Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Tymczasem znajomemu rolnikowi Spomlek wypowiedział umowę... bo za daleko mieszka i nie opłaca się jechać... ma 3 miesiące na znalezienie innego odbiorcy.

Opublikowano

Powiem tak o zebraniach Mlekpolu, znam kogoś kro jeździ jako widz na większość zebrań i mówi jak to rolnicy się odzywają czasem nawet nikt słowa nie powie, a tam gdzie jeden mocno gada to jeszcze paru się dołączy. Jeśli sami się boicie mówić jak jest to weźcie sąsiada który jest stolarzem i powie co trzeba a reszta pójdzie za nim. Jeśli nie zbierzemy się na tym forum i nie zaczniemy namawiać sąsiadów to będą nas jechać do ostatniej kropli

Opublikowano

Czemu wszyscy musza zarabiac na mleku mleczarnie, posrednicy, markety prócz nas rolników!!!! To my ponosimy najwiekszy nakład i wkładamy najwiecej pracy. a to my powinnismy miec zagwarantowany zysk a nie dopłacac do sojego mleka.  

Opublikowano

Sam nigdy tego nie pojmę, że woda jest droższa od mleka póki co. Wodę wystarczy wypompować, przefilrować i rozlać do butelek a przy mleku każdy wie jakie to nakłady.

Ciekawe czy potwierdzi się ta plotka z obniżką o kolejne 5 groszy za luty. Na razie żadnego sms, jest jeszcze poniedziałek.Wtedy to wyszłoby po 1,11 brutto.

Opublikowano

U mnie w smsie było napisane o obniżce za styczeń a nie od stycznia więc pewnie plotka powstała od tego że w styczniu, lutym i marcu ma być po 5 gr obniżki

Opublikowano (edytowane)

Cena mleka nie ostatni raz jeszcze spadnie, a za tą pomoc 1 gr do kg to chyba na wakacje pojadę bo nie będę wiedział co z takimi pieniędzmi dużymi zrobić <_<

Edytowane przez kris91
Opublikowano

Hochland od lutego ma -7 gr a od marca dodatkowo 1 gr na białku i 2 gr na progach czyli dodatkowe 5 gr obniżki

Opublikowano

A co krzykacz Izdebski ma do niskich cen mleka na całym świecie? Za dużo obór, krów, mleka. Za mało rozsądku. Cykl sie powtarza co 4 lata tyle że teraz dodatkowo susza spowodowała jeszcze niższą opłacalność.

Skup Korczew - obniżka 5 groszy, przy 4tys l wychodzi ok 87gr.

Podobno Łukaszenka pobudował serownię i skupuje mleko z Polski po 93 grosze, sprzedaje ser na Rosję i zarabia 3-4 krotnie.

Opublikowano

A jak ten Łukaszenka to tam transportuję,jeżeli na nasze produkty Rosja jest zamknięta? Po drugie jeżeli był zakaz wjazdu przewoźników polskich do Rosji to jak On to transportował?

Opublikowano

Jak jest z przenoszeniem się do innej mleczarni? tzn czy jeśli w lipcu podpisałem umowę to czy teraz mogę przenieść się do innej czy jest coś takiego że mleczarnię tylko raz w roku można zmienić?

Opublikowano

a zarzad mlekpolu powinien podac sie do dymisji po tym jak rolnicy ktorzy od nich kupowali ON beda musieli zaplacic akcyze za paliwo . brali paliwo od firmy ffirma nie odprowadzala podatkow i dopiero po gdy 6mln dlugu wyszlo na jaw firma przepadla... slyszal ktos o tym

No właśnie, ktoś  to może potwierdzić? Znam przedsiębiorce którego skarbówka zrujnowała dokumentnie za to że kupował paliwo od dostawcy nie płacącego akcyzy i VAT.

Opublikowano

Jak jest z przenoszeniem się do innej mleczarni? tzn czy jeśli w lipcu podpisałem umowę to czy teraz mogę przenieść się do innej czy jest coś takiego że mleczarnię tylko raz w roku można zmienić?

