Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Ja daje 380kg korn kali jesienia + 300 poli 6 i 500 saletrzaku wiosna. Dodam ze nie przejmuje sie walorami smakowymi. Stosuje takie samo nawozenie pod wszystkie odmiany.

Edytowane przez pala92
Opublikowano (edytowane)

to jest temat z cenami nie z nawozeniem

Rzeszów na sklepy 0,85-1,00 zł

giełda 12 zółty/15 kg

14-15 czerwony

Edytowane przez rodman
Opublikowano (edytowane)

Dalem 250 kg soli jesienia a wiosna 300kg polifoski krzem i 500 saletrzaku. W tym roku rozsialem 380kg korn kali zamiast soli i chyba troche mniej azotu wiosna. Obornika pod jelly nie dawalem.

Edytowane przez pala92
Opublikowano

Rzodkiew oleista nie sprzyja rozwijaniu się parcha na ziemniaku? Miałem to raz zasiane i nie wiem czy to tylko zbieg okoliczności ale na tej działce miałem parcha. 

Opublikowano
pala na dzierżawie którą teraz biore za rok chcę zasadzić ziemniaki tj w 2020 co teraz z wiosny powsiewac i przeorac ile razy zdążę do zimy.koles cały czas zboża tam siał i azot tylko sypał.w tym roku odłogiem leżało.
Opublikowano
3 minuty temu, Laope napisał:

pala na dzierżawie którą teraz biore za rok chcę zasadzić ziemniaki tj w 2020 co teraz z wiosny powsiewac i przeorac ile razy zdążę do zimy.koles cały czas zboża tam siał i azot tylko sypał.w tym roku odłogiem leżało.

i kolejny rok nic z tego pola nie będzie dochodu

Opublikowano
głównie dochód to z ziemniaków sadze kilka ha w tym roku 4 z młodym od końca maja sam handluje a tą dzierżawe chcę doprawic żeby coś ukopać
Opublikowano

pewnie i wapna nie widziało dawno ale ziemniak iby nie wrażliwy na kwaśna ziemie

Opublikowano

Ja tam bym sie nie czail z ziemniakiem, jak byly tylko zboza to powiny sie udac. Zauwazylem ze ziemniak dobrze znosi slabe ph i ogolne niskie zawartosci P K Mg w ziemi. Bedac toba rozsial bym teraz po 250 a nawet 300 kg soli na wiosne polifoski ze 300 i sadzic. Ja na zapuszczone dzierzawy zawsze wchodze z ziemniakami, tylko ze jeszcze pryskam roundupem i wapnuje.

Opryskales na perz?

Opublikowano

to prawda ziemniak lubi takie odpoczęte ziemie i jest tolerancyjny dla kwaśnej gleby

ja sypie 500-600kg polifoski 6 wiosną

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Darozioom
      Witam uprawiał ktoś z was odmiany Red Anna albo Red Sonia? Co sądzicie o tych odmianach? Warto w nie zainwestować?
    • Przez danielhaker
      Kontynuacja tematu: 

• Przez Dominik1987
      Jaka odmianę ziemniaków polecicie na uprawę woj świętokrzyskie? 
    • Przez Pawek21
      Witam chciał bym się dowiedzieć jak wygląda opłacalność produkcji ziemniaka skrobiowego wiedząc że w skupie płacą 1zl za kg skrobi
    • Przez MICH4Ł
      Witam. 
      Interesuje się rolnictwem i pracą na roli. Mam okazje uprawiać 3 ha i za bardzo nie wiem jak się za to zabrać a bardzo bym chciał to robić. Mam do wyboru uprawę ziemniaków albo zboża czy mógłby mi ktoś napisać co by było lepsze (opłacalniejsze) wiem ,że w dzisiejszych czasach trudno jest gospodarzyć ale bardzo proszę o odpowiedź.
  • Dodaj nową pozycję...
v