Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Gość Profil usunięty
Opublikowano

Właśnie dlatego powyżej napisałem, że to niemożliwe, żeby akumulator rozładował się przez jedną noc.

Opublikowano

Witam. Poszukuję najlepszego akumulatora 12V do 400zł, oczywiście do C360. Ciągnik stoi i będzie stał pod chmurką i jest bez kabiny(kabina kupiona ale nie założona). Dodam, że akumulator MUSI pasować w orginalną szynkę pod prawą nogą(moja sześćdziesiątka jest orginalnie na jeden 12V akumulator). Jestem posiadaczem Ursusa C-360 od roku i nie mam pojęcia jaki byłby najlepszy akumulator do niej żeby zawsze palił od tzw. "strzała" :) Prosiłbym o szybką i trafną radę.

Opublikowano (edytowane)

Witam.

Poszukuję najlepszego akumulatora do Ursusa C-360 w granicach 400zł. Ciągnik stoi i będzie stał pod chmurą, nie ma założonej kabiny(ale jest kupiona). Sześćdziesiątka jest orginalnie na jeden akumulator 12V. Nowy akumulator MUSI pasować w skrzynkę pod prawą nogą. Ciągnik będzie zimą sporadycznie pracował-tylko tyle żeby pojechać po drzewo lub kogoś wyciągnąć. Jak byście mogli mi od razu podawać nazwy godnych polecenia akumulatorów(np. Centra 12V 125Ah 950A) które wytrzymają MINIMUM 5lat byłbym wdzięczny. :)

Edytowane przez Malacez
Opublikowano (edytowane)

centra sie osatnimy czasy pogorszyła najlepiej (podobno) wybrać akumulator który jest najcięższy chodzi o ołów :D

Prawdopodobnie akumulator będę kupować przez internet bo i tak ~50zł taniej(wliczając w to przesyłkę). Mógłbyś mi jakiś akumulator zaproponować bądź napisać jaki masz w swojej sześćdziesiątce.

PS. Słyszałem o akumulatorach Future bądź Futura(coś w tym stylu), że są dosyć dosyć. Mógłbyś się wypowiedzieć na ich temat? ;p

Edytowane przez Malacez
Gość Profil usunięty
Opublikowano

W tej cenie obojętnie który wybierzesz to będzie dobrze. Najlepiej iść do sklepu z miernikiem i wybrać najlepszy jaki mają. Ja tak robię jak kupuję dla siebie i akumulatory trzymają po 12 lat.

Opublikowano

A jaki sprzedawca pozwoli Ci grzebać w akumulatorach -mierzyć- Jak tak można to nic dziwnego że po roku 2 latach pada. Trafisz na takiego który postał w sklepie rok doładowywany albo nie i taki z tego efekt.

Opublikowano (edytowane)

W tej cenie obojętnie który wybierzesz to będzie dobrze. Najlepiej iść do sklepu z miernikiem i wybrać najlepszy jaki mają. Ja tak robię jak kupuję dla siebie i akumulatory trzymają po 12 lat.

Czyli w dzisiejszych czasach "marka" akumulatorów jest już nie istotna. Mógłbyś mi doradzić jaki akumulator byłby najlepszy do C-360 żeby się mieścił w skrzynkę pod prawą nogą i ciągnik palił od "strzała"? :D

Poszukałem trochę w internecie i znalazłem kilka akumulatorów i zastanawia mnie czy byłby coś warte i wytrzymały by co najmniej 5 lat.

1. http://allegro.pl/akumulator-autopower-12-v-120-ah-1000-a-i5141684960.html

2. http://allegro.pl/akumulator-niemiecki-agtech-12v-120ah-900-a-ursus-i5012236611.html

3. http://allegro.pl/akumulator-12v-125ah-950a-p-steel-power-gw-2lata-i4917452501.html

Jakby się komuś nudziło to może poszukać jakiegoś ciekawego i mi wysłać na priv bądź w poście - http://allegro.pl/listing/listing.php?order=qd&string=akumulator%2012v&bmatch=s0-aut-1-4-1120&price_to=400&price_from=200 :)

PS.

Pomierzyłem skrzynkę(oczywiście od wewnątrz)

Długość 38cm (mam w skrzynce takie gumowe podstawki żeby akumulator na dziurach nie trzaskał się o dno. Rozstaw podstawek wynosi 35cm)

Szerokość 20cm

Wysokość 20cm (w sumie 25cm ale nie chce żeby klemy były za blisko pokrywy skrzynki)

Edytowane przez Malacez
Gość Profil usunięty
Opublikowano

Do autora: omijaj z daleka wszystkie autopart, steel power, agtech i generalnie wszystko z allegro.To wszystko są marketowe badziewia. Jak chcesz żeby ciągnik palił na dotyk to tylko 2x6V 165Ah wchodzi w grę. Albo porządny akumulator z tych, które wymienił @asharot, tylko nie licz na to, że wytrzyma ponad 10 lat tak ja 6V. Ale te 5 lat na pewno wytrzyma. 

