Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Wypowiedzenia to akurat dobrze kolega słyszał, większość osób z rady złożyło wypowiedzenia(czas był do końca czerwca ponieważ obowiązuje pół roku wypowiedzenia) ale w jakim celu to nie mam pojęcia jak obecnie żadna mleczarnia w okolicy nie przyjmuje nowych dostawców, a nie wierzę że wszyscy mają tak dobre znajomości by sobie załatwić miejsce gdzie indziej, chyba że ma to na celu zmuszenia rozmów do przejęcia przez mlekovitę, fakt że w radzie są zazwyczaj więksi gospodarze a im kosów płaci więcej niż małym więc jakby odeszli to w jakimś stopniu poprawia rentowność mleczarni na ten okres kiedy jest problem ze zbytem, może tylko pojawić się później problem braku mleka ale to raczej przyszłościowy temat

Właśnie w mojej okolicy większość złożyła wypowiedzenia w tym i ja.Pracownicy nie chcą przejść do mlekowity natomiast dostawcy chcą dlatego składali wypowiedzenia, przynajmniej tak mi się wydaje.Udzialow i tak pewnie nie oddadzą a szkoda nazbierało się...
Opublikowano

W mlekovicie przymierzali się do podwyżki za czerwiec ale nie ustalili jej więc pewnie za lipiec coś podniosą

Opublikowano

Odświeżę gównoburze apropo sudowii . Udało nam się uwolnić od tego czegoś bo mleczarnią nie można tego nazwać w 2015 . Od 1 sierpnia zmieniłem mleczarnie w sumie nie tyle zmieniłem to Ojciec opisał na mnie gospodarstwo a sam zakończył produkcję . Chyba na ostatni dzwonek opuściło się te coś ... I tu pytanie do znawców i tych co są w temacie lub nawet posłucham przemyśleń kogoś kto zna sprawę . Czy Ojciec ma szanse w tym konkretnym przypadku na odzyskanie udziałów ? 

Opublikowano

haha 5 lat, optymista.

Mi wyplacili pod koniec 7-mego i to "az" na miesiac przed ostatecznym terminem. tyle bylo zapisane wowczas w statusie czasu na wyplate.

Milego czekania.

Opublikowano (edytowane)

Aktualnie w statusie spoldzielni jest 5 lat i wiem napewno ze tego sie trzymaja, a po przekazaniu gospodarstwa , po 3 latach dla ojca wyplacili.

Edytowane przez wojcik1989
Opublikowano (edytowane)

Chyba może jest i było do 5 lat nic nie wymyslajcie. Teraz do 4 sie czeka
Za 06 cena 1.22zl spadło bialko mi troche do 3.00

Edytowane przez kosacki
Opublikowano

Ustawa Prawo Spółdzielcze:

Art. 26. § 1. Udział byłego członka wypłaca się na podstawie zatwierdzonego sprawozdania finansowego za rok, w którym członek przestał należeć do spółdzielni. Sposób i terminy wypłaty określa statut.

Zatwierdzenie sprawozdania do 30 czerwca, więc wypłata nie szybciej niż w lipcu roku kolejnego po złożeniu wniosku. Związane jest to z decyzja zarządu o wypłacie oraz sytuacja finansową spółdzielni. Wiem z doświadczenia że wypłaty rezygnujących w ogóle z produkcji wypłacane są znacznie szybciej niż dla tych przenoszących się do innych podmiotów. Jak ktoś mocno dał się we znaki zarządowi to niech się spodziewa wypłaty nie szybciej niż w ostatnim roku zgodnie z statutem.

Opublikowano

czego nie rozumiesz?obniza sie cene o 15-20gr natychmiast po zalamaniu rynku a podnosi o 2-5 gr pol roku po wzroscie cen.Moze na gwiazdke dadza 10gr.To nie Twoja mleczarnia.To biznes prezesa ;)

Dokładnie ;) O obniżce nikt nie raczy powiadomić wcześniej 

Opublikowano

polskim sieciom tak łatwo mleczarnie cen nie podniosą i tu mlekovita będzie miała największy problem bo jest najbardziej uwikłana w handel z sieciami!!! im nie wytłumaczysz że od 1 lipca 10% w górę się powie to spadaj wezmę od mniejszego i tak robisz moje marki własne a to czy tam będzie śmietana z mazowiecka czy z wrocławia to bez różnicy :D haha 

Opublikowano

Przecież to nie od dziś wiadomo że jak cena idzie do góry to po 2 gr i z opóźnieniem 2 miesięcznym, jak w dół to po 5-10 i od razu...

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez gobi12
      Witam.

Mam na sprzedaż 7 jałówek wysokocielnych (wycielenia początek stycznia - początek lutego).

Jałowice hodowlane. Rasa HF - wysokomleczne.

Zainseminowane dobrymi mlecznymi bykami.

Stado znajduje się pod oceną PFHBiPM. Stado wolne od chorób.

Jałówki całą wiosnę, lato i jesień spędzają na dużym wolnym wybiegu dzięki czemu w późniejszej hodowli nie mają żadnych problemów z nogami.

Cena za szt. 5100-5500 złotych (do negocjacji).

Okolice Zambrowa i Wysokiego Mazowieckiego.

Tel. 86 274 50 89

Zapraszam do kontaktu i obejrzenia na żywo.

• Przez tadzio
      Witam. Jak wiadomo, można składać wnioski do ARR wnioski o wsparcie dla producentów mleka i trzody chlewnej. Czy trzeba dołączyć jakieś załączniki, dokumenty z mleczarni. Bo we wniosku nic takiego nie ma wspomnianego , tylko ilość sztuk?
      Dzięki za pomoc, pozdrawiam.
    • Przez drewcio
      Witam, orientuje sie ktos coz to za dojarka? (Model, nazwa)

Poszukuje katalogu czesci oraz instrukcji do takiego wynalazku.

• Przez Czyzyk97
      Witam agroforumowiczów ostatnio jest głośno o rejestracji chłodni do mleka.
      Jak dokładnie wygląda sytuacja,macje już zarejestrowane chłodnie? Do kogo/gdzie udać się po poradę/pomoc ?
      Dzięki za wypowiedzi Pozdrawiam
    • Przez dawid141413
      Wiitam, stoję przed wyborem nowego schładzalnika do mleka i prosiłbym o opinie na temat firmy EUROTANKS
  • Dodaj nową pozycję...
v