Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Poziomowanie belki bardzo dobra rzecz, sam mam coś takiego w swoim Burym 400/12. Belka na nierownosciach pracuje swietnie i nie podskakuje tak jak sztywna. W dodatku mozna regulować za pomocą śruby rzymskiej nachylenie w zależności od skłonu. Ja tylko planuje zamienić tą śrubę na jakiś mały silownik hydrauliczny aby można było sterować stabilizacja z kabiny ciągnika bo czasem jak pole powychylane w rozne strony to trzeba sie naskakać i regulować jak przez parę metrow belka idzie równo a po chwili jedna strona ryje w glebę i znowu trzeba regulowac. 

Opublikowano

Mnie już latanie 400L wkurza.  Teraz wieczorem będę jechał w owies jeszcze poskracac (troszkę spoznione) i mocznik, siarczan, odżywki.  No i opryskiwacz zalany, mocznik i siarczan rozpuszczone tylko odżywki wlać i dolać wody.  Jakbym miał większy to na raz bym to załatwił bo mam 4ha, a tak zjeżdżaj rozrabiaj znowu siarczan i mocznik,  to już rosa będzie wychodzić zanim z drugim opryskiwaczem na pole dojadę. Taki 1000L byłby w sam raz. Koło domu mam 4.5 ha,  a w drugim miejscu 10 w jednym kawałku, to koło domu na jeden, a na drugim kawałku na 2 opryskiwacze.  No i 3 opryskiwacze i mam wszystko opryskane, a tak jeździć w te i z powrotem. Nie mam czasu się w to bawić. 

Opublikowano (edytowane)

Moja rada - nie dawaj siłownika na sztywno, tylko na sprężynie, aby belka miała ruch swobodny. W przewodach daj dławiki o małym przekroju, bo inaczej będziesz miał helikopter zamiast poziomowania. 

374177319_7_1000x700_opryskiwacz-biardzk

A co do poziomowania - najbardziej się przydaje przy bruznach na polu  gdy jedno koło ciągnika idzie niżej lub wyżej i ciągnik leci ukosem do poziomu.

Edytowane przez jahooo
Opublikowano

650 jak rozumiem to taka ma też pojemność? Troszkę mało dla mnie.

Wiem,  że wymagania mam konkretne :) jeszcze na dobrą sprawę nic na poważnie nie szukałem,  bo czekam na telefon z banku cały czas. Tyle co ogłoszenia ooprzegladam,  żeby z cenami się obstukac.  Oglądałem,  po drodze do miasta jednego hardiego 850L, chcieli 1600zl. Zbiornik w bardzo ładnym stanie, pompa robiona(nie wiedział ile kosztował remont,  bo "to robił mechanik" ), czyli podejrzewam, że zrobione aby tylko z gospodarstwa wyjechał.  Siłownik od podnoszenia niby nie sprawdzany,  a lance chyba w 3 miejscach spawane. I to słabo spawane. Brak kilku dysz i wszystkie węże do wymiany.  I to Narazie tyle z mojego oglądania. Zbiorniki  lancami hardi stoją u handlarza niedaleko,  ale kurde jak lance jeszcze jako tako,  to zbiorniki słabo wyglądały,  no i wszystko bez pomp itd. 

A czasu nie mam nic także jakieś rzeźbienie  całkowicie odpada.  Szukam kompletnego,  w pełni sprawnego,  tam co najwyżej jakieś pierdół typu dyszki.  

W tamtym roku pytałem nawet o nowy,  to bez faktury, chyba promar ,  z włoska pompa, reszta całkowity standard to za 800L powiedzieli mi 4200. 

Opublikowano
9 godzin temu, everto napisał:

Co za idiota a dziewczyna dowie się o tym dopiero jak ktoś ją wyśmieje publicznie. Masakra jakim trzeba być debilem żeby takie zdjęcie zamieścić.

7 godzin temu, soltys48 napisał:

Obcinanie rąk😂

Każdemu zlodziejowi tak powinno się robic

No właśnie i nawet bym mógł składkę płacić na 500 + dla takich cwaniaczków co żyli z czyjegoś nieszczęścia...a tak to mieliby na bułki i mleko ale już by nic nie ukradli bo niby jak korpusik ma coś ukraść. Pełzaliby jak glizdy i szczali w majtki...to jest idealna wizja dla złodziei.

