Skocz do zawartości
SirAdams

JD 590 Nieprawidłowa praca noża tnącego siatkę.

Polecane posty

SirAdams    0

Mam problem z prasą JD 590, mianowicie od jakiegoś czasu system wysuwający siatkę w systemie automat się zawiesza na pozycji podawania siatki czyli siłownik pozostaje całkowicie wysunięty i cały czas pracuje a komputerek pokazuje kontrolkę "akumulatora".

Pozostaje w tej pozycji aż ręcznie nie podam sygnału do podania siatki a następnie przecięcia.

Czy ktoś się spotkał z takim problemem lub wie co może być przyczyną takiego zachowania się komputerka?

Dodam że testowałem na postoju system podawania sznurka i wygląda że pracuje prawidłowo.

 

Będę wdzięczny za jakąś podpowiedź.

 

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
zetores    16

Zasilanie słabe. Pewnie z zapalniczki. Weż zasilanie grubym kablem. Plus pociągnij bezpośrenie z akumulatora. Bezpiecznik (16 A powinno starczyć) i załóż gniazdo 3 pinowe. Coś taiego: http://img-cdn.shopgate.com/12895/1/9b2d9626ea40b370475e3338ce2d827de3ff295b79dfc991eecfa7604b9a3ba1?w=640&h=640&zc=resize&fillc=FFFFFF


Zetor 7540
Zetor 5320
Ursus C330-M

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
SirAdams    0

Kabel pociągnięty bezpośrednio z akumulatora 2,5 albo grubszy, gniazdo łączące takie jak przy przyczepie do świateł.

Problem pojawiał się stopniowo a nie od razu od samego początku.

 

Edytowano przez SirAdams

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Wiadomość z agroFakt.pl

zetores    16

To gniazdo od przyczepy za bardzo moim zdaniem sie nie nadaje bo lubi przerywac i niełączyć.
Wez może wszystko poodejmuj i zamontuj jeszcze raz. Coś może lużne jest. U mnie nie łączył dobrze bezpiecznik.


Zetor 7540
Zetor 5320
Ursus C330-M

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Mikos22    2

Jeśli powyższe rady nie pomogą to jeśli masz możliwość podmien sam akumulator i wytestuj, znam przypadek, że właśnie leciwy akumulator, mimo sprawności był winowajcą.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
SirAdams    0

Dzięki za podpowiedź, rady pomogły. Zrobiłem przegląd całej linii prądowej od początku eliminując 3 słabe punkty styków, albo i lepiej.

1. Napięcie na akumulatorze spadało nieznacznie, napięcia na maszynie spadało o 2v.

2. Napięcie za bezpiecznikiem spadało o 1V.

3. Podłączenie masy do akumulatora grzało się.

4. Kable w jednym miejscu były tylko skręcone i zaizolowane, nie moja produkcja ;)

 

Podsumowując:

Oczyszczone styki bezpiecznika i gniazda bezpiecznika, do zakuwki/oczka na aku wlałem topnika a potem cyny poprawiając tym samym powierzchnię przewodzącą.

Gniazda chwilowo nie wymieniłem ale kabel rozdzieliłem na dwa piny więc zwiększyłem powierzchnię styku, miejsce w którym kable były łączone dodatkowo przeplotłem wzajemnie a następnie zalałem cyną.

Na postoju w garażu działa i zapowiada się dobrze, test końcowy odbędzie się w polu ;)

Pozdrawiam.

 

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Bądź aktywny! Zaloguj się lub utwórz konto

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się

  • Podobna zawartość

    • Przez Marco007
      Witam. Zakupiłem prasę jak w temacie i nie działa mi w niej owijanie siatką. Chodzi o to że ten siłownik elektryczny który odpowiada za rozpoczecie i chyba za zakończenie owijania ma ucięte dwa kabelki i nie wiem jak to wszystko podłączyć aby zadziałało. Ma ktoś doświadczenie w tej prasie?? Mogę zamieścić zdjęcia jeżeli to komuś coś pomoże.
    • Przez lexiflexi
      Witam... Przytocze temat z ponad miesiąca o którym nie pisałem tutaj ... Kupiłem siatkę ecobull do sipmy z279/1 ... Pierwsze 20 bel kiszonki ładnie owinela aż zachodziło za boki ... Później już trochę boki odslonila i zauważyłem ze boki siatki są luźne chodzi o ta co jest nawinieta na rolce a do dołu schodzila napieta. .. Mój system co sam przerobilem nie dawał rady później już jej ładnie rozciągnąć ... Dodam ze miałem wcześniej manuagrii i z nią nie było żadnych problemów ... O co tu może chodzić ? Czy ta siatka z ecobull jest źle nawinieta ? Zostało mi ponad pół rolki szkoda to wyrzucić ...
    • Przez lukas1320
      Mam problem z siatką siatkę ściąga mi do środka na rolce siatki później ładnie pręt rozprowadza a następnie znowu jak idzie w te wałki co ją wciągają to pomiędzy nimi już z powrotem ją zciąga do środka. Co robić? pomocy! Na 160 belek w tym sezonie to może 10 ładnie owiniętych mi wyszło i to dzięki temu że ja owijam a tata na prasie ręcznie rozprowadza siatkę na boki lecz też ciężko to robić bo na 1000 obr/min mam wałek i nawet na małych obrotach ciągnika goni jak głupia.
      prasa widoczna na tym filmie
       
    • Przez tomekciemny
      Siemka,
      Co polecacie z Polskich producentów?
      Pozdrawiam, 
      Tomek
    • Przez viperwlkp
      witam wszystkich. mam pytanie jakiej siatki i jakiej długości używacie w prasach ursus i warfama u. z góry dzięki za odpowiedź
×

Ważne informacje

Używamy plików cookies, aby poprawić funkcjonowanie strony Agrofoto.pl. Pliki cookies dopasowują treść strony, w tym wyświetlanych reklam, do indywidualnych potrzeb i zainteresowań użytkownika, pozwalają nam również zrozumieć, w jaki sposób korzystasz z naszej strony. Korzystanie z Agrofoto.pl bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. Możesz dokonać w każdym czasie zmiany ustawień dotyczących cookies. Więcej szczegółów w naszej Polityce prywatności i plików cookies.