Nie ma czegoś takiego, odbiorcę mleka możesz zmieniać dowolną ilość razy w roku... Tylko musisz wiedzieć co było zapisane w umowie jaką podpisałeś z poprzednią mleczarnią.  Z reguły jest tak iż jeśli chcesz się przenieść do innej mleczarni to musisz złożyć kilkumiesięczne wypowiedzenie... musisz dokładnie przeczytać umowę którą podpisałeś...

Opublikowano

A jak ten Łukaszenka to tam transportuję,jeżeli na nasze produkty Rosja jest zamknięta? Po drugie jeżeli był zakaz wjazdu przewoźników polskich do Rosji to jak On to transportował?

Białoruś handluje z Rosją bez problemu. Po smaku sera Putin nie pozna z czyjej produkcji mleko na ten ser zostało zużyte. Łukaszenka skupuje polskie mleko a sprzedaje białoruski ser.

Opublikowano

to jest nic .SLYSZELISCIE !!!!!!!!!!! ma wejsc w zycie masz pole musisz miec krus  i dostaniesz dopłaty nie mozesz miec zusu. jestes na vacie staniesz sie przedsiebiorca z góry wtedy warunki ustalone musisz płacic zus dopłat nie bierzesz do pola . to w uni juz obowiazuje . dali po pół mln dopłat do modernizacji teraz pasuje to zaczac zwracac pany ale cyrki i cenaa mleka nawet 2 zł tu nic nie porawi było lepiej 1 ciagnik na trzech za gotowe kupic a nie isc w vat

pokaż źródło

Opublikowano

ja też mogę mówić, że teraz biorę po 2zł za litr mleka i co uwierzysz mi od razu na słowo? Takie jest życie gdy otworzysz sklep i jesteś praktycznie monopolistą w danym rejonie to zbierasz kokosy, ale jak przybędzie jeszcze z 5 takich sklepów to już trzeba się zastanawiać czy rozkręcać się na całego czy zwijać interes i inwestować w coś innego i nie dotyczy to tylko rolnictwa tylko wszystkich branży.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez gobi12
      Witam.

Mam na sprzedaż 7 jałówek wysokocielnych (wycielenia początek stycznia - początek lutego).

Jałowice hodowlane. Rasa HF - wysokomleczne.

Zainseminowane dobrymi mlecznymi bykami.

Stado znajduje się pod oceną PFHBiPM. Stado wolne od chorób.

Jałówki całą wiosnę, lato i jesień spędzają na dużym wolnym wybiegu dzięki czemu w późniejszej hodowli nie mają żadnych problemów z nogami.

Cena za szt. 5100-5500 złotych (do negocjacji).

Okolice Zambrowa i Wysokiego Mazowieckiego.

Tel. 86 274 50 89

Zapraszam do kontaktu i obejrzenia na żywo.

• Przez tadzio
      Witam. Jak wiadomo, można składać wnioski do ARR wnioski o wsparcie dla producentów mleka i trzody chlewnej. Czy trzeba dołączyć jakieś załączniki, dokumenty z mleczarni. Bo we wniosku nic takiego nie ma wspomnianego , tylko ilość sztuk?
      Dzięki za pomoc, pozdrawiam.
    • Przez drewcio
      Witam, orientuje sie ktos coz to za dojarka? (Model, nazwa)

Poszukuje katalogu czesci oraz instrukcji do takiego wynalazku.

• Przez Czyzyk97
      Witam agroforumowiczów ostatnio jest głośno o rejestracji chłodni do mleka.
      Jak dokładnie wygląda sytuacja,macje już zarejestrowane chłodnie? Do kogo/gdzie udać się po poradę/pomoc ?
      Dzięki za wypowiedzi Pozdrawiam
    • Przez dawid141413
      Wiitam, stoję przed wyborem nowego schładzalnika do mleka i prosiłbym o opinie na temat firmy EUROTANKS
  • Dodaj nową pozycję...
v