Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
8 godzin temu, farmtrac8244 napisał:

Konedata podaje ,że a6.3544 miał moc od 95 do 105km i to by się zgadzało.http://www.konedata.net/puimurit/claas/claas-protectormercatorsenator/

Ja się nie sugeruję Konedata tak  do końca. Przeglądam dane producenta. A silnik 6.372 to ten sam blok co 6.354 tylko włożone większe tuleje i już moc bez turbo około 140KM . Dlatego w ciągnikach z wierzchu identyczne silniki a moce różne. I pojemność 5.8 albo ponad 6l.

A co do kupowania to handlarz po prostu wziął cię klasycznie pod włos zagrywką na honor. No bo co - ja, nie mam kasy, ja nie mam kasy ?

W pokera byś da dużo widzę nie ugrał. Klasyczna zagrywką w takim przypadku - chodź ojciec. W X stoi taki sam za dychę mniej weźmiemy tamtego. Najlepiej jak x to znany handlarz gdzieś dalej. Nic tak nie boli sprzedawcy jak zarobek innego sprzedawcy. 

A co do kupowania to ja też wolę kupić droższy sprzęt w lepszym stanie ale bez przesady. Nie o połowę drożej.

Edytowane przez jahooo
  • Like 1
Opublikowano
7 godzin temu, jahooo napisał:

Ja się nie sugeruję Konedata tak  do końca. Przeglądam dane producenta. A silnik 6.372 to ten sam blok co 6.354 tylko włożone większe tuleje i już moc bez turbo około 140KM . Dlatego w ciągnikach z wierzchu identyczne silniki a moce różne. I pojemność 5.8 albo ponad 6l.

A co do kupowania to handlarz po prostu wziął cię klasycznie pod włos zagrywką na honor. No bo co - ja, nie mam kasy, ja nie mam kasy ?

W pokera byś da dużo widzę nie ugrał. Klasyczna zagrywką w takim przypadku - chodź ojciec. W X stoi taki sam za dychę mniej weźmiemy tamtego. Najlepiej jak x to znany handlarz gdzieś dalej. Nic tak nie boli sprzedawcy jak zarobek innego sprzedawcy. 

A co do kupowania to ja też wolę kupić droższy sprzęt w lepszym stanie ale bez przesady. Nie o połowę drożej.

Ach te wasze teorie spiskowe....:) Obok stał nowszy DF za 50 tys na którego się czaiłem w ostateczności , przyszły 2 ze szwecji i chwyciłem go dosłownie z lawety, ten drugi był za mały dla mnie.  16 lat miałem podobny model, po 100h się cięło więc byle handlarzyk mi ciemnoty nie wciśnie, widziałem że maszyna niezjechana z faktycznym przebiegiem i warta ceny, ponad 80 ha nim zrobiłem i klucza w ręku nie miałem. Dla tego i za ciągnik warto zapłacić więcej jak masz pewność co do  niskiego przebiegu ale nie za ursusa czy ruska bo to już z fabryki mogło rozklekotane wyjechać..... 

Opublikowano

Dobra dobra, napaliłes się jak szczerbaty na suchary, oczka się zaszkliły , handlarz to zauważył i targi się skończyły :D

A na powaznie - w takim przypadku to gratuluję dobrego zakupu.

Opublikowano (edytowane)

Kolego, czasem szukam sprzętu rok albo i dłużej, więc nie do mnie takie gadki. A że przeszkolenie marketingowe mam spore, to gadki handlarzy mnie nie wzruszają. Sprzęt też potrafię ocenić, czy jest wart swojej ceny. I już pisałem - jestem w stanie kupić coś powyżej "średniej rynkowej" jeśli jest tego rzeczywiście warte. A co do  "pół Polski" - jak jeździłem za maszynami dla siebie i znajomych, to rocznie nakręcałem samochodem 70-80 tys km głownie z laweta lub przyczepką. Dziś raczej sprawy załatwiam przez telefon i nie chce mi się d.... ruszać. Poza tym mam sporo znajomych w kraju i rzadko muszę gdzieś ruszać d*pę sam, chyba że chcę przy okazji kogoś odwiedzić. Ostatnio dla znajomego kupowałem kombajn w Czechach za pomocą telefonu i internetu, przyjechał koleją na najbliższą stację wprost z Czech. Sąsiad go zobaczył na oczy, jak zjechał z lawety. Zastrzeżeń nie miał, chciał MDW to ma. Tak że metody kupowania są różne :D

Edytowane przez jahooo
Opublikowano

No ok i co ile utargował ten sąsiad? Skąd u większości przekonanie że jak coś nie utargujesz to ch..j nie interes ? Wiem ile kosztują te kombajny w PL po kilkunastu sezonach u nas a ile na zachodzie więc wcale nie uważam że przepłaciłem 

Opublikowano (edytowane)

Nic nie utargował, za to kupił kombajn z silnikiem Perkinsa, stołem do rzepaku i klimatyzacją w cenie golasa u nas z silnikiem IFA. Tyle wyszedł kombajn plus transport.

Ja zazwyczaj mam jedno pytanie do sprzedającego : Za ile chciałby pan/pani to sprzedać że ja chciałbym to w tej cenie kupić ? Zazwyczaj normalny sprzedający dobrze wie, ile towar jest wart i dochodzimy do porozumienia. Jak ktoś nie wie, to pokazuję mu przykładowe ceny z ogłoszeń i zazwyczaj też trochę spuści z tonu. Ale miałem też sytuację, że cena była 1/2 rynkowej i pytam wprost "dlaczego tak tanio" ? I powiem wam, że czasem coś takiego trafię i odpowiedź jest zazwyczaj: trudno, słowo się rzekło, cena jest taka jak w ogłoszeniu. Wówczas ze zwykłej przyzwoitosci się nie targuję, bo dla mnie przykazanie "nie kradnij" jakieś jednak znaczenie ma.  A znam takich co jeszcze by się kłócili do upadłego, że za drogo.

Edytowane przez jahooo
  • Like 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez magik503
      Hej
      Chciałbym poznać waszą opinie na temat tego samochodu: http://szukaj.pl.mobile.eu/pojazdy/showDetails.html?id=152997173
      Potrzebuję kupić jakiś samochód do jeżdżenia na uczelnie , mam troszkę daleko o pociągi nie jeżdżą już tak jaki kiedyś..
      Jakie są wasze opinie na temat tego Opla?
    • Przez Marcin821010
      Witam wszystkich,
      Mam pytanie gdzie w przyczepie Autosan D50 z 1990 r.  znajduje się tabliczka znamionowa i numery ramy
    • Przez Gremorg
      Witam, mam pytanie dotyczące obsługi, a konkretnie do czego służą te 3 przyciski w ładowarce Manitou MT 1740 SLT.
      Nie mam do niej instrukcji obsługi, a podczas pracy ciężko zaobserwować aby coś znacznie się zmieniało.
      Dzięki za pomoc i pozdrawiam !

• Przez Paweł8484
      Witam, Mam problem z ładowarką teleskopową manitou mt1135 rozrusznik kręci ale maszyna nie chce odpalić tak jak by była jakaś blokada. Wyświetla się czerwony trójkąt z wykrzyknikiem. Może ktoś coś wie coś na ten temat

• Przez Filip98
      Witam serdecznie,  poszukuje kompletną kabinę do kramera 612slx,  czy wiecie może gdzie udało by mi się kupić? Pozdrawiam serdecznie 
  • Dodaj nową pozycję...
v