Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

w zeszłym miesiącu było 1,05 brutto w jeszcze wcześniej 1,04 brutto więc jak teraz obniżą 5 gr no to będzie ok 1 zł zleży jaki będę miał tłuszcz i białko

no i jeszcze Mlekovita oddział Trzebownisko nie wysyła smsów...

Opublikowano

tylko,obniżki obniżki kiedy to sie ku skończy ,miastowe legaty już tylko czekają majówki beda grilować aż dym bedzie szedł a my babramy sie w gównach i tylko obniżka sms i tak co mies,a wszystko co kupic ni hu nie stanieje ,

Opublikowano

jak obniżyc?obniżyc.to,se można spozycie,alko lub paliwa poprzez zmnijeszenie zbednych przejazdzek bo w produkcji mleka nie ma mowy o obnizaniu kosztów bo niby jak?nie dasz witamin?nie wezwiesz wet,?nie nakryjesz pryzmy?itd a pie o obnizaniu kosztów przez tych prof w tv i czasopismach to bełkot ludzi oderwanych od rzeczywistosci ,takie jest moje zdanie

Opublikowano

dla tych w telewizji obniżanie kosztów to budowa nowej obory za kilka milionów :_

Opublikowano

jak obniżyc?obniżyc.to,se można spozycie,alko lub paliwa poprzez zmnijeszenie zbednych przejazdzek bo w produkcji mleka nie ma mowy o obnizaniu kosztów bo niby jak?nie dasz witamin?nie wezwiesz wet,?nie nakryjesz pryzmy?itd a pie o obnizaniu kosztów przez tych prof w tv i czasopismach to bełkot ludzi oderwanych od rzeczywistosci ,takie jest moje zdanie

Jeśli u kogoś produkcja 1l kosztuje 1zł to się długo nie utrzyma. Realny koszt produkcji w naszych warunkach to 70-80gr.

Tak jak piszesz, większy plon z ha mniej potrzebnej powierzchni pól = mniej opłat za podatki/dzierżawy, mniej paliwa, mniej potrzebnego czasu na uprawę.  Są przypadki że rolnicy przed kukurydzą jeżdżą trzy razy kultywatorem by .... chyba narobić grudy i przesuszyć ziemie. To są koszta

Opublikowano

zawsze mozna obnizyc koszty, w prawie kazdym gospodarstwie by sie dalo, ale to kwestia kilku groszy na litrze, czyli malo znaczaco, nie da sie obnizyc na tyle by obecna cena byla zadowalajaca, czy nawet dla wielu oplacalna.  Zguba moze byc to ze obecnie gospodarstwa sa przewaznie jednokierunkowe, np mleko, cena spodanie poznizej kosztow i juz jest zle, kiedys w gospodarstwie byla kasa z mleka z trzody z opasow i z upraw kartofle buraki zboza, i bylo gdzie to sprzedac, jesli na jednym sie stracilo na czyms innym sie to zrekompensowalo. 

Opublikowano

koszty mozna obnizyc tylko odpowiednimi uprawami i zywieniem np. jalowek.  przy 17ha trawy i 50 krowach tj w moim przypadku gdybym mial w tamtym roku zamiast 14ha trawy i 3 lucerny same 17ha lucerny 30tys w kieszeni wiecej by zostalo plus kilkanascie ton saletry w garazu, Lucerna w drugim pokosie dawala 14bel po 600-650kg i 22%bialka a trawa po 6-7bel przy nawozeniu 2 krotnie wiekszym i bialka 15% a trzecim  lucerna po 8 a trawa 3.  Jalowkom do wzrostu potrzeba dobrej slomy i sianokkiszonki plus do roku troche rzepaku ladnie rosna i i tak tez wygladaja , a jezeli ktos daje im np mieszanke zobzowa i jeszcze kuku to nie dosc ze je kaleczy bo wygladaja jak woly i zamisat tkanki mlecznej maja tluszcz to jeszcze ma kilka ha bez zysku bo jal zjadly i efektu 0 a nawet -

Opublikowano (edytowane)

Mlekovita centrala to samo.

Inwestując w siebie, pogłębiając wiedzę i umiejętności da się ograniczyć koszty. Śmiali się z nas sąsiedzi, jak zbieraliśmy wcześnie i szybko trawy i ostatni kukurydzę. Ja się z nich mogę pośmiać, bo mniej dodatków białkowo-energetycznych dokupowałam i weterynarza nie widuję. Oby tylko pogoda była łaskawa...

Jałówki trzeba karmić tak, aby wycielały się do dwóch lat i nie trzymać darmozjadów.

Edytowane przez przezuwaczka
Opublikowano (edytowane)

zawsze mozna obnizyc koszty, w prawie kazdym gospodarstwie by sie dalo, ale to kwestia kilku groszy na litrze, czyli malo znaczaco, nie da sie obnizyc na tyle by obecna cena byla zadowalajaca, czy nawet dla wielu oplacalna. Zguba moze byc to ze obecnie gospodarstwa sa przewaznie jednokierunkowe, np mleko, cena spodanie poznizej kosztow i juz jest zle, kiedys w gospodarstwie byla kasa z mleka z trzody z opasow i z upraw kartofle buraki zboza, i bylo gdzie to sprzedac, jesli na jednym sie stracilo na czyms innym sie to zrekompensowalo.

