Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
17 godzin temu, Wojciech1991 napisał(a):

Dogadałem w piątek 28 ton po 805 zł/ netto. Wywożę w przyszłym tygodniu. Czas pokaże czy nie sprzedane za wcześnie.

Po tyle byłoby super w żniwa.

Jaka lokalizacja? Pewnie koło portu gdzieś.

Opublikowano
23 godziny temu, toooomaszewski napisał(a):

Po tyle byłoby super w żniwa.

Jaka lokalizacja? Pewnie koło portu gdzieś.

Czy ja wiem? Wg mnie nadal jest nędza w porównaniu z cenami czegokolwiek, w 2019 sprzedawałem po 750 płaca minimalna 2250, czyli 3 tony pszenżyta na miesięczną płacę brutto, mamy 2025 cena pszenżyta 800 a płaca minimalna 4666, czyli niemal 6 ton pszenżyta. Można się pokusić o stwierdzenie, że w 2019 i teraz płaca minimalna ma taką samą wartość.

I tak wygląda ta niby super cena

• Like 2
Opublikowano

Mazowieckie zachód cena netto zł/T, pszenżyto 760-800, ja swoje dogadałem po 800 na mieszalni/hodowli drobiu i sprzedaje. Podwyższenie najniższej krajowej nie spowodował wzrostu cen, szukanie korelacji w dzisiejszych czasach to jak prognoza pogody.

Opublikowano
30 minut temu, Norman napisał(a):

(...) Podwyższenie najniższej krajowej nie spowodował wzrostu cen, szukanie korelacji w dzisiejszych czasach to jak prognoza pogody.

To powiedz, czemu wszyscy pier...lą, że ceny wszystkiego dookoła wystrzeliły przez wyższą płacę minimalną, zobacz co się dzieje w usługach (oprócz tych dla rolnictwa), zwłaszcza tych dotyczących budowlanki

Opublikowano

Rolnictwo stało się chłopcem do bicia dla polityków całej UE. Miliony mieszkańców miast muszą cos jeść i to są ich wyborcy, poprzez zapewnienie taniej żywności zaspokajają ich podstawowe potrzeby i on w zamian ich wybierają. Jak żywność drożeje to momentalnie otwierają rynki zachodnie czy wschodnie i znowu tanieje. I tak bedą robić cały czas. 

Po to jest Ukraina i Ameryka Pd.

Rolnictwo w UE miało swój złoty czas w latach 80 i 90 dlatego że UE miało szczelne granice i cła importowe chroniące rolników przed spadkiem cen.

Teraz poprzez ograniczenia w produkcji, wycofanie ŚOR, dobrostany i inną biurokracje doprowadzą do upadku gospodarstw indywidualnych - zostaną tylko kołchozy oraz import.

Kiedyś wszyscy krzyczeli że bez górnictwa nie da rady żyć ale kopalnie zamkneli i wszystko kupują. Z rolnictwem będzie podobnie. Takie krótkowzroczne myślenie.

Zobaczcie co sie stało jak podrożało masło? Od razu rob się wszystko żeby staniało? Czy ktoś coś robi żeby potaniały samochody czy rowery itp?

Każdy poltyk ma to w d*pie a po drugie to masło- 10 zł za.kostke to jest jego prawdziwa cena i tyle powinno kosztować.

• Like 1
Opublikowano

Bo ludzie są pojebani.

Płacą za dzierżawe po 2 tone pszenicy za V klase. Jak u mnie facet wygrał przetarg na 30 ha takiej ziemi zarośniętej krzakami. Powinien płacić ponad 60 tys rocznie samej dzierżawy - to można u mnie kupić 1,5 ha dobrej ziemi. On pewnie nie będzie płacił bo czuje jakiś szfindel- wiadomo witamy w Polsce.

Druga sprawa tak jak wielu moich kolegów- np podobnie jak twoja żona są lekarzami i zarabiają kupe kasy a z kasą coś trzeba zeobić więc kupują nieruchomości. Podobnie tez inni co mają w choooj pieniędzy. U nas w PL ludzie nie wierzą bankom czy giełdzie - inwestują w nieruchomości. Ogłądalem ostatnio na YT film gdzie gościu wizytuje gospodarstwa we Francji i rozmawiają o cenach ziemi - około 15-20 tys euro za 2-3 klase gdzie masz dopłaty dwa razy takie jak u nas. Czyli tak jak u nas albo taniej.

Ja tego też nie rozumiem. Jeden drugiego podpierdala, dzwoni że da więcej za dzierżawe, nie wiem o co chodzi.

Jak jednemu powiedziałem że za dzierżawe 18 ha płace podatek i biore dopłaty za paliwo, to ten mało co zawału nie dostał. W ten sam dzień wieczorem dzwonił do kolegi od którego mam pole, żeby mu oddać  w dzierżawe bo on zapłaci dużo więcej 😂.

