Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
6 godzin temu, racyl napisał:

wielkie podniecenie jakby to było 14zł za worek 15kg

spokojnie kolego cena się zrobi nie ważne po ile biorą ważne ze popyt jest  na cenę mam czas poczekam

Opublikowano
15 godzin temu, Marl napisał:

@racyl : poczytaj moje wczesniejsze komentarze ( strona 77 ). W moim rejonie ( południe świętokrzyskiego, czyli 45 km od Proszowic w woj małopolskim ) zazwyczaj ziemniaki są najtańsze w kraju. Stąd takie poruszenie. W tamtym roku ceny marne 4 zł/15 kg. a nawet na targu przy sprzedaży " na tira" było po 1.8 zł/15kg. I musiałes sie szybko decydować, bo jak nie ustawiłeś sie w kolejce to potem nie było komu sprzedać...  Kolego, użytkujesz może aktywny obsypnik ( formownice ) do ziemniaków?

U mnie w Pińczowie ostatnio cena była 8- 10 zł za15 kg. Czekamy co pokarze jutrzejsza giełda :) 

nie wątpie że u was najtańsze w całej Polsce.

Ja jakbym miał sprzedawać pakowanego po 1,8-4zł za worek to już więcej ziemniaka bym nie posadził w kolejnych latach.

Nie wiem po co wy sadzicie i sprzedajecie za takie ceny przecież nie ma na tym kompletnie zarobku większego niż na zbożu czy rzepaku

Opublikowano
Dnia 28.10.2018 o 07:21, racyl napisał:

nie wątpie że u was najtańsze w całej Polsce.

Ja jakbym miał sprzedawać pakowanego po 1,8-4zł za worek to już więcej ziemniaka bym nie posadził w kolejnych latach.

Nie wiem po co wy sadzicie i sprzedajecie za takie ceny przecież nie ma na tym kompletnie zarobku większego niż na zbożu czy rzepaku

Ktoś tu widzę ma problemy z liczeniem jeżeli uważa że przy 0,5 zl/kg wyjdzie gorzej niż na rzepaku. Chyba nie miałeś doczynienia z tą uprawą. 

Opublikowano
2 minuty temu, karol19920 napisał:

Ktoś tu widzę ma problemy z liczeniem jeżeli uważa że przy 0,5 zl/kg wyjdzie gorzej niż na rzepaku. Chyba nie miałeś doczynienia z tą uprawą. 

jak widać liczeniem nie grzeszysz. może pora zacząć naukę w szkole dla dorosłych 😁

4zł/15kg =0,26666zł

1,8zł/15kg=0,12zł

Opublikowano

@karol19920: u nas ziemniaki rzadko sa po 7,5 zł za worek....

Najnowsze ceny:

Skalbmierz: ostatni piątek: 10zł/15kg zainteresowanie duze, w sobotę juz 7- 8 zł worek.

Pińczów: w niedziele po 8zł do max 9 zł worek

Proszowice: ceny około 10-11 zł worek ale to juz maksymalne. bardziej do 10 zł ( info od znajomego, ja tu nie byłem). Jak ktos był niech napisze lub skoryguje cene jeśłi wprowadzono mnie w błąd.

A jak uWas w kraju? @racyl : handlujesz juz?

Opublikowano
16 minut temu, Azor07 napisał:

Z domu brał dwóch było chętnych ziemniaki po sicie 5,5 ,bellarosa ta sama cena grube , dzwoniłem do kilku handlarzy cena przeważnie 7zł , małe ilości z domu 8zł

proś Pana Boga żeby u was taka cena co roku była

Opublikowano
1 minutę temu, Azor07 napisał:

Nie muszę prosić bo ja się z tego nie utrzymuję 😀

no tak ale byk ci kości nie narobił żeby przerzucać worki po 2zł

Opublikowano

niby każdy zarzeka się że z ziemniaka nie żyje ale interesuje sie ceną

A prawda jest taka że tam gdzie jest zagłębie ziemniaka to dla zwierząt się nie opłaci sadzić ziemniaka bo w cenie odpadowego można kupić jadalnego a odpad za darmo oddają albo nie sortują i wszystko za grosze sprzedają

