Skocz do zawartości

Pszenica Ozima i jara

center

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie

Mam pytanie odnośnie rozsiania nawozu na pszenice, nie jestem jakimś specjalistą dopiero zaczynam działanie na gospodarce więc proszę o radę. Kiedy najlepiej teraz ruszyć z nawozem i jakim dokładnie? Mam 1,5 hektara pszenicy sianej w połowie października, pole jest mokre ciężko będzie teraz wjechać ciągnikiem. Co proponujecie ruszyć ręcznie czy poczekać na lepsze warunki i w jakich ilościach dać nawozu na taki areał?

Znaczy to co chce rozsiać ręcznie to 2 ha bo większe bym sie zajechał a to dam rade jeszcze pomachać łapą tylko nie wiem co zrobić. Bo tam gdzie chce rozsiać nawet ładnie to wygląda i nie chce popsuć potencjału 

8 minut temu, slonju77 napisał:

to ile masz tego zboża że dasz rade ręcznie rozsiać?

Edytowane przez Samsung123321

Ja się nie zgodze ze popsuje siejąc ręcznie , w tamtym roku wysialem nawozy potem bronowanie brona ciężką i potem siew ręczny.  Na koniec polecam kultywator i brony . u mnie po takiej kombinacji była rewelacja bo masz nasiona równomierne rozmieszczone   tylko trochę więcej nasion idzie ale to kilkanaście kg.

Bylem dzisiaj popatrzec na pszenice jak przezimowaly i zauwazylem na odmianie Hondia fioletowe liscie nie jest to mocno ale w oczy sie rzuca. Czy ta odmiana tak ma z wiosny Z jesieni wszystko bylo wporzadu. Zasobnosc w fosfor wysoka. Mam ja pierwszy rok, zas na polu obok mam tez posianego Juliusa i tych przebarwien nie ma. 

u Hodni to raczej normalne rok temu tak miałem a mrozów prawie nie było więc luzik :>

sam nie wiem co robić , pszenice mam późno sianą niby ładnie pole zagęściła ale jest słaba i nie wiem czy nie wysiać teraz nawóz i tak go nie pobierze ale jak przejdą mrozy to będzie miała już pod ręką, co sądzicie?

3 minuty temu, Tigon napisał:

Edytowane przez Tigon

no własnie chodzi o to że jeszcze do środy ma być jako tako a robią się już warunki dziś np 15 + i słoneczko i wiaterek a potem jak przyjdzie śnieg to przejebane u mnie dopiero co ostatki w dołkach poznikały, być morze już jutro będą inne prognozy bo wiadomo ;p

Edytowane przez Tigon

sprawdzam codziennie pogodę w okolicy i niestety jeszcze w sobotę pokazywali mi ok -4 w przyszły weekend i z każdym dniem pokazuje coraz więcej, w tym momencie z soboty na niedzielę i poniedziałek w nocy pokazuje po -10 A punkt rosy -15

Cała wiosna zapowiada się wg długoterminowych nieciekawie, ale na to już nic nie poradzimy. U nas ładnie już puściło od góry, ale spód zamarznięty, więc CI co wjechali na pole koleiny ładne już zaznaczają. Teraz azot już tylko po przymrozku. Tylko teraz żeby go nie zmyło jak będzie ziemia zamarznięta, a spadnie zapowiadany śnieg. Po przymrozkach z kolei deszcze widać, więc złotej recepty przez najbliższy miesiąc nie będzie, przynajmniej jeśli chodzi o nawożenie azotowe

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez danielhaker
      Jakie będą ceny pszenicy w sezonie 2019? W jakich cenach jest zboże ozime w różnych regionach Polski? Z tego co pisaliście w poprzednim temacie o notowaniach pszenicy ceny rosną. Jak myście do kiedy będzie ten wzrost? Kiedy najlepiej sprzedać? Czy ubiegłoroczna susza tak mocno wpływa na ceny zbóż? Jakie są opinie rolników? Zapraszamy do dyskusji!
      Kontynuacja tematu: 

• Przez DamianChuchro
      Czego to może być objawa. Zboże zaczyna żółknąć na końcach liści ? Za duża dawka oprysku dolistnego? Czy susza?

• Przez Romek3249
      Witam, z uwagi na panującą suszę nie było możliwe wykonanie u mnie skracania w fazie BBCH 30-31 w pszenicy i pszenżycie, teraz przez weekend spadło 8mm, rośliny odżyły i powraca temat skracania, obecnie rośliny są w fazie 3 kolanka więc zaczął się wielki okres w którym nie powinno się stosować regulatorów wzrostu, pozostaje więc skracanie w fazie liścia flagowego, tylko jakimi środkami najlepiej to zrobić ? Myślałem o samym cerone w dawce 0,6-0,8, mieszance moddusa 0,2 i cerone 0,4, oraz o medaxie (max czy top ? nigdy nie stosowałem medaxu, jeżeli już to jakie dawki ?) Dodam że odmiany to Arkadia i Rotondo, w obu przypadkach nawożenie 160kg N. Ktoś z większym doświadczeniem coś poradzi ?
    • Przez sports2011
      Witam , mam pytanie pszenica od kolanka w górę idzie w bok zamiast wptost oraz kłosy są poskręcane . Nigdy nie miałem takiego przypadku i nie wiem czy to objaw choroby czy oprysk jakiś zaszkodził ?

• Przez Siwecki97
      Witam, 
      Praktykował ktoś dużą ilość azotu w roztworze na nawożenie dolistne pszenicy po przekwitnieniu? Jeśli tak to jaka ona była i czy nie popaliło to flagowki oraz kłosa. Z góry dziękuję za odpowiedzi ☺️
  • Dodaj nową pozycję...