Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

w samej szerokości może nie ma wiele złego, ale redlic nawalone jak na 3m

zmiana szerokości w poznaniaku to śmieszny koszt i dzień pracy na spokojnie, mowa o rozstawie na 3m, bo na 2.5 wystarczy wywalić dokręcane redlice no i oczywiście rurki

Opublikowano
11 minut temu, griga napisał:

1,5 2 2,25 2,5 3 3,33 3,5 4 takie szerokości zestawów spotkałem

w moim nordstenie obok licznika ha.  jest podziałka co do szer. siewników, i  225 jest uwzględnione , chyba że nordek to nie zachód ??

Opublikowano
2 godziny temu, sebe1033 napisał:

ja wcale nie kpię podjąłem temat , więcej kasy to i więcej chcą ... odzyskać . 

A myślisz że mnie to pasuje że coś kosztuje niewiadomo ile ale nie wiadomo za co 😬

Zresztą pieniądz stracił na wartości z 20 lat temu 100 zł to było dużo teraz 100 zł to wcale nie dużo. I jak pamiętam jak ta przyczepa kosztowała te 15 tyś w 2002 to co myślisz że to mało było na tamten czas to było też dużo właśnie może nawet tyle samo co teraz jak kosztuje 60000 zł 

w 2002 za świnie wziąłeś 600 za za to w styczniu 2019 500 zł to ja nie wiem czy ta przyczepa nie zdrożała.

• Confused 1
Opublikowano
2 godziny temu, 90210grzesiu napisał:

w 2002 za świnie wziąłeś 600 za za to w styczniu 2019 500 zł to ja nie wiem czy ta przyczepa nie zdrożała.

Cytat
3 października 2002

Interwencja Agencji Rynku Rolnego na rynku wieprzowiny powstrzymuje dalsze spadki cen żywca. Mimo to ich cena jest bardzo niska i nie satysfakcjonuje rolników. 3,40 zł/kg żywca uzyskują tylko najlepsi hodowcy.

Druga sprawa że idzie mechanizacja o ile w tym 2002 roku można było jeszcze mieć mało i się opłacało , a teraz maszyny są to i trzeba mieć więcej co z tego że się narobisz jak ktoś zmechanizuje i za tę samą pracę wyhoduje więcej . 

Opublikowano

Szukałe  informacji to na części była 0% stawka. Jeśli dobrze przeczytałem to na maszyny była już stawka 22%.

Opublikowano (edytowane)

Raczej 7 lub 8% na maszyny była

cytat z 2002 roku

Przyjęte dziś rozwiązania różnią się nieco jedynie w zakresie opodatkowania rolnictwa" - powiedział Rudowski. Wyjaśnił, że rząd zdecydował się przesunąć o jeden rok (na 2003 rok, a nie jak wcześniej planowano na 2002 rok) wprowadzenie docelowych stawek VAT na środki do produkcji rolnej. Takiemu samemu przesunięciu podlegać będzie zwiększenie, do 7 proc. z obecnych 3 proc., zryczałtowanego zwrotu VAT dla tzw. rolników ryczałtowych. Po tej zmianie, projekt przewiduje, że od lipca 2001 roku, 3-proc. VAT byłyby objęte środki produkcji dla rolnictwa (nawozy, pasze przemysłowe, pestycydy). Od tego samego momentu, wzrosłaby do 12 proc., z obecnych 7 proc., stawka VAT na maszyny i ciągniki oraz usługi rolnicze.W 2003 roku do 7 proc. z obecnych 3 proc. wzrósłby VAT na nieprzetworzone produkty rolne, a do 22 proc. stawka VAT na maszyny, ciągniki i usługi rolnicze To właśnie zmiany w opodatkowaniu rolnictwa spowodowały rozbieżność w szacunkach skutków budżetowych wprowadzenia lub nieprzyjęcia zmian w podatku VAT.

Edytowane przez jahooo
Opublikowano

Produkty rolne też za darmo

Lepiej być naiwny niż idiotą dając takie ogłoszenie

Opublikowano

Tylko patrzałem kiedy tego dziadka na samochodzie przebije widłami ... Sami sobie bat kręcimy... Koleś z kosą ręczną zarobi pieniądze, ze spalinową rano wyda z 50zł za paliwo, żyłkę itp a zetnie nie więcej niż ten drugi. Na tym polega mechanizacja, kończy się na tym że nic się nie opłaca lepiej z zasiłku żyć 

• Haha 1
Opublikowano

Jeden rano kosę wyklepie, osełka i wio

Drugi wyda kasę na sprzęt, paliwo i olej i osiągnie podobny efekt kilkadziesiąt razy  wyższym kosztem. Na tym polega mechanizacja. 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez magik503
      Hej
      Chciałbym poznać waszą opinie na temat tego samochodu: http://szukaj.pl.mobile.eu/pojazdy/showDetails.html?id=152997173
      Potrzebuję kupić jakiś samochód do jeżdżenia na uczelnie , mam troszkę daleko o pociągi nie jeżdżą już tak jaki kiedyś..
      Jakie są wasze opinie na temat tego Opla?
    • Przez Marcin821010
      Witam wszystkich,
      Mam pytanie gdzie w przyczepie Autosan D50 z 1990 r.  znajduje się tabliczka znamionowa i numery ramy
    • Przez Gremorg
      Witam, mam pytanie dotyczące obsługi, a konkretnie do czego służą te 3 przyciski w ładowarce Manitou MT 1740 SLT.
      Nie mam do niej instrukcji obsługi, a podczas pracy ciężko zaobserwować aby coś znacznie się zmieniało.
      Dzięki za pomoc i pozdrawiam !

• Przez Paweł8484
      Witam, Mam problem z ładowarką teleskopową manitou mt1135 rozrusznik kręci ale maszyna nie chce odpalić tak jak by była jakaś blokada. Wyświetla się czerwony trójkąt z wykrzyknikiem. Może ktoś coś wie coś na ten temat

• Przez Filip98
      Witam serdecznie,  poszukuje kompletną kabinę do kramera 612slx,  czy wiecie może gdzie udało by mi się kupić? Pozdrawiam serdecznie 
  • Dodaj nową pozycję...
v