Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Dokumenty potwierdzajace zdanie opakowan po:

-śor

-opakowania po nawozach

-opakowania po foli od sianokiszonki

Rejestr działan agrotechnicznych

Rejestr przeprowadzonych zsbiegow srodkow ochrony roslin

Uprawienia na opryskiwacz

Certyfikat na opryskiwacz

Pomieszczenie na przechowanie śor.

Paliwo:

Zbiornik dwuplaszczowy lub faktury z cpn .....uwaga na. Ilosci jak duze zbiornik jak maly nie konieczne

Tak na szybko co pamietam do tego pomiar wszystkich dzialek.

Wiadomo wszystko bylo fotografowane

Jak juz sie maly watek rozwinal, to spytam o cos, a mianowicie:

- rejestr dzialan agrotechnicznych to jesli jest sie w jakims programie jest tylko, prawda? Jesli nie mamy zadnych rolnosrodowiskowych, ekologii itd to tylko ewidencja zabiegow z wykorzystaiem srodkow ochrony roslin?

- uprawnienia na opryskiwacz- jak byl kurs u nas, to nie moglem sie wyrwac z pracy i kurs zrobil brat, ktory obecnie nie mieszka na gospodarstwie, ale jest zameldowany tutaj. Certyfikat ma jeszcze wazny - w razie kontroli rozumiem, ze nie bedzie z tym problemu?

- przy pomieszczeniu na ŚOR przejdzie, jesli się powie, ze na biezaco? Czy wystarczy np w pomieszczeniu jakims zamknieta szafka z tabliczka? I tutaj drugie pytanie - ŚOR naprawde ida praktycznie na biezaco, ale skoro musi byc miejsce na przechowywanie to czy przeszloby cos takiego - nawozy trzymam albo w blaszaku, albo w budynku po dawnej zlewni no i jakbym w jedno, albo drugie miesce wstawil szafke na opryski, nie przyczepiliby sie? Czy nie moga byc w swoim sasiedztwie?

- zbiornik na paliwo - jesli kupowane mniejsze ilosci w cpn, przejdzie ze powie sie ze zakup od razu trafia do ciagnika i nie jest przechowywane paliwo? Mam kurcze za male ilosci paliwa zeby wydawac pare tys zl na zbiornik, ktory i tak stalby pusty.

- sprawdzali moze czy przechwowuje sie i jaki przepracowane oleje? I tutaj jeszcze czy przeszloby jakby miejsce na nie bylo wydzielone w tym ww. budynku po zlewni, albo blaszaku? Mam jeszcze garaze/magazyny gdzie moglbym wydzielic jakies miesce i gdzie sa posadzki betonowe. Tylko jak to zroic zeby kontrol nie miala sie jak przyczepic. Do tej pory ilosci olei nie byly za duze, zawsze sie jakos gdzies rozeszly, ale teraz w 3 ciagnikach w skrzyniach wymienialem, plus w silnikach i sporo tego sie nazbieralo. Czy lepiej zeby taki olej "zniknal" i dla kontroli mowic, ze sie nie przechowuje?

Wymogi wszelkie czytalem, ale jak ma sie teoria do praktyki - kontroli. Do tej pory nie mialem zadnej kontroli z crossa i nie wiem jak w praktyce do tego podchodza.

Opublikowano

Koledzy jak to będzie w tym roku z dopłatami do roślin wysokobiałkowych tzn. koniczyna czerwona w czystym siewie jeżeli nie mam na siebie ani jednego zwierzęcia dla którego miała by być to pasza tylko ojciec skarmiał tę koniczynę w swoim gospodarstwie czy aby dostać te dopłaty do koniczyny to muszę mieć na siebie bydło czy faktury ze sprzedaży innym hodowcom??

Opublikowano

No wiadomo że sobie jaja robięz tym spalaniem. BB po nawozie pakuję do BB i wystawiam na drogę, zresztą opakowania po opryskach też. Firma odbierająca śmieci odbiera to raz w miesiącu.

