PIS przywrócił stan sprzed tych zmian. Czemu tego nie robia a podnoszą podatki  mnożą ustawy regulacje i urzędasów? Otóż  dlatego że to jedno i to samo  draństwo

Opublikowano

Większości z tych regulacji nikt w praktyce nie stosuje już dawno a są tylko przydatne w sytuacjach kryzysowych do czepiania się jak nie ma o co innego zaczepki.
Nadal każdego można za coś ukarać, wystarczy poszperać w przepisach, a jak kto chce "na skróty" to jest prowokacja. Nie czuję się panem na własnym podwórku a co mówić we własnej gminie jako część społeczności. Pozwolenia, nakazy , zakazy. Nie jesteśmy właścicielami własnego kraju, są nimi przepisy i czasem jaki złodziej co je obejść potrafi.

Opublikowano (edytowane)

Ten poprzedni - oficjalny socjalizm - okazał się niereformowalny, stąd moje bardziej obawy niż nadzieje na cokolwiek dobrego. 
Uwierzę gdy zobaczę rzeczywisty spadek obciążeń fiskalnych kosztem subwencyjności w gospodarce bo na socjal społeczny lekko ponad minimum socjalne nowoczesną technologicznie gospodarkę stać na razie a i kreuje to popyt. O ile emerytury czy refundacja podatków na dzieci oraz minimum egzystencjalne dla słabych można nazwać socjalizmem. 

Edytowane przez dysydent
  • Like 1
Opublikowano

To jest socjal. Socjalizm to zniewolenie gospodarcze, interwencjonizm państwa, nadmierna fiskalizacja, zakazy, nakazy, redystrybucja srodków, brak wiary w jednostkę na rzecz wiary w państwo i że wie ono lepiej co jednostce potrzeba i co jest dla niej lepsze. Krótko mówiąc,   zniewolenie + zidiocenie = socjalizm

Opublikowano (edytowane)

Chińczykom wystarczyło tylko nieco wolności gospodarczej wprowadzić utrzymując zamordyzm polityczny bez zmian i utrzymali się na powierzchni a nawet i lepiej, U nas jeszcze i wolność polityczna przy podobnej a może i większej gospodarczej a już jesteśmy technologicznie za nimi bo nawet piszę na "made in China" a nasi nawet klawiatury nie mają czym zrobić do tego. Wiem - tamci półniewolnictwo robotnicze mieli ale powoli i tam się jednostce poprawia. Raczej trudno będzie pogodzić dobrobyt jednostki z sukcesem gospodarczym przy takim zacofaniu technologicznym w którym nadal jesteśmy i tutaj zbytni liberalizm gospodarczy tylko relacje społeczne do chińskich upodobni. Nie jest to takie proste. Świat jest inny niż kiedykolwiek i nie ma gotowych recept.
Może relacji nie chińskich a rosyjskich gdzie mała kasta oligarchów i miliony biedoty.

Edytowane przez dysydent
Opublikowano (edytowane)

No ale my mamy wyższą świadomość , związki zawodowe które dbaja by nie pracować oraz wolne niedziele

Roman, co ma wolność gospodarcza ze  sprywatyzowanym majatkiem wspólnego?

Nie miałeś, nie masz i nie będziesz miał pojecia o czymkolwiek poza twoim województwem, Nie rozumiesz tego co sie dzieje w Polsce a co dopiero gdzieś za granicą. Ale takich ludzi PISowi trzeba - mają wierzyć, regularnie głosować i nie za wiele mysleć.

Podaj jakieś źródła na poparcie tej twojej teorii że w Bułgarii a w zasadzie w Rumunii , bo o niej dyskutowaliśmy , jest tak fatalnie i źle. Zapewne jak zwykle nic nie podasz a nawet jesli to nie będziesz umiał zinterpretować. 

Edytowane przez Ulman
Opublikowano

Pół biedy te związki gdyby tylko prawa do niepracowania broniły, gorzej a może i tragicznie gospodarczo że przekroczono granicę i zabroniono pracy jak by czymś złym była, grzechem, przestępstwem a ten naczelny ich przywódca zarzeka się że to początek dopiero.
Przymus i zakaz pracy to dwie strony tej samej monety - ideologii. Chińczycy odeszli w kwestii gospodarki od niej a my ku niej zmierzamy.

Opublikowano (edytowane)
31 minut temu, Ulman napisał:

Roman, co ma wolność gospodarcza ze  sprywatyzowanym majatkiem wspólnego?

twoje idealne pastwo wszystko prywatne  brak socjalizmu  

Nie miałeś, nie masz i nie będziesz miał pojecia o czymkolwiek poza twoim województwem, Nie rozumiesz tego co sie dzieje w Polsce a co dopiero gdzieś za granicą. Ale takich ludzi PISowi trzeba - mają wierzyć, regularnie głosować i nie za wiele mysleć.

mam 30 km do Czech widzę co tam się dzieje  rodzinę za granicą itp  to ty w porównaniu do mnie nie masz nic do powiedzenia niema u ciebie przemysłu hut kopalń itp  

jak narazi pis nie sprzedał za 300mld majątku narodowego  nie napuszcza przez media grup pracowniczych na siebie patrząc na strajki rolników tamten rząd zrobił   z rolników idiotów co żyją dobrze za socjal unijny i jeszcze narzekają  pamiętam program lisa  patrzcie jakimi oni ciągnikami jedzą i oni narzekają jeszcze komoro-ski go odznaczył  

jedynie kac zyski powiedział ze to ciągniki na kredyt i pewnie na dużo ha pracują  nie sety ty jesteś tak samo głupi napuszczany przez niemieckie media po tej samej Lini co miastowy na rolnika 

Podaj jakieś źródła na poparcie tej twojej teorii że w Bułgarii a w zasadzie

Wikipedia masz wszystko 

https://wpolityce.pl/polityka/150686-ostrzezenie-z-bulgarii-jak-sie-konczy-prywatyzacja-publicznych-monopoli-na-przykladzie-sieci-energetycznej

Edytowane przez Roman176
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jahooo
      Zapraszam do nowego tematu, kontynuacja wątku z roku 2024

• Gość
      Przez Gość
      Podejrzewam ogromny kryzys w rolnictwie. Nie zaskoczy mnie gdy mleko będzie po 0,70 zł, trzoda po 3,50 A byki po 5,50.😥😥
    • Przez Piotr_SM
      Może kogoś zainteresuje: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/minister-stefan-krajewski-oglosil-wsparcie-dla-rolnikow-700-mln-zl-na-jednoprocentowe-kredyty-260-mln-zl-na-pomoc-za-straty-okolo-1577-mld-zl-na-platnosci-bezposrednie
    • Przez jahooo
      Kontynuacja tematu z 2023 roku

• Przez dunda92
      Proponuję uporządkować rozmowę. Byłem na Dorohusku, byłem na strajku w swojej okolicy. Czas i obowiązki większości ludzi nie pozwalają stać na granicy 24/7, a myślę że chcieliby jak i ja dowiedzieć się o aktualnej sytuacji na wszystkich granicach. Tym bardziej w związku z wczorajszym posunięciem Tuska o włączeniu granic do infrastruktury krytycznej.
  • Dodaj nową pozycję...
v