Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

OSM Ostrów Wlkp począwszy od lipca podnosi cenę co miesiąc po 5gr/l. Za wrzesień wyjdzie 1,07zł/l (przedział 10-17 tyś l). W październiku kolejna podwyżka, ale jeszcze nieoficjalnie.

Opublikowano

Pisalem ze Mlekowita dala 10gr to Grajewo da lepsze parametry i 5gr. zawsze bialko bylo zanizone o 0.2 teraz jest w normie.
Tu jest artykul http://m.portalspozywczy.pl/mleko/wiadomosci/prezes-osm-kolo-dzialania-ke-nie-sprzyjaja-branzy-mleczarskiej-video,134940.html prezesa mleczarni. Kwiczy bo bedzie mniej mleka i trzeba bedzie wiecej dla rolnika placic. Juz nie bedzie na nowego mercedesa tylko Kiją bedzie musial jezdzic

Opublikowano

Było 98gr +8gr z sierpnia+ 18gr września razem 1,24 + premia za wrzesień 5 gr ale na fundusz -5gr. Kazeina idzie w gòre to będzie jeszcze więcej za parametry ale to w nast miesiącu.

Opublikowano

Danielu Mlekpol nigdy nie przestanie inwestowac i sie rozrastac. Przetwory ma duzo lepsze niz Mlekowita a placi tyle samo bo dla Prezesa lepiej miec wiecej dojnych krowek (chlopow) niz zostac przy tym co ma i placic wiecej jak Piatnica. Takie dazenie do przejecia rynku jest dobre o ile lacza sie najwiejsze mleczarnie a nie te male

Opublikowano

Niby które przetwory są dużo lepsze niż w mlekovicie bo z tego co jadłem to sery i serki to totalna porażka mleko masło normalne niczym się nie wyróżnia. Z mlekuty najgorzej jest z wiejskim ciężko o dobry no chyba że swierzutki

Opublikowano

ja tam również jakiejś super jakości w tym mlekpolu nie widzę, w mlekovicie zresztą tak samo, jadałem lepsze sery i serki...

Opublikowano (edytowane)

Mlekowita ma dużo mniej dostawców a więcej mleka niż Mlekpol za sprawą większych dostawców. W moich stronach średnie gospodarstwo to 12 krów i są żywione sianem ze śrutą oraz suchymi sianokiszonkami (65-70% SM), a kiszonka z kukurydzy to u nas nowość która dopiero rolnicy testują i dają do 7kg dziennie na sztukę. Krowy karmione kiszonkami mają ohydne mleko. Piszecie że sery szwajcarskie są najlepsze ale tam wcale nie ma dużych producentów. Sery Mlekowity (dostępne te u mnie) są ohydne że się ich nie da jeść. Kupiłem tydzień temu gołdę to leży do dziś, tak samo rolada wędzona, nie zjem muszę wyrzucić. Natomiast kupiłem wczoraj gołdę z Mlekpolu 400g i poszedł w dzień. Wiem że daleko mu do sera takiego jak kiedyś, ale o niebo lepszy od tej "kwasicy" z Mlekowity. Nie piszę tego by kogoś obrazić tylko zwrócić uwagę na to czemu spożycie nabiałów w Polsce jest tragicznie niskie. Przeciętny Polak zjada 4kg sera rocznie, a od 2 lat spadek 12%! Szukał bym przyczyny właśnie w smaku gdyż po embargu Mlekowita zajęła miejsce Mlekpolu na półkach.

Jest na to rada, trzeba powrócić do niższych wydajności, karmić krowy tylko sianem, trawą i śrutą i produkować przetwory ekskluzywne za większe pieniądze i dzielić się zyskami z rolnikiem. Wystarczy że 10% rolników tak zrobi a mleka będzie mniej za to dostaną wszyscy większe pieniądze a Ci którzy będą produkować "smaczne mleko" będą mieć inny cennik w zależności od jakości produktu.

Piątnica będzie miała mleko bez GMO ale to smaku kiszonki nie zmieni a siano tak! Czy ktoś pamięta jak smakowało mleko gdy krowy chodziły na łące i dostawały siano? Czy idąc do sklepu po piwo kupujecie szczyle? 2zł za 1kg sera na tydzień to dla konsumenta nie dużo, a dla producenta tak.

Edytowane przez fireseba
Opublikowano

polmlek 5 gr od 16 września i od 1 października conajmniej 5 gr smile.png i teraz nie wiem czy przenosić się do mlekovity od 1listopada czy zostać w polmleku

Uciekaj z;polmleku to prywciarz teraz troche da, ale i szybko zabierze jak ceny polecą .

Opublikowano (edytowane)

Dujcie dalej te siki zwane mlekiem i liczcie ze cos na tym zarobicie

Radzę uzupełnić braki w wykształceniu z naciskiem na ortografię xD. Oczy bolą od czytania. Edytowane przez merciless
Opublikowano

Dujcie dalej te siki zwane mlekiem i liczcie ze cos na tym zarobicie

Żeby komuś zwracać uwagę to trzeba zacząć od siebie, dawaj suche sianko, pokrzywke i co tam jeszcze bez grama dodatków witamin na samym zbożu. Piszesz, ze ludzie u Ciebie nie dają kiszonek, a w innych tematach piszesz o kiszonkach i jaki dac zakiszacz, coś nie halo... I pochwal się wydajnością koniecznie
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez gobi12
      Witam.

Mam na sprzedaż 7 jałówek wysokocielnych (wycielenia początek stycznia - początek lutego).

Jałowice hodowlane. Rasa HF - wysokomleczne.

Zainseminowane dobrymi mlecznymi bykami.

Stado znajduje się pod oceną PFHBiPM. Stado wolne od chorób.

Jałówki całą wiosnę, lato i jesień spędzają na dużym wolnym wybiegu dzięki czemu w późniejszej hodowli nie mają żadnych problemów z nogami.

Cena za szt. 5100-5500 złotych (do negocjacji).

Okolice Zambrowa i Wysokiego Mazowieckiego.

Tel. 86 274 50 89

Zapraszam do kontaktu i obejrzenia na żywo.

• Przez tadzio
      Witam. Jak wiadomo, można składać wnioski do ARR wnioski o wsparcie dla producentów mleka i trzody chlewnej. Czy trzeba dołączyć jakieś załączniki, dokumenty z mleczarni. Bo we wniosku nic takiego nie ma wspomnianego , tylko ilość sztuk?
      Dzięki za pomoc, pozdrawiam.
    • Przez drewcio
      Witam, orientuje sie ktos coz to za dojarka? (Model, nazwa)

Poszukuje katalogu czesci oraz instrukcji do takiego wynalazku.

• Przez Czyzyk97
      Witam agroforumowiczów ostatnio jest głośno o rejestracji chłodni do mleka.
      Jak dokładnie wygląda sytuacja,macje już zarejestrowane chłodnie? Do kogo/gdzie udać się po poradę/pomoc ?
      Dzięki za wypowiedzi Pozdrawiam
    • Przez dawid141413
      Wiitam, stoję przed wyborem nowego schładzalnika do mleka i prosiłbym o opinie na temat firmy EUROTANKS
  • Dodaj nową pozycję...
v