Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
6 godzin temu, Shogun napisał:

Mam zamiar remontować swój ruski rozrzutnik 4t. Chcę założyć adapter od Polskiego, ten na szerokie łopaty tylko nie mam pojęcia jakie przełożenie jest w polskim rozrzutniku na przekładni i jakie koła na łańcuchu, ile zębów mają. Chciał bym wszystko dobrać tak by prędkość wału w adapterze się mniej więcej zgadzała. Pomoże ktoś? :)

Przypomnij się jutro to sprawdzę przełożenie. Przekładnia a polskiego leży to pokręcę i policzę. Wał lepiej kup ślimakowy. Nic się nie owija i lepiej rozdrabnia. 

https://www.olx.pl/oferta/nowy-wal-beben-do-rozrzutnika-slimakowy-do-polskich-rozrzutnikow-CID757-IDcL7b9.html

Czy Wam też w aplikacji olx ns telefonie nie działa kopiowanie linków? Napier.. po kilka razy a jak chcę tu wkleić to wrzuca mi jakiś stary link ze schowka.

Opublikowano (edytowane)

Najlepsze do małych rozrzutników takie

https://www.zenox.pl/product/Bęben-rozrzutnika-grzebieniowy/6882213190141?gclid=Cj0KCQjwvo_qBRDQARIsAE-bsH9TUR6u-bwDXD1rewabrxnLFQ406YNgH0BbHvcjntMgHS1chQPIKegaAqv9EALw_wcB

Plus grzebienie trzeba dokupić

I masz szeroki rozrzut i letki na ciągnik i w miarę miele do przyorania ze bez problemu da się zaorać i nawet c330 sobie poradzi, z takim bębnem.

Edytowane przez Gość
Opublikowano

Tak, że łańcuchy się zrywają i wyciągają. Ja jestem zadowolony, bo gnój mam prawie bez ściółki. 2 sezony na ślimakowym i ponad 150 rozrzutników wywiezionych ładowanych ponad drugi wał i jak ma razie tylko łańcuch z gównolitu się rozciągnął. Zerwać się nie zerwie, bo klamry mam zabezpieczone nakrętkami.

Opublikowano (edytowane)

Rozrywa ale rzuca za siebie a na jeden rzuca szerzej.A w dobie dużych pługów lepszy na jeden.Bez porównania ja miałem już 10 rozrzutników a teraz mam  brochard.

Edytowane przez Gość
Opublikowano
8 minut temu, Wiesi0 napisał:

Najlepsze do małych rozrzutników takie

https://www.zenox.pl/product/Bęben-rozrzutnika-grzebieniowy/6882213190141?gclid=Cj0KCQjwvo_qBRDQARIsAE-bsH9TUR6u-bwDXD1rewabrxnLFQ406YNgH0BbHvcjntMgHS1chQPIKegaAqv9EALw_wcB

Plus grzebienie trzeba dokupić

I masz szeroki rozrzut i letki na ciągnik i w miarę miele do przyorania ze bez problemu da się zaorać i nawet c330 sobie poradzi, z takim bębnem.

jak nie masz przerobionego gnoju to kupy na polu wali ;) w okolicy ci co mieli takie prawie wszyscy pozmieniali na adaptery z 2 wałkami to jest lepiej obornik rozdrobniony na polu

• Like 1
Opublikowano (edytowane)
3 minuty temu, Rolnik7343 napisał:

jak nie masz przerobionego gnoju to kupy na polu wali ;) w okolicy ci co mieli takie prawie wszyscy pozmieniali na adaptery z 2 wałkami to jest lepiej obornik rozdrobniony na polu

Ale rzuca tylko za siebie więc trzeba raz przy raz jeździć.U mnie każdy ma na jeden wałek lub 2 pionowe w większych.Jakoś każdy patrzy na szeroki rozrzut niż bardziej zmielony.

Edytowane przez Gość
Opublikowano

Na jeden wałek jak się wozi dalej to droga nie uj***na bo koła czyste

Opublikowano

Mi zależy aby w miarę tanio wymienić wał adaptera na nowy i by było mało elementów bo rozrzutnik ma już dni policzone, chyba że się go gruntownie odnowi. Stary ruski adapter jest niby na dwa wałki i niby rzuca trochę szerzej, a tak na prawdę to do puki ładuje się mało i płasko to rzuca w miarę równo, gdy tylko lekko więcej to wali co kawałek kupy, nigdy ich nie rozrzucam bo czasu nie ma, zawsze się jakoś zaorało. ;) . Dwa wałki to jest zbyt dużo elementów do zepsucia, jak niejeden to drugi łańcuch jak nie jeden klin to zębatka lub łożysko. Myślę założyć ten grzebieniowy bo jest w miarę tani, ma tylko dwa łożyska i łańcuch. W miarę równo rzuca nawet gdy się z górką załaduje. Wiem że ślimakowe mają zalety i z pewnością drobniej przemielą obornik ale też często ściągam adapter i jeden wałek to kolejna zaleta. 

Opublikowano
30 minut temu, sumek666 napisał:

@bratrolnika okazja dla Ciebie 

FB_IMG_1564773261121.jpg

FB_IMG_1564773261121.jpg

No taaaa, okazja że szok...

