Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano (edytowane)

Nie "pompowałam" bez wyobrażni, bo mam plany na przyszłość i nie chcę mieć dużo, tylko mieć satysfakcję i żyć w tym pokręconym świecie niezależnie. Z premedytacją przekroczyłam kwotę i będę skakać z radości, jak kary będą częściowo dofinansowane. Może to i troche nie w porządku. Życzę wszystkim, którzy dokupili i czują się oszukani, żeby im to zrekompensowano. Ludzie nie bądżmy zawistni i zazdrośni, tylko zwyczajnie życzliwi.

Nie nastawiam się na tą pomoc i zdziwiłaby mnie zgoda UE. Co ciekawe nieoficjalnie PFHBiPM jest dobrej myśli.

Edytowane przez przezuwaczka
Opublikowano

Ja także przekroczyłem kwotę, bo nie było innego wyjścia. Krów jak było 24-28 tak jest i nie pompowałem bez wyobraźni. Treściwe zabrałem i trochę mleko spadło, a krów nie mogłem sprzedać, bo to bez sensu. Z resztą wymogi dla MR mnie trzymają.
Ucieszyłbym się, gdyby umożono mi II i III ratę, ale w to nie wierzę. Nawet wydłużenie o miesiąc składania wniosków na dopłaty udało się w ostatniej chwili uzyskać, bo sporo państw nie chciało się zgodzić. Dobrze wiedzą, że słaba cena i kolejna rata może wykończyć niejednego i będą chcieli to wykorzystać.

Opublikowano

Dzisiaj w agrobiznesie mówili,że chcą utworzyć jakiś fundusz,dla tych co dobrowolnie odejdą od krów.

Dla mnie to trochę śmieszna sytuacja,najpierw dają na rozwój,powiekszanie stad,teraz nagle na rezygnacje :P

Opublikowano

Wszystko będzie, wczoraj przegłosowane zostalo a przejęcie nastapi za jakis czas

"Spółdzielnia Mleczarska Mlekpol z Grajewa łączy się ze Spółdzielnią Mleczarską Sudowia z Suwałk decyzją członków obu spółdzielni podjętą podczas zebrania, które odbyło się 24 maja 2016 r. Połączenie nastąpi na zasadach prawa spółdzielczego 31 maja 2016 r."

Tutaj piszą coś innego, chyba że za jakiś czas to 31 maja....

Opublikowano

Nie "pompowałam" bez wyobrażni, bo mam plany na przyszłość i nie chcę mieć dużo, tylko mieć satysfakcję i żyć w tym pokręconym świecie niezależnie. Z premedytacją przekroczyłam kwotę i będę skakać z radości, jak kary będą częściowo dofinansowane. Może to i troche nie wpożadku. Życzę wszystkim, którzy dokupili i czują się oszukani, żeby im to zrekompensowano. Ludzie nie bądżmy zawistni i zazdrośni, tylko zwyczajnie życzliwi.

taa ... Pamiętam na tym forum wpisy ,że przy obecnej cenie mleka nawet jak kara wyniesie złotówkę to jeszcze wyjdziemy na swoje a po zniesieniu kwot jedziemy pełną parą . Później przyszedł kryzys i całe plany wzięły w łeb a produkcja nie zmalała a każdy liczył ,że ten drugi zminiejszy i jakoś tam będzie . No i jest jak jest . Nie dośc ,że rozłożono kary na raty to jeszcze skomlenie o umożenie .

Ludzie nie bądźcie pazerni tylko uczciwi  !!!

Opublikowano

Czy to przestępstwo chcieć się rozwijać? Linczujecie tych ambitniejszych i winicie za kryzys, który jest nie tylko u nas. Mleczarnie same nakręcały nas, że mleka mało, a teraz kręcenie nosem. Przy podobnej ilości krów mam 2x więcej mleka i pasz objętościowych niż sąsiad. Cena 30 gr wyższa, a on złości się i wini innych za swoje niepowodzenia. Niektórzy robią tu to samo. Dzisiaj górka, jutro dołek jak zwykle. Tylko po co ten jad lać.

Opublikowano (edytowane)

"Spółdzielnia Mleczarska Mlekpol z Grajewa łączy się ze Spółdzielnią Mleczarską Sudowia z Suwałk decyzją członków obu spółdzielni podjętą podczas zebrania, które odbyło się 24 maja 2016 r. Połączenie nastąpi na zasadach prawa spółdzielczego 31 maja 2016 r."

Tutaj piszą coś innego, chyba że za jakiś czas to 31 maja....

No dokladnie, jak bylem na walnym to dokladnej daty nie znałem.
Edytowane przez Mistrz18
Opublikowano

OSM Łowicz za kwiecień przy odstawie ponad 20 tys 1.15 zł, ale od 1 maja obniżka o 5 gr. Ponad to chcą wprowadzić wewnętrzne limity. Kwota A - ilość mleka odstawiona w 2015 r i za to będzie cena jak w cenniku, kwota B - stanowiąca nadwyżkę w stosunku do kwoty A, cena za to mleko byłaby niższa i ustalana w zależności od kondycji finansowej spółdzielni. :( czyli może być po 40 gr tak jak mleko przerzutowe :(

Opublikowano

Czy to przestępstwo chcieć się rozwijać? Linczujecie tych ambitniejszych i winicie za kryzys, który jest nie tylko u nas. Mleczarnie same nakręcały nas, że mleka mało, a teraz kręcenie nosem. Przy podobnej ilości krów mam 2x więcej mleka i pasz objętościowych niż sąsiad. Cena 30 gr wyższa, a on złości się i wini innych za swoje niepowodzenia. Niektórzy robią tu to samo. Dzisiaj górka, jutro dołek jak zwykle. Tylko po co ten jad lać.

