Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
8 godzin temu, MF675ursus napisał:

Cud że ktokolwiek chce kupić zakłady tego bankruta...

Ja słyszałem ze Kubota chciała kupić i robić Kuboty.

Opublikowano
8 godzin temu, kopin napisał:

będą robili potężne traktory w Polsce żeby mieli czym z rowu wyciągać swoje samochody transportowe 😉

Czyli ciągniki  przodem ,ale znów problem z transportem. Nie daleko mnie na wagonie stojący samochód  [amerykańskiej armi] zaczepił o wiadukt. A   że ciągnik nie niski,czyli co Cabrio,.,Może z tego powodu po ciepłych krajach wojują ,a nasz pojeechał by więcej wojska postawić. No musi być fabryka by było jak z ,,zimniejszym'' wrogiem powalczyć😜

• Haha 1
Opublikowano

Wy na poważnie z tymi ciągnikami dla USA? Przecież firma chce kupić zakłady w Dobrym Mieście, a tam składają prasy, przyczepy, rozrzutniki i ładowacze czołowe, a że do grupy Alamo (ta co wyraziła chęć kupna zakładów) należy Faucheux, to pewnie na turach im zależy...

Opublikowano
Dnia 8.06.2019 o 11:45, bratrolnika napisał:

Mówiłem nie raz, dawaj CV, to 7 będziesz miał za trojka przy wypłacie i to przy słabym miesiącu, bez żadnych sobót

Rozmawialiśmy ostatnio z chłopakami z Ukrainy - pracodawca nie dopełnił jakich formalności z ich zatrudnieniem, to mówili, że u siebie zarabiają ok 1000zl na budowie, tutaj w granicach 2-3, a chłopak co robił hydraulikę mówił, że tutaj nawet 4wyciaga. 

Dnia 8.06.2019 o 11:41, kadłub napisał:

a z robotą to wiesz , nie przerobisz ale i robić nie ma sensu jeśli po tobie przyszedłby ktoś kto zaprzepaściłby to dziedzictwo , ot tak samo co by nie mieć żadnego nastepcy więc te staranie sie za wszelka cene to też hvja warte

Ale z drugiej strony nawet jak nie widać następcy, to co mam siąść i płakać? Nie inwestować nic? To i tak staram sie z gospodarka na spokojnie, nie przesadzać z kredytami itd. Ale coś robić trzeba. 

Z drugiej strony, kiedyś już pisałem, jak wujek opowiadał jak chłop z gminy od nas miał dość prężne gospodarstwo, wszystko zadbane itd, to juz na starość sam mówił, że żal będzie oczy zamykać, bo syn wszystko przepierdoli. No i parę lat po śmierci ojca starczyło młodemu żeby wszystko wyprzedać na co ojciec pracował. Ale jeszcze z drugiej strony, jak ktoś nie chce robic na gospodarce, to ma ziemię i sprzęt trzymać aby były tylko? Co prawda sprzedaży ziemi jestem przeciwny jak nie ma konieczności, ale też nie można swojej woli i "wizji" narzucać komuś. Nikomu przez to lepiej nie będzie. Mam tylko córkę, która pewnie ucieknie gdzieś do miasta, no to przecież nie będzie przyjeżdżać zboża siać. Sprzęt sprzeda, jeśli będą jakieś kredyty to ta kasa je pospłacać - przynajmniej tak trzymam zadłużenie że w razie "w" sprzedaż sprzętu większego wystarczyła spokojnie na jego spłatę. Zeby ktoś się po mnie z długami nie musiał męczyć. A ziemię w dzierżawę dla sąsiada i co roku jakiś pieniądz. Tak to przynajmniej widzę.

Dnia 8.06.2019 o 14:09, bratrolnika napisał:

To samo co ja pewnie. No ale na początek przeprowadzka do Warszawy

Byłem raz na studiach w wawie i na jesieni z moją jak miała operację - no k**wa jakaś tragedia. Tak wszedzie wszyscy za***rdalaj, coś okropnego. No i dla mnie Gdańsk już był za duży do życia :)

Dnia 8.06.2019 o 23:43, kadłub napisał:

no i pozostaje jeszcze kwestia czasu bo pomiędzy snem a pracą jest czas na robienie czegokolwiek , dłubanie się w rupieciach u siebie , trochę gospodarzenia itp a tam podejrzewam że ten czas byłby spędzony w bezużyteczny sposób i bezpowrotnie stracony m.in na stanie w korkach bo widze co w B-stoku sie robi w godzinach szczytu a do swojej roboty dojeżdzam poza tymi godzinami i mniej więcej dojazd 25km w jedną strone zajmuje niewiele ponad 20-25 min , ciągnąć ze stolicy tylko na weekend do domu to wówczas za wiele też nie zwojuję,