A co do przekładni w rozrzutniku-ta duża przekładnia z polskiego dwuosiowego ma przełożenie 1/8 na jednym wyjściu i 1/8.5 na drugim, niestety nie pamiętam które na walki a które na posuw. Pewne na 99%, kiedyś do czegoś liczyłem 

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, Shogun napisał:

Mi zależy aby w miarę tanio wymienić wał adaptera na nowy i by było mało elementów bo rozrzutnik ma już dni policzone, chyba że się go gruntownie odnowi. Stary ruski adapter jest niby na dwa wałki i niby rzuca trochę szerzej, a tak na prawdę to do puki ładuje się mało i płasko to rzuca w miarę równo, gdy tylko lekko więcej to wali co kawałek kupy, nigdy ich nie rozrzucam bo czasu nie ma, zawsze się jakoś zaorało. ;) . Dwa wałki to jest zbyt dużo elementów do zepsucia, jak niejeden to drugi łańcuch jak nie jeden klin to zębatka lub łożysko. Myślę założyć ten grzebieniowy bo jest w miarę tani, ma tylko dwa łożyska i łańcuch. W miarę równo rzuca nawet gdy się z górką załaduje. Wiem że ślimakowe mają zalety i z pewnością drobniej przemielą obornik ale też często ściągam adapter i jeden wałek to kolejna zaleta. 

W widłach jest jeszcze mniej do zepsucia, ręcznie rozrzucaj ;) weź pod uwagę, że grzebieniowy jest gorzej wyważony niż ślimak, co ma wpływ na łożyska, no i niestety kupki robi. Co do szerokości, przy grzebieniowym to i tak trzeba koło przy kole jeździć, żeby równo było. A i gdzieś widziałem ślimak zastępujący pojedynczy grzebieniowy.

Edit: tutaj:

https://www.akmet.net.pl/Beben-slimakowy-zamiast-rogow-losia.html

Edytowane przez MF675ursus
Opublikowano
2 godziny temu, Shogun napisał:

mam taki na zbyciu jak by co

Opublikowano (edytowane)

Każdy ma inne wymagania, nie każdemu się sprawdzi to co u innego sprawdza się doskonale. Ja nie pytam jakie będzie najlepsze rozwiązanie, tylko jakie przełożenie ma przekładnia, bo dostępne rozwiązania są mi znane, zarówno ich koszty, najlepszy był by adapter pionowy, tylko drogi, no i niedługo nie będzie za bardzo go do czego przykręcić. ;) Tak jak pisałem, ma być tanio i mało elementów, z jakością rozrzucania wiem że będzie lepiej niż na dotychczasowym rozwiązaniu z jednym wałkiem tnącym i ślimakiem. Wywożę jakieś 10-15 rozrzutników rocznie, jak będzie więcej to będę rozglądał się za jakimś większym i w lepszym stanie. Wałek grzebieniowy kupi nowy za 245zł +grzebienie, używka 150-200zł kompletny nawet z ramką adaptera. ;) 

Co do wyważenia to w przypadku wałków adaptera bym się nie rozwodził, bo zawsze jeden dużej średnicy będzie miał większe bicie niż dwa małe, bez względu na rodzaj, a tego nikt nie wyważa.

@kopin Najpierw napisz skąd jesteś, ja południowa małopolska pomiędzy Tarnowem a Nowym Sączem, potem możesz zaproponować cenę. ;)

Edytowane przez Shogun
Opublikowano

to w ciu... daleko ,południowa wielkopolska ,mam 3-4 letni wałek z łopatami osłonami i łożyskami bo swój na przyczepę przerobiłem-ale to za daleko raczej dla Ciebie

Opublikowano

No raczej daleko. Poszukam w okolicy, nawet mam już na oku, tylko nie mam gdzie sprawdzić tego przełożenia na przekładni, może ktoś zechce poświęcić chwilkę i sprawdzić u siebie.

Opublikowano
21 godzin temu, bratrolnika napisał:

co do przekładni w rozrzutniku-ta duża przekładnia z polskiego dwuosiowego ma przełożenie 1/8 na jednym wyjściu i 1/8.5 na drugim, niestety nie pamiętam które na walki a które na posuw

Przecież ci napisałem te przełożenia wcześniej, cytowanie powyżej

Pewne na 99% bo parę lat temu to liczyłem

Opublikowano

Witam nie chce zakładać nowego tematu.Nie wiecie dokładnie znajduje się pompa hydrauliczna w pronarze 1221a. Wczoraj przestał podniecić gdy się rozgrzał dziś wymieniliśmy filtr w zbiorniku ,z tyłu na rozdzielaczu podnośnika origni i ładnie już podnosił zrobiłem z 10ar i znowu na wolnych nie podnosi trzeba dać chociaż 1500 obrotów i za czyna iść w górę gruber 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez magik503
      Hej
      Chciałbym poznać waszą opinie na temat tego samochodu: http://szukaj.pl.mobile.eu/pojazdy/showDetails.html?id=152997173
      Potrzebuję kupić jakiś samochód do jeżdżenia na uczelnie , mam troszkę daleko o pociągi nie jeżdżą już tak jaki kiedyś..
      Jakie są wasze opinie na temat tego Opla?
    • Przez Marcin821010
      Witam wszystkich,
      Mam pytanie gdzie w przyczepie Autosan D50 z 1990 r.  znajduje się tabliczka znamionowa i numery ramy
    • Przez Gremorg
      Witam, mam pytanie dotyczące obsługi, a konkretnie do czego służą te 3 przyciski w ładowarce Manitou MT 1740 SLT.
      Nie mam do niej instrukcji obsługi, a podczas pracy ciężko zaobserwować aby coś znacznie się zmieniało.
      Dzięki za pomoc i pozdrawiam !

• Przez Paweł8484
      Witam, Mam problem z ładowarką teleskopową manitou mt1135 rozrusznik kręci ale maszyna nie chce odpalić tak jak by była jakaś blokada. Wyświetla się czerwony trójkąt z wykrzyknikiem. Może ktoś coś wie coś na ten temat

• Przez Filip98
      Witam serdecznie,  poszukuje kompletną kabinę do kramera 612slx,  czy wiecie może gdzie udało by mi się kupić? Pozdrawiam serdecznie 
  • Dodaj nową pozycję...
v