Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
starego typu nigdy nie robiłem to nie wiem,u mnie jakoś nie ma takich problemów raz na rok może sie podciągnie i starczy.

A co u was sie w ostatnim czasie popsuło w t25 ?????

Ostatnio w T25 złapałem kapcia w przednim kole

Opublikowano
a przekładał ktoś może już opony od kosiarki konnej na przód ?????? są jakieś różnice w jeżdzie i tym podobne ?????

A jakie były opony w kosiarce konnej bo się nie orientuje w takim sprzęcie????

Opublikowano

w kosiarce konnej były opony w jodełke bo napędzały mechanizm kosiarki. takie same mają ciągane kosy - rozsiewacze do nawozu. u mnie 2 sąsiadów ma takie w swoich traktorkach ale nie wiem czy to coś daje bo w końcu nie ma napędu z przodu.

Opublikowano
Mój miał remont ale to juz kilka lat temu. Pękł wał korbowy, były tez wtedy wymienione tuleje i tłoki

przecież w t25 nie ma tulei wymienia sie całe cylindry.

A w tym roku na wiosnę wymieniałem pierścienie,z miesiąc temu głowice i nie potrzebnie to zrobiłem bo to nie była wina głowicy że tłok uderzał o głowice tylko tuleja na korbowodzie sie obróciła

Opublikowano
przecież w t25 nie ma tulei wymienia sie całe cylindry.

A w tym roku na wiosnę wymieniałem pierścienie,z miesiąc temu głowice i nie potrzebnie to zrobiłem bo to nie była wina głowicy że tłok uderzał o głowice tylko tuleja na korbowodzie sie obróciła

Chyba panewka , i wlazła jedna na drugą

Opublikowano
w kosiarce konnej były opony w jodełke bo napędzały mechanizm kosiarki. takie same mają ciągane kosy - rozsiewacze do nawozu. u mnie 2 sąsiadów ma takie w swoich traktorkach ale nie wiem czy to coś daje bo w końcu nie ma napędu z przodu.

Daje efekt finansowy, bo nie musisz kupować, kiedyś miałem założone w 30-tce i specjalnej różnicy nie było w polu, na asfalcie będą nieco skakać

Opublikowano
ja już jakiś czas temu robiłem remont silnika. a kolego Waldekps2 czego pękł ci wał?? przypadkiem nie miałeś za niskich obrotów na postoju??

Wal byl dany do szlifu i pewnie cos schrzanili i dlatego pękł. Tak mi sie wydaje prynajmniej.

Opublikowano
nie panewka tylko tuleja ta co łączy tłok w wałem, można powiedzieć ze ta tuleja jest w wewnątrz tłoka

Tłok z walem tołączy korbowód a nie jakaś tuleja. Wewnątrz tłoka tez niema tulei tylko jest sworzeń. Tulejka jest na końcu korbowodu, ale jej obrucenie czy nawet obrucenie panewek nie moze doprowadzic do zniszczenia glowicy. Źle ustawiony zapłon moze to spowodowac albo rozrząd jakby sie rozlecialo któreś koło to tak, ale tuleja jakaś?? Raczej niemożliwe.

Opublikowano
Tłok z walem tołączy korbowód a nie jakaś tuleja. Wewnątrz tłoka tez niema tulei tylko jest sworzeń. Tulejka jest na końcu korbowodu, ale jej obrucenie czy nawet obrucenie panewek nie moze doprowadzic do zniszczenia glowicy. Źle ustawiony zapłon moze to spowodowac albo rozrząd jakby sie rozlecialo któreś koło to tak, ale tuleja jakaś?? Raczej niemożliwe.

może nie jasno powiedziałem chodziło to tulejkę na sworzniu tłokowym

Opublikowano
Tą zapinke masz na myśli co chroni sworzen przed wysunięciem z tłoka?

tak, i przez to był większy luz i tłok troszkę wyżej sie wysuwał i przez to uderzał o głowice

chyba też nie raz już rozbierałeś silnik

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Wielkinikt
      Witam odkrecily mi się śruby z blokady mechanizu roznnicowego a mianowicie 2 kolki 4 podkladki i 6 srub , i nie mam pojecia jak maja byc zalozone podkladki czy maja zaslaniac kolki i nachodzic na siebie czy tylko 2 na zaslonienie kolkow , czy nie ma to znaczenia i jeden chu jak to jest załozone 
      ps przepraszam za bledy 

• Przez druidzlasu
      Witam. Zakupię oryginalny klucz do wykręcania wtryskiwaczy we władziu T-25A . Może ktoś ma na zbyciu .
    • Przez druidzlasu
      Witam. Zakupię oryginalny klucz do wykręcania wtryskiwaczy we władziu T-25A  . Może ktoś ma na zbyciu .
    • Przez druidzlasu
      Witam. Zakupię oryginalny klucz do wykręcania wtryskiwaczy we władziu T-25A 
    • Przez zubi1990
      Witam wszystkich będę robił teraz remont silnika w moim t25a i tu mam pytanie: jakim momentem dokręcić śruby mocujące głowicę do bloku , jaką siłą dokręcić stopy korbowodów, jaka ma być grubość panewek głównych i korbowodowych, jaka siła dokręcenia koła zamachowego, szerokość cylindra i luz w zamku pierścieni. Ciągnik z roku 1978 z dwoma drążkami do zmiany biegów
  • Dodaj nową pozycję...
v