Twierdzisz że ten co przestrzegał limitów to nie jest ambitny.Teraz przez takich ''AMBITNYCH''jak ty jest morze mleka bo tylko przebierali nogami kiedy zniosą kwoty .

Opublikowano

Dla mnie to będzie nie utrzciwe jezeli umorzą kary za nadprodukcje, wszyscy umieli dobrze liczyc !!!!!!, teraz płacz, kwoty na wolnym rynku do kupienia i dzierzawy było maks.

Opublikowano

OSM Łowicz za kwiecień przy odstawie ponad 20 tys 1.15 zł, ale od 1 maja obniżka o 5 gr. Ponad to chcą wprowadzić wewnętrzne limity. Kwota A - ilość mleka odstawiona w 2015 r i za to będzie cena jak w cenniku, kwota B - stanowiąca nadwyżkę w stosunku do kwoty A, cena za to mleko byłaby niższa i ustalana w zależności od kondycji finansowej spółdzielni. :( czyli może być po 40 gr tak jak mleko przerzutowe :(

to jak w zależności od kondycji finansowej to kokosów bym się nie spodziewał ale z Łowiczem musi być kiepsko skoro tak 

Opublikowano

ciekawe co wyjdzie z tym ich bezzwrotnym wsparciem, pewnie podobna sytuacja jak z trzodą w strefie ASF kwota pomocy miała być określona po fakcie a po roku od wygaszenia produkcji nadal nikt nie wiedział ile to może być ;) Osobiście gdyby wsparcie wynioło około 2 tys zł do krowy chętnie byśmy skorzystali z tej możliwości ;)

Opublikowano

ciekawe co wyjdzie z tym ich bezzwrotnym wsparciem, pewnie podobna sytuacja jak z trzodą w strefie ASF kwota pomocy miała być określona po fakcie a po roku od wygaszenia produkcji nadal nikt nie wiedział ile to może być ;) Osobiście gdyby wsparcie wynioło około 2 tys zł do krowy chętnie byśmy skorzystali z tej możliwości ;)

tylko ciekawe bedzie z tym jak ktos bral prow i co dalej ?

Opublikowano

Nie wszystko da się przewidzieć, a przecież nie każdy 10 % wzrost wykazywał zwiększeniem liczby dojnych, niektórzy ich wcale nie mieli. Faktem jest jednak ze wynik ekonomiczny przez 5 lat spaść nie może, a bydło mleczne ciężko jest czymś zastąpić wiec takie osoby muszą się przemęczyć ;) z drugiej strony jedni w kryzysie likwiduj inni zwiększają ilu rolników tyle sposobów wiec te zobowiązania nie są jakieś straszne

Opublikowano

Na moim terenie tamtoroczna susza zadziałała dużym spadkiem mleka. Szwagier na załadunek UHT czekał cały dzień i mówi, że teraz mleka za mało i Mlekovita ciągnie z innych mleczarni i z Ukrainy...Zgłupiałam całkiem o co chodzi.

Opublikowano

Ostatnio kierowca pytał czy mam więcej mleka. Spadło trochę mówię a on to jak u wszystkich. Zaczyna być to co pisałem tydzień temu.

Opublikowano

Dla mnie to będzie nie utrzciwe jezeli umorzą kary za nadprodukcje, wszyscy umieli dobrze liczyc !!!!!!, teraz płacz, kwoty na wolnym rynku do kupienia i dzierzawy było maks.

Pewnie UTRZCIWE to to nie jest............. :lol:

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez gobi12
      Witam.

Mam na sprzedaż 7 jałówek wysokocielnych (wycielenia początek stycznia - początek lutego).

Jałowice hodowlane. Rasa HF - wysokomleczne.

Zainseminowane dobrymi mlecznymi bykami.

Stado znajduje się pod oceną PFHBiPM. Stado wolne od chorób.

Jałówki całą wiosnę, lato i jesień spędzają na dużym wolnym wybiegu dzięki czemu w późniejszej hodowli nie mają żadnych problemów z nogami.

Cena za szt. 5100-5500 złotych (do negocjacji).

Okolice Zambrowa i Wysokiego Mazowieckiego.

Tel. 86 274 50 89

Zapraszam do kontaktu i obejrzenia na żywo.

• Przez tadzio
      Witam. Jak wiadomo, można składać wnioski do ARR wnioski o wsparcie dla producentów mleka i trzody chlewnej. Czy trzeba dołączyć jakieś załączniki, dokumenty z mleczarni. Bo we wniosku nic takiego nie ma wspomnianego , tylko ilość sztuk?
      Dzięki za pomoc, pozdrawiam.
    • Przez drewcio
      Witam, orientuje sie ktos coz to za dojarka? (Model, nazwa)

Poszukuje katalogu czesci oraz instrukcji do takiego wynalazku.

• Przez Czyzyk97
      Witam agroforumowiczów ostatnio jest głośno o rejestracji chłodni do mleka.
      Jak dokładnie wygląda sytuacja,macje już zarejestrowane chłodnie? Do kogo/gdzie udać się po poradę/pomoc ?
      Dzięki za wypowiedzi Pozdrawiam
    • Przez dawid141413
      Wiitam, stoję przed wyborem nowego schładzalnika do mleka i prosiłbym o opinie na temat firmy EUROTANKS
  • Dodaj nową pozycję...
v