Skocz do zawartości
  • 0

Ceny pszenicy 2016

Pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0
Opublikowano

dzis dzwoniłem pszenica białko ponad 14, gluten 33 660 z podwórka jelonki, żyto 520 ceny netto. Z rzepakiem nie mam pojecia bo mój pojechał po żniwach :(

@XTRO kto daje teraz 670 bo tyle było przed swietami w Jelonkach - 700  u nich na młynie, a 670 z podwórka

Kijowiec.

A te Jelonki to w Łukowie ?

• 0
Opublikowano

Grego po 2tyś za tone dostaniesz za nią ,u mnie w 2012 dawali po 2,5 tyś za taką prosto od kombajnu nie czyszczoną

• 0
Opublikowano

dzis dzwoniłem pszenica białko ponad 14, gluten 33 660 z podwórka jelonki, żyto 520 ceny netto. Z rzepakiem nie mam pojecia bo mój pojechał po żniwach :(

@XTRO kto daje teraz 670 bo tyle było przed swietami w Jelonkach - 700  u nich na młynie, a 670 z podwórka

Tydzień przed świętami w młyn dobre miał dobrą cenę na pszenicę 14 białka. Może zadzwoń tam jak chcesz sprzedać.

• 0
Opublikowano (edytowane)

Wytłumaczcie w czym jest gorszy materiał siewny własny jak jest np. w drugim roku od materiału bazowego/CN/skoro jest odpylony,porzadnie oczyszczony,zbadana siła kiełkowania ,znana masa MTZ ,porządną zaprawą zaprawione Na marginesie znam od podszewki całą procedurę kwalifikacji i uprawy materiału siewnego więc nie piszcie bzdur i nie bądźcie darmowymi lobbystami No może że jest na pewno drogi

Edytowane przez icek1
  • 0
Opublikowano

Kijowiec.

A te Jelonki to w Łukowie ?

jelonek - ostrwia mazowiecka,

łuków nie bierze - Sławek nakupił zboża w żniwa do lutego - przynajmniej tak mówił przed świętami

nie powinienem pisać ale niczym może jakością zaprawienia

chcecie powiedzieć że materiał użytkowany ileś tam lat się nie wyradza? i to co kupujemy jako materiał kwalifikowany nie jest rozmnażany z materiału matecznego?

• 0
Opublikowano

Dawać 2,5 tys. za pszenicę jarą prosto od kombajnu, to trzeba mieć nieźle z deklem. Materiału było sporo, może nie w najbliższej okolicy, ale wystarczyło dobrze się rozejrzeć, a nie nabijać kasę cwaniakom. Ja w 2012 kupowałem po 1600-1700 i było materiału w brud, oddział Hodowli Roślin Strzelce. Cały magazyn zawalony był zbożem jarym do siewu.

• 0
Opublikowano

Miałem sprzedawać jarkę po pierwszym odsiewie z centrali po 660 zł brutto z łaską od jednego i drugiego handlarzyka, ale zdecydowałem się przewiezc 50 ton na drugie gospodarstwo i mam nadzieję że taraz ją opylę za jakieś 900 zł brutto. Myślę że nikt nie będzie więcej płacił, jeżeli kwalifikat będzie po 1600 brutto

• 0
Opublikowano

Dawać 2,5 tys. za pszenicę jarą prosto od kombajnu, to trzeba mieć nieźle z deklem. Materiału było sporo, może nie w najbliższej okolicy, ale wystarczyło dobrze się rozejrzeć, a nie nabijać kasę cwaniakom. Ja w 2012 kupowałem po 1600-1700 i było materiału w brud, oddział Hodowli Roślin Strzelce. Cały magazyn zawalony był zbożem jarym do siewu.

