Skocz do zawartości
dawid515

Dziwny problem z hydrauliką!!

Polecane posty

dawid515    1

Witam,

Z góry będę wdzięczny za pomoc :)  Otóż mam od dawna problem ze swoim kombajnem Bizon Z056, a mianowicie z hydrauliką. Sprawa wygląda tak, że co roku wymieniam pompę hydrauliczną, ale ostatnią oddałem na gwarancji  i dostałem odp że jest w stanie idealnym, a kombajn pracował źle. Wolno podnosił heder i co najdziwniejsze nie chciał opuszczać albo robił to bardzoo powoli. Cała hydraulika stawała się "toporna" wszystkie wajchy chodziły bardzo ciasno. Co może być tego powodem? Nikt żden mechanik nie potrafi mi pomóc...  

Edytowano przez dawid515

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

jeżeli wajchy ci ciężko chodzą to wina rozdzielacza być może masz brudny olej a wymienianie pompy co roku :blink: :o   to nie jest rozwiązanie u mnie 20 lat ma pompa i hydraulika działa dobrze nie ma żadnych problemów   B)     rozbierz rozdzielacz  wtedy się dowiesz jeszcze być może masz zły olej zalany sprawdź to  :mellow:

 


Pomogłem wciśnij strzałkę obok   :rolleyes:

Mój kanał na YT

www.youtube.com/Rolniczy Team z Podlasia

Oglądaj Komentuj Subskrybuj aby być na bieżąco   B) 

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
dawid515    1

dzięki za odpowiedź :) Wiem że wymienienie co roku jest bez sensu ale do tej pory jako tako to pomagało i tylko tak kombajn funkcjonował....  Olej jest czyściutki bo tata wymieniał filtr i jak złoto był...  O który rozdzielacz Ci chodzi możesz sprecyzowac? Bo tam jest takie ciśnienie, że jeden pękł rozdzielacz... Ojciec ma podejrzenie że poprzedni własciciel to był miłośnik spawarki i gdzieś jest źle przyspawane   (czytaj: za mała średnica rurki) i w wyniku tego może być duże ciśnienie na obiegu i hydraulika szwankuje... Ma to senes wogole?

 

Edytowano przez dawid515

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Wiadomość z agroFakt.pl

Grabos1981    234

jak jest słaby powrót oleju z rozdzielczy to może sie tak dziać jak opisałeś. sprawdź rurki od powrotu bo jak gdzieś były spawane to faktycznie mogą być nie tylko pospawane ale też zaspawane w środku


:-)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
URSUS16    255

spróbuj opuszczacz i podnosic heder bezposrednio przy rozdzielaczu a nie wajhami z kabiny. Pradopodobnie zrobil sie luz na bolczyku zabezpieczajacym przy rozdzielaczu. Dzisiaj mialem identyczna sytuacja tylko z motowodlami bardzoooo wolno podnosily sie i opuszczały. Winą okazał sie zbyt luźny bolczyk. Żadna regulacja nie pomagała na cięgnie idącym do kabiny.
Pisze z telefonu wiec przepraszam za bledy ortograficzne

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Karol323    74

Musisz zawory posprawdzac wyczyscic i wgl.. A tak wlasciwie sprawdz jak bez filtru pusc olej, nic mu sie nie stanie i wtedy sprawdz :)


Mały, Skromny, Lubiany, ŁośQ :D
Pozdrawiam ! :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
dawid515    1

Hmm zapomniałem wspomnieć o podstawowym aspekcie tej usterki, że problemy zaczynają się jak się rozgrzeje....

 

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
kravter    36

jaki to dokladnie olej? na baniaku oleju masz korek? ma on odpowietrzenie? u mnie raz to zalazlo i robilo sie podcisnienie na baniaku i dostawal za malo oleju, jak zaczyna wariowac sprobuj odkrecic korek i sprawdz.

Edytowano przez kravter

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
dawid515    1

Tak mam korek i jest dziurka ale sprawdzę tą kwestię jak zacznie się jutro problem więc dzięki za trop :P  a i jeszcze sprawa taka, że jak on się rozgrzeje i zacznie wariować to praktycznie prędzej podniesie niż opuści heder.. 

Edytowano przez dawid515

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
kravter    36

a to nie, u mnie bylo odwrotnie :P ale mozesz sprawdzic, dlugo to nie zajmuje :P zawory czysciles? w bizonie masz 2 rozdzielacze,(pod pomostem) i na obu wystepuje ten problem?

