Skocz do zawartości

Obecna sytuacja polityczna w Polsce

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

dziki będą zabijać myśliwi zgodnie z nowym prawem łowieckim, gorzej jak dziki postudiują to prawo i pouciekają na grunta w polowaniach zakazane np, 100m za moją stodołę bo widziałem ze dwa... a może i bliżej.

Edytowane przez dysydent
Opublikowano (edytowane)

cyt. "Wirus może być zawleczony do chlewni poprzez wektor (nie choruje, ale przenosi wirusa). Ptaki, szczury, muchy, zwierzęta domowe mogą przenieść wirusa z miejsca na miejsce. 
.....
W padłym, chorym na ASF dziku, wirus jest aktywny i zaraża do czterech miesięcy"

cyt. 

"Leczenie

Zabronione z urzędu, ze względu na duże ryzyko rozprzestrzeniania się choroby."

Dwa cytaty, jeden z Tygodnika Rolniczego, drugi z Wikipedii  nigdzie nie znalazłem informacji na temat przenoszenia przez powietrze (wiatr) ani o przeżywalności wirusa w powietrzu (trochę bo tak szukałem) i czy na tej podstawie można ze stuprocentową skutecznością przy pomocy kwarantanny ustrzec stado przed chorobą i wyeliminować ogniska infekcji na stałe?
Śmiech śmiechem ale obyśmy nie zrobili z tego przysłowiowego meteorytu po upadku którego rząd się powinien zdymisjonować. 
Walka z tym "świństwem" nie jest taka prosta bez względu na orientację polityczną.

Z praktyki znam przypadek clavibacter michiganensis - bakterioza ziemniaka i odkąd wprowadzono kwarantannę nic się nie zmieniło. Choroba ma się dobrze i nic sobie nie robi z kwarantanny odniepamiętnych dla mnie już czasów a tylko jak zaostrzyli rygory to nauczyłem się ją rozpoznawać bo kosztowna jej wykryta obecność na plantacji. Połowa plantacji które miałem okazję ocenić (handel, wykopki usługowe itp) na pewno nie była od tej bakterii wolna. Po kilku minutach byłem w stanie znaleźć krzak lub bulwę porażone. Ot i skuteczność kwarantanny a antybiotyki w prod. rośl. zabronione i słusznie.

Edytowane przez dysydent
Gość marekfarmer
Opublikowano (edytowane)
8 godzin temu, Ulman napisał:

Ale one już do nas dawno weszły i choroba się rozprzestrzenia. Tak na serio - wiesz po co jest ten płot?

Po to  jest  ten płot  aby  dziki  zarażone ze wschodu nie wchodziły  do nas.

Ale jak widać  nie  tylko dziki  są  problemem ale  i  ludzie  z ulubionego  przez ciebie  Kraju. :) 

Ale patrząć   na ASF   na wschodzie( Rosja  Białoruś  Ukraina) jak szybko się  przemieszczał  to można powiedzieć że  Polska  Radzi  sobię  z ASF  bardzo  dobrze.

A  jak zwalczyć  ASF  wiadomo trzeba sięgnąć do tego co było w Hiszpanii  Belgi  Danni   innej  rady  niema  

Edytowane przez marekfarmer
Opublikowano

Stasiu, akurat to że mógł nie wiedzieć iż we krwi ma alkohol dotyczy bardzo wielu kierujących zatrzymywanych przez policję. To taki nasz narodowy sport. Przecież gdyby wiedział że ma we krwi alkohol to by na pewno nie wsiadł za kierownicę. :D No chyba że to był stan wyższej konieczności, typu jechał do nocnego bo właśnie skończyła się wódka, albo ratował świat przed atakiem Marsjan. Lubię takie uzasadnienia wyroków. 

Opublikowano (edytowane)
15 godzin temu, Roman176 napisał:

to jest specjalna rasa dzików imigranckie  one idą za socjalem jak ci imigranci Węgrzech i tam ich płot zatrzymał   :ph34r:

Masz rację nawet dziki się połapały, że u nas socjalizm się odradza i masowo z Białorusi przychodzą.  Płot to oczywiście głupota bo dziki padają już w całej Polsce. Tylko służby weterynaryjne to tuszują by nie było rozgłosu i ludziom dookoła świń nie wybijać. Dzików oczywiście nikt zabijał nie będzie tak jak przez te dwa czy tam trzy lata wybić nie zdołano.