Opublikowano (edytowane)

@jacor73 Napisałem odnośnie ceny pszenżyta jak temat jaki mialo wpływ podwyższenie płacy minimalnej (tak trochę z żartem odnośnie powyższych postów), nie odnośnie wszystkich gałęzi produkcji czy usług. Usługi to każdy widzi jakie są ceny zwłaszcza tak jak piszesz budowlane czy wykończenia ale patrząc na rynek mimo wysokich cen mają pełne ręce roboty. 

U mnie w okolicy to widzę ciągłe inwestycje zwłaszcza u hodowców krów mlecznych, czy też drobiu lub ferm trzody chlewnej,  ostatnio słyszałem że jeden kupił po 100 tyś. zł za 1 ha, 5,5 ha gdzie cena 60 wydawała się zaporowa.

Edytowane przez Norman
Opublikowano
W dniu 16.01.2025 o 14:13, Krzysztof81 napisał(a):

Bo ludzie są pojebani.

Płacą za dzierżawe po 2 tone pszenicy za V klase. Jak u mnie facet wygrał przetarg na 30 ha takiej ziemi zarośniętej krzakami. Powinien płacić ponad 60 tys rocznie samej dzierżawy - to można u mnie kupić 1,5 ha dobrej ziemi. On pewnie nie będzie płacił bo czuje jakiś szfindel- wiadomo witamy w Polsce.

Druga sprawa tak jak wielu moich kolegów- np podobnie jak twoja żona są lekarzami i zarabiają kupe kasy a z kasą coś trzeba zeobić więc kupują nieruchomości. Podobnie tez inni co mają w choooj pieniędzy. U nas w PL ludzie nie wierzą bankom czy giełdzie - inwestują w nieruchomości. Ogłądalem ostatnio na YT film gdzie gościu wizytuje gospodarstwa we Francji i rozmawiają o cenach ziemi - około 15-20 tys euro za 2-3 klase gdzie masz dopłaty dwa razy takie jak u nas. Czyli tak jak u nas albo taniej.

Ja tego też nie rozumiem. Jeden drugiego podpierdala, dzwoni że da więcej za dzierżawe, nie wiem o co chodzi.

Jak jednemu powiedziałem że za dzierżawe 18 ha płace podatek i biore dopłaty za paliwo, to ten mało co zawału nie dostał. W ten sam dzień wieczorem dzwonił do kolegi od którego mam pole, żeby mu oddać  w dzierżawe bo on zapłaci dużo więcej 😂.

Juz nie zachwalaj ze w tej Francji  tak różowo. Przejmujesz gosp po rodzicach przyjeżdża  ze skarbowego i wycenia gospodarstwo i na dzien dobry 30 % podatku od darowizny. Chcesz kupic gospodarstwo  to kredyt na kilkadziesiat lat do spłaty. 

Opublikowano
31 minut temu, malorolny121 napisał(a):

Juz nie zachwalaj ze w tej Francji  tak różowo. Przejmujesz gosp po rodzicach przyjeżdża  ze skarbowego i wycenia gospodarstwo i na dzien dobry 30 % podatku od darowizny. Chcesz kupic gospodarstwo  to kredyt na kilkadziesiat lat do spłaty. 

Ja nie zachwalam tylko mówie jak jest. Wiem o podatku. Rolnicy cały czas z tym walczą i nikt nie chce ustąpić bo to miliardy euro dla budżetu rocznie. Tyle że tam nie są tacy pojebani i zachłanni jak u nas gdzie obszarnicy jakby mogli to by tych mniejszych w nocy jak banderowcy zatłukli.

Opublikowano (edytowane)

Są ludzie i ludziska i nieprawda żeby zatłukli choć może niektórzy tacy są na Ukrainie też nie mordowali jakieś tam wojska tylko normalnie Sąsiedzi Zresztą na YouTube są filmy No ale fakt ludzie zachłanni zabić spalić i zabrać ziemie tak było na Ukrainie,i zeby nikt po to nie wrócił poto zabijali wszystkich.

Banderowcy kojarzą się z jakaś organizacja przekonaniami a jak obejzałem filmy starych ludzi co zdarzyli ucieć to ze to normalnie Sąsiedzi robili,tylko nocami a nie jakieś tam wojska czy partyzanci z karabinami tylko zwyczajni ludzie z sikierami widłami.

Edytowane przez Strongman
Opublikowano

Ukraińcy to najgorsza nacja jaka może być. Czytam właśnie wspomnienia pewnego człowieka wywiezionego na syberie to pisze że juz w 39 jak tylko niemcy wkroczyli do Polski to 7 września ukraińcy zaczeli mordować polaków na kresach, napadali na sąsiadów w wioskach a nawet na polskich żołnierzy. Nie ma gorszej qrwy jak ukraińcy. Dzięki komuchom i akcji wisła zrobili z nimi troche porządku. U mnie w okolicy jest pełno litwinów, też wredne sqrwysyny ale nie umywają sie do banderowców.

• Like 1
  • Thanks 1
Opublikowano
34 minuty temu, tytanowyJanusz napisał(a):

Bedlno Radzyńskie 670 netto 

To chyba coś zdrożało bo ojcu kumpel tłumaczył że na skup gdzieś w zbuczynie po 700 brutto woził w tamtym tygodniu