Edytowano przez kravter

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
wojtal24    259

nie wiem jak jest dokładnie w bizonie ale może jakiegoś dlawika brakuje sprawdź z katalogiem czy wszystko jest ok a może masz gdzieś powietrze w układzie


ZETOR TEAM

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
dawid515    1

Tak problem jest na obu, to chodzi o to, że powoli cała hydraulika siada sukcesywnie wraz z rozgrzewaniem kombajny.  To jest tak jakby ciśnienie wykańczało pompe i z tego powodu też wymiany prawie coroczne.  Po wymianie pompy jakiś czas jako tako chodzi ale po jakimś czasie problem wraca więc nie w niiej tkwi raczej sedno usterki... Na zimno wszystko jest ok, gdy kombajn się rozgrzeje wszystko jakby twardnieje cała hydraulika staje sie toporna.  A jeśli chodzi o dławiku  to wszystko sprawdzane więc nie teedy droaga.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Karol323    74

Musisz sprawdzic to bo musi byc gdzies przytkane nie ma h*ja gdzies cos jest, dlawi Ci powrot i nie daje Ci przeplywu pelnego i za to rozdzielacz ciezko chodzo bo wszystko jest sprezone i duze Cisnienie powstaje na calym ukladzie... A jak ciezko chodzi to pompa oring wysadza i kaput po pompie... A nie skrecales przypadkiem rozdzielacza zeby nie cieknal? Bo to tez moze byc przyczyna..


Mały, Skromny, Lubiany, ŁośQ :D
Pozdrawiam ! :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Sadek    536

Dziwne to bo zaczyna dziać się na rozgrzanym, pompa na ssaniu nie zasysa gdzieś powietrza jakie ciśnienie w układzie bo 2 sekcyjny to ok. 15 MPa zaś 4 sekcyjny 14 MPa.


"Cogito ergo sum"
Pozostaję: otwarty, elastyczny, ciekawy.

 

GG 8872878

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

najlepiej sprawdzić przewody powrotu od rozdzielacza  pewnie są zatkane  dlatego rozdzielacz ciężko chodzi i niszczy to pompę u mnie kombajn z tą pompą co mam wyjechał z fabryki  B)  napewno coś jest zatkane rury albo rozdzielacz jeśli masz możliwość zmierz ciśnienie na zasilaniu  rozdzielacza  :)


Pomogłem wciśnij strzałkę obok   :rolleyes:

Mój kanał na YT

www.youtube.com/Rolniczy Team z Podlasia

Oglądaj Komentuj Subskrybuj aby być na bieżąco   B) 

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
dawid515    1

W sensie ze o roznej gestosci czy jak zmieszane? zawsze lany byl olej hydrauliczny. Czym sie mierzy te cisnienie i jak sie mierzy na zasilaniu rozdzielacza te cisnienie bo nie wiem o co kaman....? i jeszcze o co kaman ze pompa "na ssaniu nie zasysa gdzies powietrza" powinna zasysac ?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Karol323    74

No nie pomieszane były kiedyś oleje, bo np u jednego było tak że zmieszał oleje, zmienił na nowy ale nie wyczyścił rurek i blokowało mu wszystko, aż umył wszystkie rurki bo były zaklejone tym zgotowanym zmieszanym olejem... Też może było sprawdzić rozdzielacz  strumienia bo w nim mogą siedzieć opiłki i też blokować wszystko...


Mały, Skromny, Lubiany, ŁośQ :D
Pozdrawiam ! :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Czytając całego posta, też skłaniam się do opinii, że winne będą pozapychane rurki, które należałoby teraz dokładnie przeczyścić, ewentualnie wymienić. Trochę nie pasuje mi tu informacja o nasilaniu się objawów po nagrzaniu się całego układu, ale bez dotknięcia instalacji trudno coś mądrzejszego wymyśleć.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

W sensie ze o roznej gestosci czy jak zmieszane? zawsze lany byl olej hydrauliczny. Czym sie mierzy te cisnienie i jak sie mierzy na zasilaniu rozdzielacza te cisnienie bo nie wiem o co kaman....? i jeszcze o co kaman ze pompa "na ssaniu nie zasysa gdzies powietrza" powinna zasysac ?

 

chodzi mi o to czy nie miałbyś możliwości wpięcia manometru  w przewód zasilający  aby  bezpośrednio zmierzyć jakie ciśnienie jest przed rozdzielaczem 

 

więcej nic nie wymyślę  trzeba rozebrać i tyle 


Pomogłem wciśnij strzałkę obok   :rolleyes:

Mój kanał na YT

www.youtube.com/Rolniczy Team z Podlasia

Oglądaj Komentuj Subskrybuj aby być na bieżąco   B) 

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
zenek_19    4

czesci do bizona sa tak tanie ze kup dwa rozdzielacze i kpl rurek z rozbiorki dasz pare zloty i masz po problemie pozd

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
mati1222    0

mam problem z hydraulikom ! po wymianie pompy ,oleju, filtra  wszystko działało idealnie, po wyjeżdzie na pole nie mogłem podnieść hedera (nic nie działa z hydrałliki tylko koła sie kręcom ) nie wiem co robić proszę o pomoc

