Skocz do zawartości

Elektronarzędzia do warsztatu

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Jakiej firmy elektronarzędzia (m.in. wiertarka, szlifierka, itp.) są najwytrzymalsze? Mam na myśli urządzenia z linii profesjonalnej, gdzie cena ma drugorzędne znaczenie. Myślę, że na tym forum są osoby co dzień pracujące tego typu urządzeniami więc liczę na ich opinie.

Opublikowano

Elektronarzędzia firmy Hilti. Aż chce sie robić ;)

Pracowałem na różnym sprzecie od Topexa, Verta, Boscha, Hilti i jeszcze jakieś. To moge powiedzieć że jednak te droższe są jednak lepsze bo nie dość że wytrzymałe to jeszcze wygodniejsze w urzyciu.

Np. młot Topexa ma porównywalny udar z Hilti, ale wibracje jakie są na uchwycie powodują że po całym dniu kucia ręka całą noc sie trzęsie :) . A Hilti ma lepszą amortyzacje i można dłużej. :)

Opublikowano

Jołłłł hilti jest super sprzęt jak tłuczesz non-stop codziennie po 8h przez cały rok. Bo cena jest zaporowa.

Ja używam w warsztacie sprżetu metabo i makity. Nie uważam by ten sprzęt był najlepszy na świecie. Jednak ceny nie są tak porażające.

Mimo iż metabo nie jest tanie to np: za szlifierkę o podobnych parametrach z hilti zapłacisz 2 razy tyle co za metabo. Przewaga hilti jest jednak w tym że jak masz dużo roboty a sprzęt jest na gwarancji i klęknie to dają ci sprzęt zastępczy od ręki.

Szlifierka kątowa o mocy ok. 2300 w w dobrym wyposażeniu z hilti to jest ok. 1500 zł.

Opublikowano

Ja ma szlifierkę, wiertarkę i wkrętarkę Black&Decker i bardzo sobie chwale tą firme (w szlifierce kątowej idą już drugie szczotki) ;) reszta narzędzi firmy "no name"

A co do profesjonalnych narzędzi to można polecić firmy: Celma (chyba jedyna której nie trzeba reklamować) i Bosch (granatowa seria)

Opublikowano

Muszę obecnie kupić dwie szlifierki kątowe- tzn. 115 i 230 mm. Wybrałem Boscha niebieskiego, ale modele proste, bez żadnych nowinek. Są to jednak urządzenia sprawdzone i powinny długo służyć. Za komplet z sklepu intern. zapłacę 730 zł(szlifierka 230 mm z amortyzacją drgań, hamulcem i elektroniką silnika kosztuje ok 900 zł;) ). W sklepie obok domu- w nazwie ma hurtownia- to samo jest za 810 zł. Mam wiertarki z Makity- i niestety dobrego słowa nie powiem, np. po pół roku niezbyt ciężkiej pracy przekładnia sie rozpadła, a uchwyty zaciskowe trzymią mniej niż te z wiertarek supermarketowych- mam samozaciskowy i tradycyjny- oba trzymają o wiele za słabo. Nurtuje mnie jeszcze tylko firma Kress, ale nie ma w moich stronach ich serwisu.

Opublikowano

Jakis czas temu kupiłem szlifierkę kontową Boscha serii profesionalnej (niebieska) max. 230, w komplecie była druga mała 115. Nie pamietam dokładnie ceny, ale w granicach 750 zł.Mam gwarancje na trzy lata i uważam, że jest to dobry wybór tym bardziej, że używam jej dość intensywnie. ;) Wiem ze słyszenia, że firma De Walt jest również godna uwagi, lecz nie wiem jak wypada cenowo. Dodam jeszcze, że dla mnie jest ważny szybki i ogólnodostępny serwis.

Opublikowano

Ja do swoich osobistych spraw kupuje sprzęt z niższej półki który po ok dwóch latach użytkowania wymieniam, a do warsztatu na gospodarstwo już wujek kupuje większe sprzęty typu Hitachi, Hilti i te inne gady

Opublikowano

Ja mam np. szlifierkę i wiertarkę boscha i są to dobre sprzęty bezawaryjne a pracują u mnie już parę ładnych lat i polecił bym wszystkim tego producenta ;)

Opublikowano

Więc od siebie dodam, że wiertarkę mam Blaucraft i radzi sobie znakomicie choć w wakacje dostała ostro ze szczotka przy odrdzewianiu ogrodzenia

Natomiast jeśli chodzi o szlifierki kontowe:

-ostatnio miałem Black&Decker po pól roku padła przekładnia kątowa (naprawiona na gwarancji) a niedawno spalił się wirnik - na złom

-teraz mam DeWalt i choć wygląda nie pozornie to na razie jest ok.

Opublikowano

No to ja was zaskoczę najlepszą szlifierką kątową jaką miałem od ok 5 lat była Celma 230 fakt, już jej nie mam bo idiota dostał ją w swoje łapska i nieczuł jak mu się przegrzewa i tak też Celma zakończyła żywot, w tej chwili używam 2 szt. Makita 230 i 2 szt 125 przyznam, że te narzędzia pracują od rana do wieczora na budowie są to urządzenia kupione na firmę jak na razie lepszych niespotkałem aha wiertarki i młoty kujące mam też Makity sds plus i sds max .

Opublikowano

ja od siebie dodam że mocny sprzęt a szczegolnie jesli idzie o szlifierki robi metabo.moj ojciec robił tym w niemczech i orało to dniowke roboty dzien w dzien i nic temu nie było i mowi ze przez 2 lata jak tam był żadna nie padła.były to duże szlifierki na 230mm tarcze.popre też poprzedników: bosch robi sprzęt niedozajechania.szczególnie te profesjonalne serie

Opublikowano

Uważałem zawsze boscha, ale ostatnio mam wszystko Einhella bo przekonali mnie do niego goście którzy wykańczali mi mieszkanie i fakt sprzęt jest nie drogi, a bardzo wytrzymały. To ponoć coś takiego jak nasza Celma, tylko to dawna firma NRD-owska, też na licencji Boscha

Opublikowano

a ja własnie nie mam przekonanania do einhella.mam ich wiertarke i moze nie tak silnik bo chodzi dobrze ale uchwyt jest tak dziadowski ze aż strach.

dla odmiany od dawien dawna mamy 2 duze młoty udarowe celmy jeden z wierceniem i to są dopiero maszyny nie do zjechania.rozerbralismy nimi poł stodoły łacznie z kuciem fundametu i mase drobniejszych rzeczy i dalej chodzą bez zająknięcia...

Opublikowano

ja posiadam wiertarki, flekse duza i mala(szlifierka katowa) firm metabo, bosch i bardzo chwale te firmy, polecam jeszcze hilti, hitachi- bardzo dobre firmy. Cena tego sprzetu mowi za siebie...

mialem kiedys flekse mala skila, moze nie jest to najlepsza firma ale spisywala sie dobrze i nie ciela wcale takich cienkich blach. Chodzila pare ladnych latek az pozyczylem znajomemu i ja wykonczyl... takze teraz nie pozyczam elektronarzedzi

mam jeszcze wkretarki dewalta i blac deckera i tez nie narzekam