A tymczasem pod pozorem walki z nadmierną ilością vice ministrów niby ich się zwalnia. Ale po cichu daje nowe posady w tych samych lub innych urzędach. Walka z biurokracją w pisie oznacza zmianę nazwy stanowiska dla danego delikwenta. No ale jak pisałem już nie raz jest to dostosowane do poziomu przeciętnego wyborcy pisu.

http://www.rmf24.pl/fakty/polska/news-jakie-stanowisko-obejmie-piotr-wozny-dzis-premier-odwolal-go,nId,2556099

W zeszłym tygodniu podobnie zrobiono z dwoma vive ministrami z ministerstwa infrastruktury. Propaganda robiona przez debili dla debili.

Edytowane przez hubertuss
Opublikowano
9 godzin temu, marekfarmer napisał:

Po to  jest  ten płot  aby  dziki  zarażone ze wschodu nie wchodziły  do nas.

Ale jak widać  nie  tylko dziki  są  problemem ale  i  ludzie  z ulubionego  przez ciebie  Kraju. :) 

Ale patrząć   na ASF   na wschodzie( Rosja  Białoruś  Ukraina) jak szybko się  przemieszczał  to można powiedzieć że  Polska  Radzi  sobię  z ASF  bardzo  dobrze.

A  jak zwalczyć  ASF  wiadomo trzeba sięgnąć do tego co było w Hiszpanii  Belgi  Danni   innej  rady  niema  

A co to zmieni jak choroba jest już u nas i nasze chorują? No chyba że zarażają tylko te ze wschodu  bo są bronią biologiczną Putina :D.

Z jakiego kraju sa moi ulubieni ludzie?O.o 

Najbardziej interesuje mnie nastepujący aspekt. Jak płot postawiony na wschodniej granicy kraju zapobiegnie rozprzestrzenianiu się chorych dzików z okolicy Warszawy na zachód kraju?

Opublikowano
54 minuty temu, Ulman napisał:

A co to zmieni jak choroba jest już u nas i nasze chorują? No chyba że zarażają tylko te ze wschodu  bo są bronią biologiczną Putina :D.

Z jakiego kraju sa moi ulubieni ludzie?O.o 

Najbardziej interesuje mnie nastepujący aspekt. Jak płot postawiony na wschodniej granicy kraju zapobiegnie rozprzestrzenianiu się chorych dzików z okolicy Warszawy na zachód kraju?

Ten aspakt budzi we mnie poczucie śmieszności. Popaprańcy myślą że wystrzelanie czy potrucie dzików załatwi sprawę raz na zawsze bez konieczności budowy płotu. Hmm.. nawet najbardziej zajadły leming przyznać musi że dzika jego głupota nie zatrzyma .Raczej prawdą jest że są ograniczeni,na wieść budowy płotu sączą jad

3 godziny temu, hubertuss napisał:

Masz rację nawet dziki się połapały, że u nas socjalizm się odradza i masowo z Białorusi przychodzą.  Płot to oczywiście głupota bo dziki padają już w całej Polsce. Tylko służby weterynaryjne to tuszują by nie było rozgłosu i ludziom dookoła świń nie wybijać. Dzików oczywiście nikt zabijał nie będzie tak jak przez te dwa czy tam trzy lata wybić nie zdołano.

A tymczasem pod pozorem walki z nadmierną ilością vice ministrów niby ich się zwalnia. Ale po cichu daje nowe posady w tych samych lub innych urzędach. Walka z biurokracją w pisie oznacza zmianę nazwy stanowiska dla danego delikwenta. No ale jak pisałem już nie raz jest to dostosowane do poziomu przeciętnego wyborcy pisu.

http://www.rmf24.pl/fakty/polska/news-jakie-stanowisko-obejmie-piotr-wozny-dzis-premier-odwolal-go,nId,2556099

W zeszłym tygodniu podobnie zrobiono z dwoma vive ministrami z ministerstwa infrastruktury. Propaganda robiona przez debili dla debili.

Nie wiem jaki masz problem,skoro u Twoich zachodnich kolegów większy socjalizm.

I ten link do Szpringerowego newsa.Mogłeś postarać się bardziej

• Like 2
Opublikowano

W zasadzie gdyby Białorusinom zależało aby ASF nie wykonał cofki od nas na ich terytorium to powinni sami postawić ten płot. Zawsze parę groszy zostało by w kieszeni, a jego skuteczność była by taka sama jak stawianego za naszą kasę. Nie wiem więc czy nie warto by skorzystać z okazji i nie podpuścić naszych sąsiadów?:D

Opublikowano
DOM » POLITYKA

Będzie afera na cały świat! „Tusk jako premier był sterowany przez …

f23110fd3e6e8e1b8c3babf06cc00535?s=60&d=Magdalena DeruckaUTWORZONY 15 LUTEGO 2018
0
6

DON.png

Będzie afera na cały świat, albo w najlepszym wypadku – całą Europę. Polacy znów muszą pogodzić się z myślą, że przez długie lata żyli w gigantycznym kłamstwie, w iluzji, słuchając zapewnień o działaniu dla dobra kraju czy zielonej wyspie.