Ja mam 11km do roboty z mieszkania i 8 z gospodarki. Jadę 5-10minut. A jakby przyszło przez miasto 10km do pracy dojezdzac, jeszcze w godzinach takich jak wszyscy, to osiwiec można w większym mieście. A co do roboty i pracy, to mam tak samo - odbebnie pracę, to wtedy w wolnej chwili do roboty. Jedni chodzą w nocy na polowania inni siedzą przy komputerze itd hobby jak kazde inne :)

Dnia 10.06.2019 o 21:41, soltys48 napisał:

Może nie ogłoszenie....

Dla mnie ten typ dużo lepszy nie jest. U nas jak któreś wypije za dużo, to raczej tak się robi, zeby córa nie patrzyła na to, a tutaj.. no ale pewnie u nich to częsty widok.

A teraz w temacie 

Ktoś użytkuje słupki betonowe? Takie jak to teraz wszyscy tym grodza? Zastanawiam się czy zamiast wstawiania rur pod siatkę nie kupić takich słupków. Plus rur taki, że już je mam, nie musiałbym kupować, ale nie mam nikogo do pomocy żeby kopać, wylewać ustawiać itd. A takie betonowe, to tylko by wykopal wstawił, zasypał. Tylko czy to w miarę stabilne jest po paru latach? Czy też trzeba zalewać je w ziemi? Nie obsypuje sie/pęka po jakimś czasie? 

Opublikowano

Słupki betonowe też trzeba zalewać, i to nie tak jak robią firmy montujące ploty że 5cm betonu dookoła, tylko trzeba grubo zalać. W okolicy jest fabryka takich płotów betonowych, i mają ekipę co te płoty stawia, wiertnicą dziury wiercą, betonu tyle co nic, a potem za dwa trzy lata te płoty jak krzywa wieża nie powiem gdzie

Opublikowano

Sądzę że to nie ilość betonu , tylko otwór źle oczyszczony .

Opublikowano
10 minut temu, bratrolnika napisał:

Słupki betonowe też trzeba zalewać, i to nie tak jak robią firmy montujące ploty że 5cm betonu dookoła, tylko trzeba grubo zalać. W okolicy jest fabryka takich płotów betonowych, i mają ekipę co te płoty stawia, wiertnicą dziury wiercą, betonu tyle co nic, a potem za dwa trzy lata te płoty jak krzywa wieża nie powiem gdzie

w piź...e

Opublikowano
1 godzinę temu, MF675ursus napisał:

Wy na poważnie z tymi ciągnikami dla USA? Przecież firma chce kupić zakłady w Dobrym Mieście, a tam składają prasy, przyczepy, rozrzutniki i ładowacze czołowe, a że do grupy Alamo (ta co wyraziła chęć kupna zakładów) należy Faucheux, to pewnie na turach im zależy...

Wcześniej ,bodaj w kwietniu byly plany przeniesienia produkcji ciągników do Dobrego Miasta. Tak że W

Tak że wiesz ,jak z polityką,dowiesz się prawdy albo i nie. A z tymi prawdami,z tego co wiem  jest ich cztery rodzaje.  !1  cała prawda,    2 święta prawda  ,3   tys prowda   ,  4, gó ... prawda.     Daron,a Wiesz co się dzieje z kupnym takim słupkiem ,jak go bodaj lekko trącisz🙏

Opublikowano (edytowane)
23 minuty temu, bratrolnika napisał:

Możliwe, chłopaki lecą z metra, i z metra mają płatne, pierwszy rok stoi prosto, a potem radź se pan sam

19 minut temu, zetorki12 napisał:

I weź to później popraw .

Będzie stał prosto jeśli między słupkami położy się koryto/podmórówka w które wchodzi płyta a dołki pod słupki to jak najmniejsze. 

Edytowane przez PRIMO
Opublikowano

@kizak

U znajomego widziałem po 3latach, to stały dość prosto(niczym nie zalewał) i nic nie było obsypane. Ale to też pewnie od producenta sporo zależy jaką jakość tego betonu. Ludzilem się, że moze obejdzie się bez wylewania. Najgorzej wlasnie, że nie ma kogo do pomocy wziąć. A to z 80m od asfaltu muszę zrobić i prawie drugie tyle przed domem. 

