Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Nie dam Ci teraz lepszego kupca, bo aktualnie też nikogo nie mam co da więcej jak 9 zł za żółtego. Ale takie podejście do sprawy, że nie zależy na tym bo się z tego nie utrzymuje to po co w ogóle sobie garba robić. Jak już sadzisz, bo w płodozmian jest Ci to potrzebne to można by coś mieć z tego przy okazji. Dwoma hektarami sam rynku nie zapełnisz, ale w skali kraju ile takich osób jest, którzy sądzą bo sądzą, urośnie to nie zginie, a może zarobi się parę złoty, a może odda się komuś za cenę pustego worka. 

Racyl sam jesteś cwaniak... Chyba ludzie za Ciebie wszytko robią. Masz dużo czasu, bo w każdy wątek tutaj wchodzisz 

Ps. Rusza się jakiś eksport? Na igrit pojawia się coraz więcej ogłoszeń kupna ziemniaka. 

Opublikowano
7 godzin temu, mlody111 napisał:

Racyl sam jesteś cwaniak... Chyba ludzie za Ciebie wszytko robią. Masz dużo czasu, bo w każdy wątek tutaj wchodzisz 

ja nie sadzę dużo ziemniaków. mam tylko tyle żeby detalować od młodego do zimy i obstawiać lepszych klientów bo to co mi zostanie to tak samo idzie po cenie rynkowej za groszę jak wasze

Ja nie sadzę do zesrania ziemniaka żeby potem ładować go na tira od 0,20-0,45zł

Tak jak sadzicie bez zapewnionego odbiorcy i śledzicie tylko ceny na rynkach hurtowych lub po prostu czekacie na odbiorcę w domu to zawsze jesteście skazani na te najniższe ceny

co do wątków to mam 6 tematów co śledzę a na agrofoto to jest może i ze 100

Opublikowano
19 godzin temu, mlody111 napisał:

Nie dam Ci teraz lepszego kupca, bo aktualnie też nikogo nie mam co da więcej jak 9 zł za żółtego. Ale takie podejście do sprawy, że nie zależy na tym bo się z tego nie utrzymuje to po co w ogóle sobie garba robić. Jak już sadzisz, bo w płodozmian jest Ci to potrzebne to można by coś mieć z tego przy okazji. Dwoma hektarami sam rynku nie zapełnisz, ale w skali kraju ile takich osób jest, którzy sądzą bo sądzą, urośnie to nie zginie, a może zarobi się parę złoty, a może odda się komuś za cenę pustego worka. 

Ps. Rusza się jakiś eksport? Na igrit pojawia się coraz więcej ogłoszeń kupna ziemniaka. 

Pokaż mi gdzie napisałem że mi nie zależy  , napisałem że nie będę prosił (Pana Boga ) wolał bym poprosić o zdrowie . Napisałem że się nie utrzymuję z tego bo to nierealne żeby z 2 ha się utrzymać . Za grosze nie sprzedaje w zeszłym roku sprzedawałem po 6 zł ,handlarze płacili po 4zł miałem wybrana  i tak nie sprzedałem moje bydło zjadło . Widzę że Ci przeszkadza że ktoś robi na małym areale nie każdy ma po 50ha , tylko jak bym sadził 20ha ziemniaków to pewnie też by Ci przeszkadzało . Wychodzi na to że lepiej nic nie robić . Rumuny płacą 8,30 /15 i jeszcze chcą do tego paletę tak się wycwanili (info od znajomego )

Opublikowano

Ja chętnie kupię ładnego ziemniaka w worku 15 kg na palecie ilości tirowe oczywiście na tą chwilę mam cenę 9 zł jak ktoś jest zainteresowany stała współpraca niech pisze na priv odbieram do 400kilometrow od Gdańska gotówka. 

Opublikowano (edytowane)

Dziś pojechałem na Skalbmierz, (świętokrzyskie )

Ziemniak czerwony 9 - 11 zł worek. Zółty 8 - 9 zł worek. zainteresowanie duże, nie każdy kupujący załadował się towarem.

Mi sie udało sprzedać po 10 zł/15 kg :) jest dobrze :) Cena za bellarosa.

Edytowane przez Marl
  • Like 1
Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, Marl napisał:

Dziś pojechałem na Skalbmierz, (świętokrzyskie )

Ziemniak czerwony 9 - 11 zł worek. Zółty 8 - 9 zł worek. zainteresowanie duże, nie każdy kupujący załadował się towarem.

Mi sie udało sprzedać po 10 zł/15 kg :) jest dobrze :) Cena za bellarosa.

potwierdzam kolego tak latali w Skalbmierzu jak opętani za ziemniakami  Rumun w domu daję 10 za grubego czerwonego z domu. jak myślicie kiedy będzie szczyt ceny ?? obstawiam ze połowa grudnia 12 zł chyba nie przekroczą za żółtego

Edytowane przez rafooo
  • Like 1
Opublikowano
19 minut temu, rafooo napisał:

potwierdzam kolego tak latali w Skalbmierzu jak opętani za ziemniakami  Rumun w domu daję 10 za grubego czerwonego z domu. jak myślicie kiedy będzie szczyt ceny ?? obstawiam ze połowa grudnia 12 chyba nie przekroczą za żółtego

no jak to kiedy, aż będzie 15zł za worek

Opublikowano

Jak będzie po 15 zł w hurcie to w przyszłym roku szkoda sadzić. Zaś się niektórzy napalą i będzie więcej nasadzeń u tych którzy nie mają gdzie sprzedać. Mogłoby być jak najdrożej, ale realnie jak po 10 wszytko sprzedawcać to zarobek jest zadowalający, a nie poruszy niektórym wyobraźni 

Opublikowano

Za wzrost cen odpowiedzialna jest głownie susza i zainteresowanie Rumunii bo tam tez słońce mocno świeciło :) Jeszcze 4 tygodnie temu cena u nas była 5-6 zł/worek... ale to dobrze,że płaci towar. Poprawiąsie finanse po beznadziejnym zeszłym roku :/ . Co do nasadzeń w nastepnym roku to materiał sadzeniakowy tez bedzie kosztował sporo więc ludzie bedą myślec czy się opłaci.