W listopadzie miną cztery lata od słynnej ucieczki Donalda Tuska do Brukseli. Objął tam prestiżowe stanowisko, które załatwiła mu kanclerz Niemiec Angela Merkel.

Po wyjeździe do Brukseli wielu wyborców PO, dzisiejszej Nowoczesnej itp., zaczęło jeszcze bardziej ubóstwiać Tuska. W kółko mówią o Polaku na wysokim stanowisku europejskim i o tym, jak świetnie Tusk reprezentuje demokratyczną RP na unijnych salonach. Ochoczo klaszczą też, gdy bezpardonowo atakuje polski rząd.

Jednak nie o tym jest ten artykuł. W całej sprawie chodzi bowiem o to, że właśnie połączono wątki związane z jedną z największych mafii w kraju, która ograbiła skarb państwa na niewyobrażalną skalę. Jaką rolę w całym procederze sprawował Donald Tusk i o co konkretnie chodzi? 

W ostatnich miesiącach rządów PO-PSL doszło do dziwnej nowelizacji kodeksu karnego – przypomniał przytomnie serwis „Prawicowy Internet”. Skrócono wówczas tzw. dodatkowy okres przedawnienia (doliczany do podstawowego po tym, jak sprawca usłyszy już zarzuty) z 10 do 5 lat. Efekt tej nowelizacji był zaskakujący. Nagle okazało się, że polskie sądy dotknęła plaga umorzeń. Setki spraw przedawniało się jak za dotknięciem czarodziejskiej różdżki. Co gorsza – widmo umorzenia postępowania padło również na wiele postępowań dotyczących członków mafii paliwowej.

– Niewątpliwie może dojść do przedawnienia wielu spraw mafii paliwowej, które toczą się przed sądami. Dotyczy to głównie przypadków, gdy stawiano zarzuty działania w zorganizowanej grupie przestępczej. Miały one ulec przedawnieniu w 2022 r., ale stało się to 5 lat wcześniej, czyli w 2017 r. – powiedział Piotr Kosmaty, rzecznik Prokuratury Apelacyjnej w Krakowie, w wywiadzie udzielonym „Dziennikowi Gazecie Prawnej”.

W ostatnich miesiącach rządu PO-PSL urząd premiera sprawowała oczywiście Ewa Kopacz, jednak nikt nie ma wątpliwości, że była w ciągłym kontakcie z Tuskiem. Natomiast podobne, rewolucyjne i zaskakujące zmiany, poprzednia władza wprowadzała też we wcześniejszych latach kadencji. I – dziwnym trafem – najczęściej miały one zbawienny wpływ na sytuację prawną oskarżonych o działanie w mafii VAT-owskiej i właśnie paliwowej. Dość zastanawiający to „zbieg okoliczności”, bo politycy PiS od lat sugerują, że prominentni działacze PO i PSL mogli czerpać korzyści z lewego obrotu paliwem i wyłudzeń podatku. Gdy zacznie pracę komisja śledcza w tej sprawie – a taka bez wątpienia powstanie – i dojdzie prawdy, informacje o tym skandalu obiegną świat lotem błyskawicy. Takie wschodnie scenariusze rozgrywały się bowiem w „demokratycznym państwie prawa”, w środku Europy.

W obliczu tych szokujących doniesień, coraz częściej pojawiają się zarzuty o to, że Tusk i kilku jego ministrów, mogli działać według wskazówek bossów m.in. mafii paliwowej. Jednak nie ma się co dziwić, wszak po kolejnych wygranych wyborach, po otrzymaniu kolejnego mandatu zaufania od Polaków, Donald Tusk miał wśród swoich rzec: – Teraz, to k…a, paliwo może być nawet i po 7 złotych. Nijak te słowa miały się do przedwyborczych obietnic o budowaniu Polski dla przyszłych pokoleń.

Opublikowano
27 minut temu, Alamo napisał:

Ten aspakt budzi we mnie poczucie śmieszności. Popaprańcy myślą że wystrzelanie czy potrucie dzików załatwi sprawę raz na zawsze bez konieczności budowy płotu. Hmm.. nawet najbardziej zajadły leming przyznać musi że dzika jego głupota nie zatrzyma .Raczej prawdą jest że są ograniczeni,na wieść budowy płotu sączą jad

Jak ty wiesz co ja mysleO.o Jako zajadły prawicowy socjalista nigdy nie uznasz że to głupie bo i pewnie nie masz oglądu tematu i własnej opinii.