A jaki sprzedawca pozwoli Ci grzebać w akumulatorach -mierzyć- Jak tak można to nic dziwnego że po roku 2 latach pada. Trafisz na takiego który postał w sklepie rok doładowywany albo nie i taki z tego efekt.

Taki, który chce coś sprzedać, w końcu po to ma sklep. Jak jadę na hurtownię Centry, to w magazynie stoi ze 100 akumulatorów na podłodze. Wchodzimy ze sprzedawcą i on mówi wybieraj sobie jaki chcesz. Mierzę kilkanaście szt. i wybieram najlepszy.

Opublikowano (edytowane)

Do autora: omijaj z daleka wszystkie autopart, steel power, agtech i generalnie wszystko z allegro.To wszystko są marketowe badziewia. Jak chcesz żeby ciągnik palił na dotyk to tylko 2x6V 165Ah wchodzi w grę. Albo porządny akumulator z tych, które wymienił @asharot, tylko nie licz na to, że wytrzyma ponad 10 lat tak ja 6V. Ale te 5 lat na pewno wytrzyma. 

Taki, który chce coś sprzedać, w końcu po to ma sklep. Jak jadę na hurtownię Centry, to w magazynie stoi ze 100 akumulatorów na podłodze. Wchodzimy ze sprzedawcą i on mówi wybieraj sobie jaki chcesz. Mierzę kilkanaście szt. i wybieram najlepszy.

Nie narzekaj na Auto Part u siebie w jednej C-330 właśnie takie mam od 2008 roku 6V 165 Ah i do dnia dzisiejszego nic się nie dzieje czy lato czy zima kręci jak trzeba. Nigdy nie doładowywane jedynie dolewka wody demineralizowanej.

W drugiej 30-stce mam Jenoxy 6V 165 Ah z 2006 roku i tak samo nic się nie dzieje, jedynie dolewka wody demineralizowanej 

Zapomniałem dodać że obie mają sprawne układy ładowania (alternator).

Jak ktoś kupi akumulator z wyższej półki i zajrzy do niego dopiero wtedy jak już przestanie rozrusznik kręcić to...

@Elektrotechnik zapomniałeś dodać że wybierając akumulator trzeba tez patrzeć na jego kod (czyli rok i tydzień produkcji) po co mi taki który stoi ponad rok na półce u sprzedawcy bo i są takie przypadki...

Edytowane przez Roki212
Opublikowano

https://www.google.pl/search?q=centra+6v&biw=939&bih=589&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0ahUKEwiC4PD20bPJAhXChiwKHRFwAAIQ_AUIBigB#imgdii=4wVKeyMEcDL7SM%3A%3B4wVKeyMEcDL7SM%3A%3B10ma7U9FwEfDpM%3A&imgrc=4wVKeyMEcDL7SM%3A my mamy te dwa tylko ze byly wyprodukowane dużo lat wcześniej niż te  teraźniejsze i z lepszych materiałów :D a  mam pytanie do elektrotechnika czy jeżeli wyciągnę moje akumulatory doleje wody do nich i podładuje i z chowie do je do piwnicy w której temp. będzie na plusie to na wiosnę nie będzie  trzeba przy nich grzebacz ?? tzn doładowywać ?

Opublikowano

Dokładnie, żadnego z akumulatorów 12V minimum 110Ah i prądu rozruchowego 850A firmy MOLL, BANNER, VARTA, BOSCH, TOPLA nie kupię do 400zł. :( Może Centra?

wolałbym dołożyć 100 i kupić moll'a 100Ah niż złom za 350 który może nie wytrzymać 2 lat, oczywiście jeśli masz dobrą instalację i alternator

Opublikowano

Witam pare miechów temu kupiłem ursusa c 360. I mam taki dylemat poniewarz ma przerobioną instalacje na jeden akumulator. Według mnie jest to wadliwe rozwiązanie poniewarz miałem pare razy taką przygode że podczas pracy nocą ciagnik zagasł albo ja go zgasiłem i kaplica,akumulator rozładowany a ciągnik nie ma siły odpalić i ratuje tylko drugi akumulator. Chciałbym sie dowiedzieć od podiadaczy ciągników z jednym akumulatorem jakie maicie sposoby na to.

Opublikowano

a w ogóle ładuje ci on ?ja bym wymienił akumulator ... Też mam 12 i to jest porażka 1h jazdy z przyczepą i nie ma siły kierunkowskaz migać aż starch pomyśleć o gaszeniu 

Gość marekfarmer
Opublikowano

ja mam 12 120 amper i nie narzekam działa jak należy

Opublikowano

Problemy o których mówicie nie są przyczyną tego że jest zamontowany 1 akumulator 12v, przyczyną może być jego kiepska jakość lub jakaś usterka instalacji i osprzętu elektrycznego w ciągniku.

• Like 1