• Like 1
Opublikowano (edytowane)

myśle ze do końca grudnia bedzie po 15 zl. bo obecnie jest 11-12. i to prawda ze sie rzuca na ziemniaka bo sadzeniak idzie jak zadnego roku mimo wysokiej ceny. jak sie urodzi to bedzie w przyszłym roku problem. ale to ze wszystkimi warzywami bedzie tak samo z marchwia cebula pietruszka  kapusta. vineta lord w centralach 1700-1800

Edytowane przez magnum123
Opublikowano
10 minut temu, magnum123 napisał:

myśle ze do końca grudnia bedzie po 15 zl. bo obecnie jest 11-12. i to prawda ze sie rzuca na ziemniaka bo sadzeniak idzie jak zadnego roku mimo wysokiej ceny. jak sie urodzi to bedzie w przyszłym roku problem. ale to ze wszystkimi warzywami bedzie tak samo z marchwia cebula pietruszka  kapusta. vineta lord w centralach 1700-1800 

a co to za klasa tego sadzenia za taką dużą kasę ?

Opublikowano (edytowane)

po cholerę pchać się w taką drożyznę, lepiej co roku kupić w c/a bo i tak nie utrzymacie w takiej zdrowotności jak te gospodarstwo co się trudnią produkcją sadzeniaka. druga sprawa to jest kwestia że nie na każdej ziemi da się wyprodukować sadzeniaka żeby przeszedł badania i był dokładnie o takiej zdrowotności jak oferują gospodarstwa nasienne

W takich klasach jak np A kupują gospodarstwa nasienne co sprzedają sadzeniaka póżniej w c/a.

Nie wiem jak z irgą, czy lordem ale vineta jest dostępna w c/a i zawsze lepiej kupić taką niż sadzić swoją

27 minut temu, pawelol111 napisał:

Masakrycznie drogo ale wielu chce zmienic sadzeniak a w drogim roku za tone z centrali trzeba dać 2-2.5 tony duzych, w tanim toku 6 ton.

jak to mówią robota głupich lubi

Edytowane przez Gość
Opublikowano (edytowane)

K woli ścisłości nie ma już c/a. Odpowiednik tej klasy to A. Mieszają w ostanich latach tymi klasyfikacjami że trudno się połapać. 

Przedbazowe

Pb

Bazowe

S

SE - super elita -

Powyższe praktycznie niedostępnae dla szarego plantatora

E - elitarny

Kwalifikowane

B

Edytowane przez ZYLA
Opublikowano
7 minut temu, ZYLA napisał:

K woli ścisłości nie ma już c/a. Odpowiednik tej klasy to A. Mieszają w ostanich latach tymi klasyfikacjami że trudno się połapać. 

SE - super elita - praktycznie niedostępna dla szarego plantatora

E - elitarny

B

to od tego roku się zmieniło ?

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez farmer1111
      Poszukuje ziemniaków paszowych  lubelskie
    • Przez Szydre
      Witam! 
      Nie wiem czy w dobrym dziale piszę to pytanie. Macie jakieś sposoby na przetrzymywanie ugotowanych ziemniaków dla świń? Mam 4 świnie i ugotowałem dla nich parnik ziemniaków, jak je przetrzymywać żeby nie skisły? Zostawiłem je w skrzynce wystudzone w ciemnym, chłodnym garażu. 
    • Przez warchest
      witam sprzedam obsypnik do ziemniakow 3 rzedowy stan dobry lokalizacja powiat płocki , nr tel 728 381 453 lub 728 563 090 

• Przez MarcinSp10
      Potrzebuje od specjalistow rady na temat ziemniakow czym najlepiej spryskac ziemniaki od chwastow zawsze przed wschodami dawalem roundupem ale potem i tak zarastaly. Polecono mi na nastepny rok spryskac Srodkiem titus 25wg tydzien po posadzeniu . Czy warto tym pryskac??
    • Przez topfarmer
      Cześć
      Mam problem z moim kombajnem grimme lk650 i nie wiem jak go rozwiązać.
      Podczas kopania ziemniaków i przejechaniu dosłownie kilku metrów pod plastikową rolkę podchodzi kamień ( około 3 cm) i blokuje całą taśmę boczną podajnikową. Sprawdzałem w katalogu wszytko jest na swoim miejscu , rolki praktycznie nowe. W załączniku przesyłam zdjęcia.
      Czy ktoś z posiadaczy tego modelu spotkał się z takim problemem?
      Dodam że ogólnie w tamtym miejscu gromadzi się bardzo dużo łęcin, ziemi itp. Czy jest to normalne?

• Dodaj nową pozycję...
v