Nieraz mam takie ilości że na stara by się nie zmieściło i na początku myślałem że będą coś marudzić że za dużo i nie zabiorą. Ale chyba jest jak mówisz, surowiec wtórny i z wielką chęcią zabierają skoro za darmo i gmina jeszcze im płaci za odbiór.

Opublikowano

No dobra wystawiasz sobie i zabierają, a masz na to jakiś papier że zabierają te opakowania po śor i nawozach. Jak koledzy wcześniej pisali w razie kontroli pytają o kwity 

Opublikowano

U nas w okolicy grasuje kilka firm zbierajacych folie, worki, BB, itp. zabieraja i jda na sortownie  i dalej  jako surowiec wraca do nas w postaci inny wyrobów PCV :) A opakowania po ŚOR to zawsze do sklepu gdzie kupuje i mam na to kwit 2-3 razy w roku :)

Opublikowano

No nie mam papieru konkretnego na dzień i rodzaj śmieci. Ale u nas jest zapewniony odbiór tworzyw sztucznych, szkła, organicznych. I jest rozpiska kiedy co zbierają. No to nie wystarczy mi to że tworzywa sztuczne (worki, opakowania SOR) oddałem np. we wtorek dnia tego i tego ??

Opublikowano

Jeszcze co do croppa - znajomy kiedyś miał kontrolę i ponoć żądali kwita za utylizację/odbiór zużytego oleju silnikowego, lub jakiegoś potwierdzenia z wymiany w warsztacie. Nie daj bóg jakby zobaczyli pług z wysmarowanymi lemieszami przepalonym olejem :ph34r:

Opublikowano

No nie mam papieru konkretnego na dzień i rodzaj śmieci. Ale u nas jest zapewniony odbiór tworzyw sztucznych, szkła, organicznych. I jest rozpiska kiedy co zbierają. No to nie wystarczy mi to że tworzywa sztuczne (worki, opakowania SOR) oddałem np. we wtorek dnia tego i tego ??

Chciałeś zażartować ze spalaniem ale jesteś przekonany że wystawianie opakowań po środkach ochrony roślin do odbioru przez firmę zbierającą odpady komunalne jest w porządku ? O ile chodzi o bagi i worki po nawozach nie ma problemu ale jeśli wspomnisz przy kontroli że opakowania po opryskach puściłeś razem z odpadami komunalnymi -( nie ważne że posortowane jako plastik ) zaczną się poważne problemy . Radzę zgłębić temat . 

Opublikowano

mi tez sie wydaje ze opakowani po ŚOR nie powinny isc jako komunalne i w dodatku nie maszna to kwita. U nas ci co zbieraja foli itd nie chca brad opakowan po ŚOR bo mówia ze jakby wpadłą kontrola i by zobaczyli taka banke to maja duzy problem. Jedynie banki bez etykiet  ale tez nie chetnie.

Opublikowano

Już sobie jaj nie róbcie z tym oddawaniem opakowań po ŚOR jako zwykłych śmieci komunalnych. Jeśli macie porobione kursy chemizacyjne to powinniście wiedzieć, że opakowania po ŚOR należy zwrócić do sklepu!!! Nawet na każdej etykiecie jest taka informacja. Akurat to bardzo skrupulatnie sprawdzają. Miałem w listopadzie kontrolę na miejscu. Sprawdzali przede wszystkim rejestry zabiegów agrotechnicznych (mam RŚ) rejestr zabiegów ŚOR i to włącznie z rejestracją środków i dawkami, właśnie zwroty opakowań, pytali o magazyn na ŚOR (ja mam ale myślę, że jeśli ktoś zużywa na bieżąco to powinno przejść, zresztą wystarczy nawet szafa) śmieci, szambo przydomowe, To te najważniejsze które pamiętam.

Opublikowano

Chciałeś zażartować ze spalaniem ale jesteś przekonany że wystawianie opakowań po środkach ochrony roślin do odbioru przez firmę zbierającą odpady komunalne jest w porządku ? O ile chodzi o bagi i worki po nawozach nie ma problemu ale jeśli wspomnisz przy kontroli że opakowania po opryskach puściłeś razem z odpadami komunalnymi -( nie ważne że posortowane jako plastik ) zaczną się poważne problemy . Radzę zgłębić temat . 