Tylko te kilka groszy obniżki kosztów produkcji w skali roku to są czyste i konkretne pieniądze.

Edytowane przez bieniek_88
Opublikowano

Jeśli u kogoś produkcja 1l kosztuje 1zł to się długo nie utrzyma. Realny koszt produkcji w naszych warunkach to 70-80gr.

Tak jak piszesz, większy plon z ha mniej potrzebnej powierzchni pól = mniej opłat za podatki/dzierżawy, mniej paliwa, mniej potrzebnego czasu na uprawę.  Są przypadki że rolnicy przed kukurydzą jeżdżą trzy razy kultywatorem by .... chyba narobić grudy i przesuszyć ziemie. To są koszta

to nie koszta to czyjaś głupota .ten rok był jaki był wiec o planowaniu plonów niema  mowy,

Opublikowano

Inwestując w siebie, pogłębiając wiedzę i umiejętności da się ograniczyć koszty. Śmiali się z nas sąsiedzi, jak zbieraliśmy wcześnie i szybko trawy i ostatni kukurydzę. Ja się z nich mogę pośmiać, bo mniej dodatków białkowo-energetycznych dokupowałam i weterynarza nie widuję. Oby tylko pogoda była łaskawa...

Jałówki trzeba karmić tak, aby wycielały się do dwóch lat i nie trzymać darmozjadów.

To że ktoś odrobine myśli i poczyta w internecie o uprawie i nawożeniu a potem to wykorzysta i nie robi jak tato, dziadzio i pradziadzio nie znaczy jeszcze że dojenie mleka za 80 gr mu sie opłaci.

Co z tego że rok temu zebrali 1 pokos w połowie maja jeśli drugiego pokosu zebrali tylko 30%? Akurat tamten rok pokazał że wczesne koszenie w obliczu suszy wcale dobre nie jest. Dodatki da się kupić - dobrej jakości siano czy kiszonkę w dobrej cenie - nie. 

Co do jałówek - czasem dwa miesiące dłuższe oczekiwanie na ciele tnie koszt bardziej niż zaoszczędzona pasza.

Opublikowano

Wątpliwości rozwiane. Ematti miał dobre informacje.

Za maj też będzie obniżka co najmniej 5gr. Pewnie znów nie uwierzycie ale na koniec miesiąca sms z obniżka przyjdzie

Opublikowano

w tym roku nie koniecznie to sie sprawdzio, roznica pomiedzy tym co kosil 15 maja a tym co pod koniec maja byla taka ze ten co skosil pozniej mial 2 razy tyle paszy objetosciowej, co do 2 pokosu to jeden i drugi nie mial co kosic lub nakosil niewiele,  sam robilem dwie pryzmy z trawy, i ta co byla robiona tydzien pozniej dala poltora razy wiecej sianokiszonki z takiego samego areau, moze zawartosc bialka byla odrobine nizsza, ale mozna bylo to uzupelnic np tania sruta rzepakowa 1000 zl tona.  tansza opcja niz dokupywanie bel.  co do kukurydzy, jesli ziarno dojrzale to nie widze sensu czekania.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez gobi12
      Witam.

Mam na sprzedaż 7 jałówek wysokocielnych (wycielenia początek stycznia - początek lutego).

Jałowice hodowlane. Rasa HF - wysokomleczne.

Zainseminowane dobrymi mlecznymi bykami.

Stado znajduje się pod oceną PFHBiPM. Stado wolne od chorób.

Jałówki całą wiosnę, lato i jesień spędzają na dużym wolnym wybiegu dzięki czemu w późniejszej hodowli nie mają żadnych problemów z nogami.

Cena za szt. 5100-5500 złotych (do negocjacji).

Okolice Zambrowa i Wysokiego Mazowieckiego.

Tel. 86 274 50 89

Zapraszam do kontaktu i obejrzenia na żywo.

• Przez tadzio
      Witam. Jak wiadomo, można składać wnioski do ARR wnioski o wsparcie dla producentów mleka i trzody chlewnej. Czy trzeba dołączyć jakieś załączniki, dokumenty z mleczarni. Bo we wniosku nic takiego nie ma wspomnianego , tylko ilość sztuk?
      Dzięki za pomoc, pozdrawiam.
    • Przez drewcio
      Witam, orientuje sie ktos coz to za dojarka? (Model, nazwa)

Poszukuje katalogu czesci oraz instrukcji do takiego wynalazku.

• Przez Czyzyk97
      Witam agroforumowiczów ostatnio jest głośno o rejestracji chłodni do mleka.
      Jak dokładnie wygląda sytuacja,macje już zarejestrowane chłodnie? Do kogo/gdzie udać się po poradę/pomoc ?
      Dzięki za wypowiedzi Pozdrawiam
    • Przez dawid141413
      Wiitam, stoję przed wyborem nowego schładzalnika do mleka i prosiłbym o opinie na temat firmy EUROTANKS
  • Dodaj nową pozycję...
v