Skocz do zawartości
everto

renault 103.54 WOM lewe obroty?

Polecane posty

everto    57

Witam,

mam pytanie dotyczące womu w renówkach.
Czy mają one lewe obroty womu?? jak tak to jak je włączyć?

potrzebne są mi do ostrzenia noży w mengele mb300. Noże muszą kręcić się w drugą stronę do tego. Teraz muszę podjeżdżać drugim traktorem i podłączać wom do mengelki od tyłu.

 

sposób typu reduktor na luz, rewers (elekt.hydr) daje do tyłu i wrzucam bieg (jakikolwiek) a wom puszczam przez skrzynie nie działa.

wom kreci się w lewo tylko jak wrzuce go przez skrzynie i bede jechał do tyłu. Ale niby jak mam wtedy wysiąść i dokładać ostrzałke do noży i obserwować to wszystko??

 

thx za pomoc.

 

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
lukbold    552

odnośnie mengelki.... kto Ci powiedział że ma miec lewe obroty do ostrzenia??? mengelke mam już druga i w sumie nie spotkałem sie z ostrzeniem na lewych obrotach :> zaskoczyłeś mnie... ale tak mysle.... oryginalny wałek przekażnika ma sprzegło jednokierunkowe więc jakim cudem Ty chcesz krecić maszyną w lewo?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Wiadomość z agroFakt.pl

lukbold    552

pokaż mi taki zapis zapis w instrukcji bo wg mnie to bajka która ktoś kiedyś chciał zabłysnąć... pod wałek z tyłu maszyny widziałem jak zapinali przyczepy samowyładowcze i krążyli między polem a pryzma

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
everto    57

właśnie tak sie ostrzy mengelki, zapisu nie ma, ale jak chcesz załatwić noże i ostrzałke to prosze bardzo.....

ale nie o tym temat... lewe obroty renault?? ktoś?? coś??

Edytowano przez everto

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
lukbold    552

ostrze i ostrze "normalnie" już drugą mengelke no ale.... pewno źle robie i sie nie znam ale jakimś cudem noże jak brzytwa a ostrzałce nic nie ma..... i zapisu nie ma :D uwielbiam wiejskich bajkopisarzy

 

Napisałem mail do Lely odnosnie instrukcji obsługi bo w bajki nie wierze.

 

Odnośnie WOM.... era lewych obrotów widocznie sie na C360 skonczyła i temu taka cisza w temacie

Edytowano przez lukbold

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
lukbold    552

Gosciu z Lely zaskoczony pytaniem o lewe obroty. przysłał mi instrukcje po angielsku.... ja tam nic nie wyczytałem o lewych obrotach przy ostrzeniu... z pozdrowieniami dla wiejskich bajkopisarzy :)

Edytowano przez lukbold

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
everto    57

dobrze niech bedzie i tak.. to skoro tak wypisujesz w tym temacie to teraz mi napisz o lewych obrotach w renault 103.54. bo w końcu o to pytałem.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
everto    57

Lewe obroty masz tylko na zależnym wałku przy rewersie ustawionym na wsteczny.

 

próbowałem... jest tak jak mówisz ale musze wtedy też jechać do tyłu. próbowałem już tak

 

rewers na wsteczny, bieg jakikolwiek, reduktor na luz.... nic

rewers na wsteczny, bieg na luz, reduktor na wolne lub szybkie..... nic

rewers na wsteczny, bieg jakikolwiek, reduktor na wolne lub szybkie.... mam lewe obroty ale wtedy jadę też do tyłu.