Opublikowano

mlody111

To daj mi kupca który lepiej zapłaci , dzwoniłem do kilku handlarzy i nikt więcej nie chce dać ja rynek zapełniam śmieszny jesteś jak nawet 2 ha nie sadzę . Dziś poszły po 8zł drobny odbiorca . Więcej nie będę pisał cen bo tylko mogą je pisać Ci co się z tego utrzymują .

Opublikowano
16 minut temu, Azor07 napisał:

mlody111

To daj mi kupca który lepiej zapłaci , dzwoniłem do kilku handlarzy i nikt więcej nie chce dać ja rynek zapełniam śmieszny jesteś jak nawet 2 ha nie sadzę . Dziś poszły po 8zł drobny odbiorca . Więcej nie będę pisał cen bo tylko mogą je pisać Ci co się z tego utrzymują .

masz rację sprzedając towar z domu w okolicy gdzie jest ziemniaka mnóstwo praktycznie jest nie możliwe utrzymanie ceny jak na rynkach hurtowych w innych częściach Polski.

handlarz czy jakiś przetwórnik zawsze szuka gdzie tańszy towar. w takich rejonach jak Twój to musi naprawdę brakować ziemniaka żeby wydrzeć dobrą cenę

12 godzin temu, mlody111 napisał:

Więc jak nie utrzymujesz się z ziemniaków to przestań je sadzić, bo tylko rynek zapełniasz towarem i nie dbasz o cenę, bo Ci nie zależy... 

Nie cwaniakuj bo dobrą cenę możesz dostać nie w każdej części Polski a tym bardziej prosto z domu. bez sprawdzonych miejsc dostawy w ktorych stawiają na sprawdzony towar a nie na cenę to możesz sobie pomarzyć o dobrych cenach

To  @Azor07 ma wyrzucić na pole ziemniaka byle tylko utrzymać cenę taką jak w Twoim rejonie ?

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez farmer1111
      Poszukuje ziemniaków paszowych  lubelskie
    • Przez Szydre
      Witam! 
      Nie wiem czy w dobrym dziale piszę to pytanie. Macie jakieś sposoby na przetrzymywanie ugotowanych ziemniaków dla świń? Mam 4 świnie i ugotowałem dla nich parnik ziemniaków, jak je przetrzymywać żeby nie skisły? Zostawiłem je w skrzynce wystudzone w ciemnym, chłodnym garażu. 
    • Przez warchest
      witam sprzedam obsypnik do ziemniakow 3 rzedowy stan dobry lokalizacja powiat płocki , nr tel 728 381 453 lub 728 563 090 

• Przez MarcinSp10
      Potrzebuje od specjalistow rady na temat ziemniakow czym najlepiej spryskac ziemniaki od chwastow zawsze przed wschodami dawalem roundupem ale potem i tak zarastaly. Polecono mi na nastepny rok spryskac Srodkiem titus 25wg tydzien po posadzeniu . Czy warto tym pryskac??
    • Przez topfarmer
      Cześć
      Mam problem z moim kombajnem grimme lk650 i nie wiem jak go rozwiązać.
      Podczas kopania ziemniaków i przejechaniu dosłownie kilku metrów pod plastikową rolkę podchodzi kamień ( około 3 cm) i blokuje całą taśmę boczną podajnikową. Sprawdzałem w katalogu wszytko jest na swoim miejscu , rolki praktycznie nowe. W załączniku przesyłam zdjęcia.
      Czy ktoś z posiadaczy tego modelu spotkał się z takim problemem?
      Dodam że ogólnie w tamtym miejscu gromadzi się bardzo dużo łęcin, ziemi itp. Czy jest to normalne?

• Dodaj nową pozycję...
v