Mówisz serio, myślałem że tak można.

Biały u nas odbiera eko lider. Moloch już pół wschodniej PL opanowuje, może oni mają jakieś uprawnienia do SOR i się tego nie czepiają...? Bo np. taki twardy styropian raz chłopak przywiózł od zabezpieczania towaru to tego nie chcieli zabrać. A bańki po SOR normalnie z nalepkami, nieraz nawet nie w pełni zużyte zabierali i nic nie mówili.

Opublikowano

A ktos cos na te pytania co zadalem podpowie?

A co do rejestracji srodkow i dawek, to trzeba kolekcjonowac paragony/fv za ŚOR? Tzn jak mam wpisane powiedzmy, ze prysniete pszenzyto bylo lancetem, ktory rejestracje ma, to musze miec paragon/fv na ten lancet? Czy papier wszystko przyjmie, a oni nie dociekaja az tak i powiedzmy prysniete bylo axialem, ktory rejestracji nie ma, a wpisany lancet to dla nich byleby na papierze gral oprysk i dawka?

Opublikowano

mi tez sie wydaje ze opakowani po ŚOR nie powinny isc jako komunalne i w dodatku nie maszna to kwita. U nas ci co zbieraja foli itd nie chca brad opakowan po ŚOR bo mówia ze jakby wpadłą kontrola i by zobaczyli taka banke to maja duzy problem. Jedynie banki bez etykiet  ale tez nie chetnie.

Ostatnio rozmawiałem w tej sprawie w firmie z której biorę chemię i o dziwo kilka opakowań może iść razem z komunalnymi, jednak większość ma wrócić do sprzedawcy lub firmy zajmującej się odbiorem takich rzeczy.

Ja odwożę wszystko do firmy z której biorę, kwitów nie mam, w razie kontroli - oświadczam że tam zdałem (firma potwierdzi).

Opublikowano

A ktos cos na te pytania co zadalem podpowie?

A co do rejestracji srodkow i dawek, to trzeba kolekcjonowac paragony/fv za ŚOR? Tzn jak mam wpisane powiedzmy, ze prysniete pszenzyto bylo lancetem, ktory rejestracje ma, to musze miec paragon/fv na ten lancet? Czy papier wszystko przyjmie, a oni nie dociekaja az tak i powiedzmy prysniete bylo axialem, ktory rejestracji nie ma, a wpisany lancet to dla nich byleby na papierze gral oprysk i dawka?

Wystarczy rejestr.

Ostatnio rozmawiałem w tej sprawie w firmie z której biorę chemię i o dziwo kilka opakowań może iść razem z komunalnymi, jednak większość ma wrócić do sprzedawcy lub firmy zajmującej się odbiorem takich rzeczy.

Ja odwożę wszystko do firmy z której biorę, kwitów nie mam, w razie kontroli - oświadczam że tam zdałem (firma potwierdzi).

A już tak oświadczałeś? Bo u mnie chcieli papier, nawet go sfotografowali jak wszystkie dokumenty.

Opublikowano

Wystarczy rejestr.

Czyli liczy sie tylko to co w rejestrze? Wazne zeby tam byly wpisane odpowiednie opryski w odpowiednich dawkach, a co naprawde sie dzialo w polu to juz nikt nie docieka?

Opublikowano (edytowane)

na opakowania po ŚOR są 2 sposoby albo oddać do punktu zakupu środków ( ja osobiście biorę od nich takie oświadczenie że potwierdzają odbiór wszystkich opakowań po ŚOR zgodnie z f-mi VAT) lub u nas działa taka firma z woj łódzkiego odbierają zużyte folie, siatki, agrowłókniny oraz opakowania. od brata brali i napisali że odebrali opakowania po ŚOR w ilości 150 kg. obydwa przypadki przechodzą a ARiMR ale pierwszy bardziej skomplikowany bo jak znajdą na fakturze środek którego nie ma w rejestrze zabiegów to znowu tłumaczenie..

Edytowane przez Wojtu