 

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
lukbold    552

zawór priorytetowy czy jak to tam sie zwie (ten trójnik pod pomostem) musiał się zaciąć i cały olej idzie na orbitrol a na rozdzielacze nic

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Bądź aktywny! Zaloguj się lub utwórz konto

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się

  • Podobna zawartość

    • Przez matigg
      Witam. Mam problem z hydrauliką w aresie 715. Po rozgrzaniu się oleju i użyciu jakiejkolwiek hydrauliki wyświetla kontrolkę od niskiego ciśnienia oleju w skrzyni. Mierzyłem ciśnienie na zimnym dochodziło prawie do 200 bar, na rozgrzanym oleju może o 5  mniej ale momentalnie tylko nabiło ciśnienie i wszystka hydraulika przestała działać jak by ją coś odcięło  i po chwili zapalała się kontrolka od ciśnienia. Do tego na zimnym czy na ciepłym trzeba dodać trochę gazu aby kierownica dobrze działała. Macie jakieś pomysły ? 
    • Przez arkady12
      Panowie mam problem z pługiem huard obróci się do polowy i staje ani w lewo ani w prawo węże się  poruszają ogólnie wina leży po stronie pługa nie traktora i teraz jest problem bo siłownik jest nie typowy jak dla mnie ( załącznik z katalogiem ) czy miał ktoś taką  sytuacje ?  czym można by było zastąpić ten zamek rozważam zakup nowego siłowniika z zaworem przepływowym ale w nich nie ma wyjść na ten  zamek coś ktoś podpowie ??,
      rl.doc
    • Przez Kubek95
      Witam. Od jakiegoś czasu jestem posiadaczem ciągnika John deere 3140, od pewnego czasu mam problem z hydraulika w nim. Mianowicie pierwszy raz zauważyłem problem przy pracy z pługiem obrotowym Lemken Opal 180, po zaoraniu około dwóch hektarów, na końcu pola nie mogłem podnieść pługa, po przegazowaniu do maksymalnych obrotów, pług podniósł się bez problemu, tak jakby odcielo się coś w hydraulice, oczywiście wspomaganie też nie działało, ale po przegazowaniu kierownicę mozna było kręcić palcem. Innego razu zauważyłem że jak ciągnik stoi tak z 10min na wolnych bardzo obrotach, to zatnie mu się wspomaganie i trzeba przegazowac żeby się odcielo. Nie wie ktoś co to może być za przyczyna? Może jest gdzieś jakiś zawór który steruje hydraulika i on się zacina? Bardzo proszę o pomoc bo jest to troszkę uciążliwe. (Przepraszam że założyłem nowy temat, ale nigdzie nie mogłem znaleźć odpowiedzi na mój problem) 
       
      Pozdrawiam i liczę na jakąś pomoc. 
    • Przez facet225
      witam jak wymienic pasek w bizonie z020
    • Przez Alchemik
      W czasie pracy ładowarką, gdy pociągniemy za dźwignię, żeby podnieść  ramię, lub ładowarkę na "łapach" w pierwszym momencie zamiast unoszenia to mamy gwałtowne opadanie kilka cm w dół  ( z 1000kg w łyżce podejrzewam że obecnie mogłaby się ładowarka przewrócić przy maksymalnym wysięgu, a przy ładowaniu normalnych ładunków przedni lemiesz odrywa się na moment od ziemi.... )
      ładowarka jak kolegi zwc18 z forum:

      schemat hydrauliki na 95% jak tu:
      schemat
      Problem się nasila z biegiem czasu, mimo, że pracuje sporadycznie.  Ramiona same nie opadają - 500kg można za zgaszonym silniku zostawić na kilka godzin, minimalnie opadnie, ruchy ramion przy pracy są dosyć szybkie, czasami silnik nawet pracuje na za niskich obrotach ze względu na szybkie ruchy ramion.
      Gdzie szukać przyczyny?
      - zatrzaski hydrauliczne przy siłownikach?
      - rozdzielacz (który?)
      - zawory przelewowe, bezpieczeństwa w rozdzielaczach?
      - zawór łączący pompy zasilające przy rozdzielaczu?
       
×

Ważne informacje

Używamy plików cookies, aby poprawić funkcjonowanie strony Agrofoto.pl. Pliki cookies dopasowują treść strony, w tym wyświetlanych reklam, do indywidualnych potrzeb i zainteresowań użytkownika, pozwalają nam również zrozumieć, w jaki sposób korzystasz z naszej strony. Korzystanie z Agrofoto.pl bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. Możesz dokonać w każdym czasie zmiany ustawień dotyczących cookies. Więcej szczegółów w naszej Polityce prywatności i plików cookies.