Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Aby tylko broń Boże jakiegoś Kłosa czy Motyla, nawet jak dwutalerzowy to nie ma szans nim rozsiać na 12 metrów. Ja osobiście jeszcze rozsiewam nawozy poczciwym Kosem i o dziwo rozsiewa w miarę równomiernie nawet na 12 metrów a jak mam ścieżki na 10 metrów to można rzec, że sieje idealnie, mam wypracowaną już metodę pracy nim i wiem, że rozsieję nim nie gorzej jak nową Amazonką i na polu pasów nie ma. Jednak to nie oznacza, że nie marzę o jakimś większym, wydajniejszym i wygodniejszym w używaniu rozsiewaczu jednak chwilowo są inne wydatki. Podoba mi się nawet ten N039 o którym mówiliście i jeśli wszystko pójdzie dobrze to na przyszly sezon sobie taki sprawię.

Pożyczałem raz Kłosa od znajomego, za Chiny Ludowe nie mogłem go tak ustawić aby rozsiewał równomiernie na 12 metrów i później było na polu widać jaśniejsze paski. Więc jeśli ktoś szuka w polskich rozsiewaczach, to tego polecam unikać, z pewnością są lepsze.

Kos  rozsieje  na  12 m  a Kłos /Motyl nie ? niby dlaczego?

Jak go przestawiałeś? 

Opublikowano

Zwyklego lejka nie da sie ustawic zeby rowniniernie sial probowalem przestawiac lopatki w kazden mozliwy sposob i nie da sie. Moze jakis inny talez zalozyc albo przerabiac to moze cos by wykrzesal ale szkoda zachodu.

Opublikowano

Nie powiedziałem, że rozsiewa super idealnie na 12 metrów. To znaczy rozsieję dobrze, jeśli na ścieżce jest równo, ale jak Kos wejdzie jednym kołem w jakąś bruzdę, koleinę czy coś takiego to już niestety nie ma opcji aby dorzucił równo. A tak to nawet przy wysokiej szybkości to i na około 15 metrów sypie saletrą, bo mając ściezki 12 metrów pojechałem zbyt szybko i nawóz jeszcze grubą warstwą u sąsiada na polu leżał na szerokości około 3 metrów. :P Czepiam go nie na zaczepie tylko na podnośniku na belce dzięki czemu mogę jako tako regulować kąt nachylenia. Odpowiednia prędkość i na 12 metrów znośnie rzuca ale na ścieżkach 10m nie ma najmniejszego problemu z równomiernym wysiewem. Nagrałem kilka filmów ale na nich niestety nie widać lecącego nawozu. :P Nie oznacza to oczywiście, że chcę te rzemiosło jakoś super wychwalać, ale jak miałem mały areał to wystarczał a teraz jak pola ciągle przybywa to idzie się nim zaj**ebać. :)

A z Kłosem tak jak mówię, nie wiem dlaczego ale po prostu nie dawało rady aby chociaż dorzucił na 12 metrów. Nawet sam właściciel przeklina ten rozsiewacz i od jakiegoś czasu planuje wymianę na jakiś normalny.

Opublikowano

Nie o jedno zero się pomylił , a z pewnością o dwa :P .

Opublikowano (edytowane)

Zaczepy, cięgna boczne, belka, obciążniki, tłumik, wieszaki - te rzeczy powinny się jeszcze nadawać do użytku, może jeszcze coś by się znalazło a reszta ceny to już za papiery, co nie zmienia faktu że i tak trochę za drogo.

Edytowane przez KlimekPL
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez magik503
      Hej
      Chciałbym poznać waszą opinie na temat tego samochodu: http://szukaj.pl.mobile.eu/pojazdy/showDetails.html?id=152997173
      Potrzebuję kupić jakiś samochód do jeżdżenia na uczelnie , mam troszkę daleko o pociągi nie jeżdżą już tak jaki kiedyś..
      Jakie są wasze opinie na temat tego Opla?
    • Przez Marcin821010
      Witam wszystkich,
      Mam pytanie gdzie w przyczepie Autosan D50 z 1990 r.  znajduje się tabliczka znamionowa i numery ramy
    • Przez Gremorg
      Witam, mam pytanie dotyczące obsługi, a konkretnie do czego służą te 3 przyciski w ładowarce Manitou MT 1740 SLT.
      Nie mam do niej instrukcji obsługi, a podczas pracy ciężko zaobserwować aby coś znacznie się zmieniało.
      Dzięki za pomoc i pozdrawiam !

• Przez Paweł8484
      Witam, Mam problem z ładowarką teleskopową manitou mt1135 rozrusznik kręci ale maszyna nie chce odpalić tak jak by była jakaś blokada. Wyświetla się czerwony trójkąt z wykrzyknikiem. Może ktoś coś wie coś na ten temat

• Przez Filip98
      Witam serdecznie,  poszukuje kompletną kabinę do kramera 612slx,  czy wiecie może gdzie udało by mi się kupić? Pozdrawiam serdecznie 
  • Dodaj nową pozycję...
v