Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Jak ja lubię takie odpowiedzi. Podobno już takie robiliście to powinieneś choć w przybliżeniu pamiętać czy wyszło 1000zl czy 3500. Na oko na solidna rame trzeba ok 20m profila, 80x80x5, cena za mb strzelam 25zl,do tego siłownik z 300zl, węże, końcówki 150zl, elektrody i tarcze do szlifierki 100zl, farba 150zl, inne typu wiercenie większych otworów, sworznie, zawleczki itp. przyjmuje 200zlmax. Do tego robocizna 500zl,i tyle w temacie. Wszystko Wypisałam z głowy, ceny mogą się nieznacznie różnić, ale cena końcowa wyjdzie bardzo podobna. Razem 1900zl za rame bez pól, która przeżyje nie tylko ciebie ale i twoje dzieci, wszystko z nowego materiału, jak załatwisz taniej profil czy siłownik używany to będzie odpowiednio taniej

Edytowane przez bratrolnika
Opublikowano

robiliśmy 4, nie 5. Wykonanie ramy pod brony 4-ro polowe jeśli dobrze pamietam wyniosło ok. 1200 bez farby, węży, siłownika bo to dostarczył właściciel. Dokładnie nie można z góry powiedzieć ceny...

Opublikowano (edytowane)

Kolega wyżej napisał ze robicie takie, myślałem ze to nie produkcja jednostkowa,ze wyszło juz od was kilka sztuk. Myślę że moja wycena powyżej jest ok, max 150zl mniej/więcej. Kolego daron jak bardzo będziesz chciał to mogę jutro zrobić ci dokładna wycenę, prawie że co do złotówki, co jak i za ile. Jak coś daj znac

Edytowane przez bratrolnika
Opublikowano

Mówią, że brony to przeżytek, ale do rekultywacji łąki niezastąpione o orce. Na wiosnę też szybciej przesuszą jak ktoś ma mokro. Tak ram to pestka i każdy powinien sobie poradzić ze spawaniem.

Opublikowano

Już bym tak z bronami nie dramatyzowal-na lżejszej ziemi jak 2 razy przelece to jest wystarczająco do siewu. Na cięższych-musialbyn mieć talerzowy żeby naprawdę dobrze doprawić te ziemie, albo ciężkie wały. Żaden bierny na łapach nie da rady. Siane miałem parę razy po podwójnym przebronowaniu agregatem grano z przodu strunowy, 3rzedy lap, wał pakera i nie było opcji żeby to doprawić. Narazie zakup talerzowego odpada, wały mam lzejsze i myślałem jak by tu sobie tanim kosztem z bronami ułatwić. No i zastanawiałem się jaki byłby koszt zrobienia ramy pod 4/5 pół.

Opublikowano (edytowane)

Ja na rędzinach jadę z ciężką broną z dwoma wałkami z tyłu. Z przodu włóka żeby trochę wyrównać.

Cos w ten deseń https://spplthumb.blob.core.windows.net/1000x901c/d6/80/4f/brony-skladane-hydraulicznie-agregat-uprawowy-dzierzgon-326479487.jpg http://www.pol-agra.com.pl/images/stories/virtuemart/product/u755_b_2.jpg

http://www.pol-agra.com.pl/images/stories/virtuemart/product/u755_b_2.jpg

Zaden bierny na łapkach tak nie rozbije grud. W sumie lepszy jest tylko aktywny. Za to na lżejszych glebach potrafi ciągnąć ziemie za sobą, trzeba podrywać na podnośniku w górę, agregat wał plus łapki plus dwa wały jest na takie ziemie lepszy. Może pomyśl nad ciężkimi bronami 16-18 cztery pola.

Edytowane przez jahooo
Opublikowano (edytowane)

To i tak plan na wiosne, ale jesli to nie problem to mógłbyś policzyć, będę wdzięczny. Tylko na gotowo, z siłownikiem i wężami. Nie lubię latać za takimi rzeczami.
Pola mam 4 x 20 tylko trochę zębów powymieniac mam.
Z takimi walkami i belka, jak @jahoo wrzucił w pierwszym zdjęciu myślę, że zrobiłoby u mnie robotę, w dwóch przejazdach, wystarczająca.
A ciągnik to 8145, także myślę, że jak same brony to 5 pol, a jakby z walkami i włóka to chyba 4, bo to już jednak trochę by ważyło razem.

Edytowane przez daron64
Opublikowano

Podnieść spokojnie podniesie. To nawet tony nie będzie ważyć.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez magik503
      Hej
      Chciałbym poznać waszą opinie na temat tego samochodu: http://szukaj.pl.mobile.eu/pojazdy/showDetails.html?id=152997173
      Potrzebuję kupić jakiś samochód do jeżdżenia na uczelnie , mam troszkę daleko o pociągi nie jeżdżą już tak jaki kiedyś..
      Jakie są wasze opinie na temat tego Opla?
    • Przez Marcin821010
      Witam wszystkich,
      Mam pytanie gdzie w przyczepie Autosan D50 z 1990 r.  znajduje się tabliczka znamionowa i numery ramy
    • Przez Gremorg
      Witam, mam pytanie dotyczące obsługi, a konkretnie do czego służą te 3 przyciski w ładowarce Manitou MT 1740 SLT.
      Nie mam do niej instrukcji obsługi, a podczas pracy ciężko zaobserwować aby coś znacznie się zmieniało.
      Dzięki za pomoc i pozdrawiam !

• Przez Paweł8484
      Witam, Mam problem z ładowarką teleskopową manitou mt1135 rozrusznik kręci ale maszyna nie chce odpalić tak jak by była jakaś blokada. Wyświetla się czerwony trójkąt z wykrzyknikiem. Może ktoś coś wie coś na ten temat

• Przez Filip98
      Witam serdecznie,  poszukuje kompletną kabinę do kramera 612slx,  czy wiecie może gdzie udało by mi się kupić? Pozdrawiam serdecznie 
  • Dodaj nową pozycję...
v