Opublikowano

Czytaliście jakie ma być to ogrodzenie? Planował betonowe słupki pod siatkę a nie betonowy płot. W mojej wiosce szkoła była ogrodzona tak siatką i betonowymi słupkami odkąd pamiętam a będzie conajmniej 25 lat. Wszystko stało prosto. Grunt to dobrze zamocowane słupki startowe i naciągnięty drut. Reszta słupków tylko podtrzymuje drut i siatkę. Tylko słupki miał przekrój ok 15x15 cm. 

Opublikowano

To nowe czytałem gdzieś chyba koło 8x8.., tam gdzie pastwisko miała iść siatka a przed dom mam słupki z profila, ale jeszcze cały czas nie wiem czy płot - sztachety, czy kute.

Opublikowano

https://www.agrofoto.pl/technika-rolnicza/maszyny-rolnicze/mozna-juz-skladac-zamowienia-na-najnowszego-ursusa-c-375,86481.html

farmer

Panowie,szybko się zapisywać bo nie starczy dla każdego tych nowych cudeniek zanim całkiem firma zdechnie 😉

• Haha 1
Opublikowano

Co do ogrodzeń z betonu to trudno powiedzieć.To zależy od firmy, raz kupiłem słupki betonowe i pękł z jeden a tam drut jak od pastucha,w betonie nie widać zbrojenia a to podstawa.Słupki z profilu,rury wytrzymają i 70 lat jak zaleje się betonu w środek.Raz w miesiącu są prace społeczne u mnie we wsi i ostatnio rozwalaliśmy płot w koło takiej ala kaplicy na poświecenia pol,majówki i takie tam.I gdzie beton był w środku to słupek zdrowy a gdzie nie no to wiadomo przy betonie rdza zjadła.

Opublikowano (edytowane)

Trochę wrosła:

https://www.olx.pl/oferta/zgrabiarka-6-gwiazdora-CID757-IDzZ4HH.html#81ffb328c3

A tu igiełka, mało używana i po remoncie :D

https://www.olx.pl/oferta/kopaczka-elewatorowa-z-walkiem-CID757-IDzPrnp.html#a5ee735248

Taki remont, że lemieszy to w sumie nie ma, do tego krzywo coś "patrzą", nie mówiąc o zębatkach napędzających łańcuch wytartych w kształcie łezki, oraz pospawanego uchwytu sprzęgła... Patrząc co ma jeszcze wystawione to niezły z niego Janusz biznesu

Edytowane przez MF675ursus
Opublikowano

Panowie ile warta taka przyczepa? obecnie ma koła założone na płaskie tarcze i  jeszcze szersze opony. Pod koniec filmu zdjęcia przyczepy. Ja z Mazowieckiego więc pomiędzy śląskim trochę różnicy powinno być.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez magik503
      Hej
      Chciałbym poznać waszą opinie na temat tego samochodu: http://szukaj.pl.mobile.eu/pojazdy/showDetails.html?id=152997173
      Potrzebuję kupić jakiś samochód do jeżdżenia na uczelnie , mam troszkę daleko o pociągi nie jeżdżą już tak jaki kiedyś..
      Jakie są wasze opinie na temat tego Opla?
    • Przez Marcin821010
      Witam wszystkich,
      Mam pytanie gdzie w przyczepie Autosan D50 z 1990 r.  znajduje się tabliczka znamionowa i numery ramy
    • Przez Gremorg
      Witam, mam pytanie dotyczące obsługi, a konkretnie do czego służą te 3 przyciski w ładowarce Manitou MT 1740 SLT.
      Nie mam do niej instrukcji obsługi, a podczas pracy ciężko zaobserwować aby coś znacznie się zmieniało.
      Dzięki za pomoc i pozdrawiam !

• Przez Paweł8484
      Witam, Mam problem z ładowarką teleskopową manitou mt1135 rozrusznik kręci ale maszyna nie chce odpalić tak jak by była jakaś blokada. Wyświetla się czerwony trójkąt z wykrzyknikiem. Może ktoś coś wie coś na ten temat

• Przez Filip98
      Witam serdecznie,  poszukuje kompletną kabinę do kramera 612slx,  czy wiecie może gdzie udało by mi się kupić? Pozdrawiam serdecznie 
  • Dodaj nową pozycję...
v