Tłumaczę i objaśniam

Dzików nie da sie wytruć ani wystrzelac i kazdy normalny to wie. Z przyroda nie wygramy nawet jesli PIS mówi inaczej. Tak przy okazji - gdzie pisałem że nalezy je wystrzelac ?

Teraz bedę saczył jad:):DxD

Jak płot pomoże w likwidacji asf  skoro ogniska choroby bedą po obydwu jego stronach?  

Teraz jad  dla ciebie  w prostych słowach - jak wybudujemy ten płot to jak wyzbedziemy sie chorych dzików bedących w naszych granicach? 

Przed chwilą, mirro napisał:

W zasadzie gdyby Białorusinom zależało aby ASF nie wykonał cofki od nas na ich terytorium to powinni sami postawić ten płot. Zawsze parę groszy zostało by w kieszeni, a jego skuteczność była by taka sama jak stawianego za naszą kasę. Nie wiem więc czy nie warto by skorzystać z okazji i nie podpuścić naszych sąsiadów?:D

Oni wiedzą że trzeba być debilem by mysleć że to pomoze

Opublikowano
48 minut temu, Alamo napisał:

Nie wiem jaki masz problem,skoro u Twoich zachodnich kolegów większy socjalizm.

I ten link do Szpringerowego newsa.Mogłeś postarać się bardziej

Skoro na zachodzie socjalizm to jakie dla ciebie to jest usprawiedliwienie? Wy w pisie łatwo wszystko usprawiedliwiacie bo gdzieś tak samo. W pisie kradną i doją państwo to usprawiedliwiacie, że za po było tak samo. Na zachodzie socjalizm to usprawiedliwiacie tym pisowski socjalizm.

Opublikowano

Ulman, trzeba im powiedzieć że wysiłkiem całego narodu ASF został zatrzymany po wschodniej stronie Wisły. I teraz nasz bohaterski rząd przeprowadzi zmasowany atak na pozostałe przy życiu dziki. Specjaliści prognozują że dziki będą uciekać na kierunku Warszawa- Brześć. Planowany początek operacji w okolicach września. Wiedząc iż terytorium Białorusi jest wolne od tej straszliwej zarazy uprzedzamy wcześniej,  aby nasi sąsiedzi zdążyli podjąć kroki mające na celu zatrzymanie potencjalnie zarażonych zwierząt próbujących przekraczać granicę. Sugerujemy postawienie płotu, bo za działania zwierzyny odpowiedzialności nie bierzemy i żeby potem nie było. 
Z pionierskim pozdrowieniem Rząd RP i takie tam zwyczajowe uprzejmości.:D

Opublikowano (edytowane)

Z wyzyskiem walczyła komuna i wiadomo jak sie skończyło  Trzymali ich w tamtej robocie siłą? 

Jaka jest definicja wyzysku i  skąd wiadomo że byli wyzyskiwani a nie że ciężko pracowali?

Edytowane przez Ulman
Opublikowano

Jak nie pasuje to niech nie pracują, Jak nie ma roboty to niech się przeprowadzą albo swój interes założą. Przeciwnosci i trudne warunki pobudzają kreatywność i zaradność - to bardzo proste

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jahooo
      Zapraszam do nowego tematu, kontynuacja wątku z roku 2024

• Gość
      Przez Gość
      Podejrzewam ogromny kryzys w rolnictwie. Nie zaskoczy mnie gdy mleko będzie po 0,70 zł, trzoda po 3,50 A byki po 5,50.😥😥
    • Przez Piotr_SM
      Może kogoś zainteresuje: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/minister-stefan-krajewski-oglosil-wsparcie-dla-rolnikow-700-mln-zl-na-jednoprocentowe-kredyty-260-mln-zl-na-pomoc-za-straty-okolo-1577-mld-zl-na-platnosci-bezposrednie
    • Przez jahooo
      Kontynuacja tematu z 2023 roku

• Przez dunda92
      Proponuję uporządkować rozmowę. Byłem na Dorohusku, byłem na strajku w swojej okolicy. Czas i obowiązki większości ludzi nie pozwalają stać na granicy 24/7, a myślę że chcieliby jak i ja dowiedzieć się o aktualnej sytuacji na wszystkich granicach. Tym bardziej w związku z wczorajszym posunięciem Tuska o włączeniu granic do infrastruktury krytycznej.
  • Dodaj nową pozycję...
v