• Like 1
  • Thanks 1
  • Sad 1
Opublikowano
6 godzin temu, jahooo napisał:

Moja rada - nie dawaj siłownika na sztywno, tylko na sprężynie, aby belka miała ruch swobodny. W przewodach daj dławiki o małym przekroju, bo inaczej będziesz miał helikopter zamiast poziomowania. 

374177319_7_1000x700_opryskiwacz-biardzk

A co do poziomowania - najbardziej się przydaje przy bruznach na polu  gdy jedno koło ciągnika idzie niżej lub wyżej i ciągnik leci ukosem do poziomu.

Masz na myśli fabryczne poziomowanie?

Opublikowano (edytowane)
8 godzin temu, kolo11 napisał:

Pany i Panie łapać Okazję !!! Więcej już takiej nie będzie. :DxD

https://www.olx.pl/oferta/c330-oryginal-tylko-202-mtogodzin-jak-nowy-1991-rok-unikat-CID757-IDsDa6r.html 

Skoro napisane że 1991r to czemu w tabelce olx podany jest 1988???

8 godzin temu, rafix255 napisał:

https://www.otomoto.pl/oferta/fendt-824-ID6zJ3gb.html

nie wstyd im dodawać takie ogłoszenia i w takich pieniadzach??

Zgubisz na polu śrubkę od koła, to zamiast grube miliony w serwisie zostawiać to kupisz takiego całego w cenie 10 śrubek, a jeszcze 5 ton żelastwa zostanie

Edytowane przez bratrolnika
  • Haha 1
Opublikowano

Ehh ile wspomnień.. Po 9 przyczep dziennie po 6-7 warstw,  bo daleko.  I chodzenie za prasa, bo suka nie wiedzieć czemu co któraś kostkę przepiscila. I podawanie widlami,  potem jazda 2kilometry jedynka, bo droga nierówna  i znowu widlami na dach i układanie i zapach świeżo solonego siana. Ale oczywiście najpierw min 3 dni pogody. Zapowiadali deszcz, no to dwa hektry w kupki. Jednak nie popadalo, dwa hektarty ręcznie rozrzucic.. Dzieciństwo.. 

• Like 1
Opublikowano

rafix255 napisał:

https://www.otomoto.pl/oferta/fendt-824-ID6zJ3gb.html nie wstyd im dodawać takie ogłoszenia i w takich pieniadzach?? Przecież to dawca tożsamości 😁 i pewnie jeszcze jakieś części do odzyskania.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez magik503
      Hej
      Chciałbym poznać waszą opinie na temat tego samochodu: http://szukaj.pl.mobile.eu/pojazdy/showDetails.html?id=152997173
      Potrzebuję kupić jakiś samochód do jeżdżenia na uczelnie , mam troszkę daleko o pociągi nie jeżdżą już tak jaki kiedyś..
      Jakie są wasze opinie na temat tego Opla?
    • Przez Marcin821010
      Witam wszystkich,
      Mam pytanie gdzie w przyczepie Autosan D50 z 1990 r.  znajduje się tabliczka znamionowa i numery ramy
    • Przez Gremorg
      Witam, mam pytanie dotyczące obsługi, a konkretnie do czego służą te 3 przyciski w ładowarce Manitou MT 1740 SLT.
      Nie mam do niej instrukcji obsługi, a podczas pracy ciężko zaobserwować aby coś znacznie się zmieniało.
      Dzięki za pomoc i pozdrawiam !

• Przez Paweł8484
      Witam, Mam problem z ładowarką teleskopową manitou mt1135 rozrusznik kręci ale maszyna nie chce odpalić tak jak by była jakaś blokada. Wyświetla się czerwony trójkąt z wykrzyknikiem. Może ktoś coś wie coś na ten temat

• Przez Filip98
      Witam serdecznie,  poszukuje kompletną kabinę do kramera 612slx,  czy wiecie może gdzie udało by mi się kupić? Pozdrawiam serdecznie 
  • Dodaj nową pozycję...
v