 

w 8441 (bez rewersu) miałem tak:

wom na skrzynie, bieg wsteczny, reduktor na luz i miałem wtedy lewe obrotu a zetor stał w miejscu.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Bądź aktywny! Zaloguj się lub utwórz konto

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się

  • Podobna zawartość

    • Przez adrianeo13
      Dzień dobry, od kilku dni poszukuję odpowiedzi na chyba bardzo skomplikowaną kwestię dotyczącą renault ergos 90. Otóź po załączeniu rewersu silnik charakterystycznie rzęży dodam że, przed zmianą oleju nic takiego nie miało miejsca  co dodaje sprawie zaciekawienia. Wielu już wypowiadało się na ten temat, elektrozawór może a może za gęsty olej a może coś z elektroniką a może komputer wariuje. Nie można dojść do jakiegokolwiek ładu. Powiem Wam więcej, dwa dni temu przyjechał do mnie mechanik i wkuwając się w odpowiedni kabelek sterujący układem który charakterystycznie "rzęzi i wyje" i zakłądając mi mały przycisk wyłącza ten dźwięk  wtedy kiedy załączam rewers już nie rzęzi i nie wyje... Panie i Panowie! o co chodzi?!
    • Przez Rider
      Witam, po uruchomieniu ciągnika miga kontrolka WOM, wałek się nie uruchamia, półbiegi nie działają, napęd, blokada też. Hydraulika i podnośnik działa normalnie.
      Naciskając pedał sprzęgła normalnie zaświeca się kontrolka od ciśnienia oleju w skrzyni  (po uruchomieniu normalnie gaśnie) oraz kontrolki żółw/zając te od półbiegów - rozumiem ze zasilanie Autotronic jest. 
      Na uruchomionym silniku wałkiem da się kręcić
      Monitor na słupku nie działa
      Gasząc silnik kontrolka WOM gaśnie.
      Oporność na czujniku WOM (z tłu przy siłowniku ) oraz na pompie olejowej (przy filtrze hydr.) ok 450 Ohm - wg instrukcji ok, kręcąc ręką wom-em wartość się zmienia więc przypuszczam, że te czujniki są ok.
      Podpinając zasilanie bezpośrednio z akumulatora do cewki WOM - wałek startuje, do cewki hamulca WOM - hamulec blokuje wałek.
      Wersja komputera - Autotronic II
      Pytanie co może być przyczyną migającej kontrolki WOM?
       
    • Przez pWnedMTZ
      Witam, jestem posiadaczem Rabewerka wmke 2.5 m. Można nim pracować z wałkiem na 1000 obrotów ? Na agregacie nie ma żadnej wzmianki o obrotach dlatego niezbyt jestem pewny czy czegoś nie uszkodzę :/ Z góry dzięki za odpowiedzi :)
    • Przez Pablo_97
      Witam wszystkich mam problem w ciągniku renault 61.14 biegi ciężko wchodzą a na wcisniętym sprzęgle ciągnik potrafi szarpnąć po wbiciu biegu chciałbym sie dowiedzieć czy jest możliwość regulacji sprzęgła w inny sposób niż tylko tą linką pokrętłem co jest nad pedałem sprzęgła  czy można np dostać sie do łap dociskowych i tam wyrgulować bo  już niestety ta linka jest na maxa rozkręcona i teraz nw co robić czy zostaje tylko rozpoławianie i wymiana sprzęgła czy jeszcze można podratować sytuacje proszę o szybką odopowiedź 
      Pozdrawiam 
    • Przez Przemooo0724
      Czemu wom 540 na pusto działa a po podłączeniu już nie.  Na 1000 działa bez zarzutu. Np przy podłączeniu do rozrzutnika nawet z pustym nie chodzi. Włączę wom to zaczyna tylko wyć i się nie kręci, może mi to ktoś wyjaśnić? 
×

Ważne informacje

Używamy plików cookies, aby poprawić funkcjonowanie strony Agrofoto.pl. Pliki cookies dopasowują treść strony, w tym wyświetlanych reklam, do indywidualnych potrzeb i zainteresowań użytkownika, pozwalają nam również zrozumieć, w jaki sposób korzystasz z naszej strony. Korzystanie z Agrofoto.pl bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. Możesz dokonać w każdym czasie zmiany ustawień dotyczących cookies. Więcej szczegółów w naszej Polityce prywatności i plików cookies.