Jasne cały magazyn a gdzie to było ?Tam gdzie zboża nie wymarzły kujawsko pomorskie 2500 tysia jara kosztowała i jeszcze problem z zakupem był

• 0
Opublikowano

Jak po wymarznięciach cena pszenicy skoczy powiedzmy do 800 brutto, to 100 zł więcej zarobku minus czas i łopatowanie do worków, nie uważam za wykorzystywanie kogokolwiek. Jakoś jak ktoś chce mi odebrać zarobek 40-60 zł na tonie nic nie robiąc(handlarze), to nikt nie protestuje, a ja mogę co najwyżej podziękować że zabrał towar i zapłacił. I naprawdę nie życzę komukolwiek przesiewów, bo nie na tym rzecz polega żeby dokładać do interesu w tych marnych latach, gdzie nie dość że niska cena, to i jeszcze zapłacić czasami nie chcą.

Psia mać 600 zł było 15 lat do tyłu przy cenach saletry 600 zł, a tu się prosisz jak towaru pod dostatkiem o 10 zł, żeby na rachunki starczyło :D

• 0
Opublikowano

..jaki ten świat jest przewrotny skupy porty młyny mają tendencję raczej spadkową i każdy narzeka na ceny a z drugiej strony myśli się o pszenicy jarej i już się tu cena ukształtowania co najmniej na poziomie 1000zl/t zdaje mi się że to niepotrzebna panika...

• 0
Opublikowano

heh dobre, u nas w 2012 w centralach rozeszły się w kilka dni, czekałem tydzień aż przyjedzie tir z Litwy, który nie dojechał, potem ze Słowacji coś przywieźli, z owsikiem prosto z kombajnu, a i tego nie szło kupić.

• 0
Opublikowano

Tak było grego ,ci co czekali mocno opóznili siewy,a ilu posiało ozimą bo ich oszukali

• 0
Opublikowano

Tak się składa, że też jestem z kujawsko-pomorskiego i w oddziale IHIAR Strzelce (Kończewice) było materiału siewnego pod dostatkiem. Punkty zaopatrujące rolników także miały zapasy. Gdybym miał siać badziewie z owsikiem bez znajomości odmiany (a może to ozima?), to poszukałbym sobie materiału siewnego w innym województwie.

• 0
Opublikowano

Nie musisz przepraszać, bo jeszcze nic nie sprzedałem, a na pewno nie będę cenił 2x więcej od ceny skupu zwykłej pszenicy, bo to by była już duża przesada. Mam poza tym nadzieję, że nikomu nie wymarznie, bo na jednym wózku przecież wszyscy jedziemy i to co przydarzy się komuś może i mnie kiedyś dotknąć. Tylko niech tą cenę podniosą chociaż pod te 700-750 netto, żeby nie było tyle niepotrzebnego przecież nikomu stresu

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez center
      Czym pryskacie pszenice na miotełkę i chwasty żeby było tanio i przelecieć raz ??
    • Przez danielhaker
      Jakie będą ceny pszenicy w sezonie 2019? W jakich cenach jest zboże ozime w różnych regionach Polski? Z tego co pisaliście w poprzednim temacie o notowaniach pszenicy ceny rosną. Jak myście do kiedy będzie ten wzrost? Kiedy najlepiej sprzedać? Czy ubiegłoroczna susza tak mocno wpływa na ceny zbóż? Jakie są opinie rolników? Zapraszamy do dyskusji!
      Kontynuacja tematu: 

• Przez Krystian12351
      witam mam pytanie odnośnie łączenia zabiegów w zbożach ozimych a mianowicie czy można połączyć t1,skracanie i nawożenie mikroelementami?
    • Przez kubatedi
      Witam
      Mam pewien problem mianowicie w przyczepie autosan d44b kazde koło podczas jazdy chodzi sobie lewo prawo zamiast toczyc sie prosto cczym to moze byc spodowdowane? Szpilki wszystkie sa dociagniete, oraz nie ma luzu na kołach.
      Proszę o porady

• Przez Krzychuu19
      Witam. Pszenica ozima arkadia żółknie ginie. Po zimie była posiana saletra w dawce 170kg. Mogę prosić o jakieś rady z góry dziękuję 
  • Dodaj nową pozycję...
v