Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

duzo mniej. walcowka nabiera material i go dusi pod koniec, a to wymaga duzo mocy na walku, ale glownie w ostatniej fazie "produkcji" balota. pasowka zas potrzebuje mniej sily, bo sciska delikatniej, ale juz od poczatku beli. cos na zasadzie rolki papieru toaletowego.

Opublikowano
4 minuty temu, debrzyna napisał:

Czy prasy pasowe potrzebują mniej mocy niż walcowe ?

Tam moc jest wymagana cały czas w zmiennej komorze przy dobijaniu potrzebuje max mocy

Z doświadczenia wiem że z pasową mniejszy ciągnik daje radę ładne kulki kręcić 

Dziwi mnie jedynie dlaczego mając pasówkę chcesz się przesiąść na stało komorową 

Opublikowano

Pasówka ma po prostu takie samo zapotrzebowanie na moc przy początku beli jak przy końcu. Co pawda przy stałej komorze jak zaczyna robić belę to dla ciągnika lżej niż w pasówce, ale jak tylko trzeba dobić to już z pasówką będzie lżej.

Opublikowano
50 minut temu, soltys48 napisał:

Jak daje radę? To są snopki?

Przy takiej ilości ile wytrzymał ciągnik?

Jak chcesz zobaczyć nagranie to wejdź na mój kanał na yt Rolnik7343 i na filmiku z sianokosów jest ten zestaw ... Jest ujęcie przy dobijaniu niestety za wcześnie wyliczyłem kamerę bo jeszcze zszedł bieg niżej i dalej dobijał 

A zresztą ... Co będziesz szukać ... Masz 😛

Tu to jeszcze i tak ten ciągnik odpoczywał ale jak jeździł tym zestawem na łąkę 35ha i od rana do nocy kręcił to komin aż się wydłużał :D

Pomagam mu grabić i wozić na tych łąkach to miałem okazję podziwiać chmury czarnego dymu :D

Opublikowano
Przed chwilą, soltys48 napisał:

Takie wałki z 545 plus mtz 50 bym to zjadł 🤣

Większe nie mogły być bo lubiło się pod ciągnikiem pchać a jak chapło napchanego siana to potrafiło ciągnik zadusić 

Opublikowano
21 minut temu, soltys48 napisał:

dlaczego mając pasówkę chcesz się przesiąść na stało komorową

Chyba dlatego ze nie znam stało komorowych a podpatrzeć nie mam gdzie 

Opublikowano
Przed chwilą, soltys48 napisał:

Ile kulka słomy z takiego zestawu może ważyć?

Nigdy nie ważyłem ale w stogu na 4 warstwy mało co się odkształcają ... Od innego sąsiada miałem kilka zwijek siana w stogu to się płaskie porobiły a te dalej były ładne okrągłe 

Teraz ursusa zastąpił Claas Ares i od razu inna robota 😛 zdjecie jest u mnie w galerii 

Opublikowano
3 minuty temu, debrzyna napisał:

I bądź tu mądry ☹️ 

@soltys48Powiedz mi jeszcze o tym miękkim rdzeniu bo w moim JD540 to raczej twardy 

Na miękkim rdzeniu tak prosto mówiąc idzie lepiej rozwijać 

Prasa podczas pracy "srodek" jest mniej zageszczony a co za tym idzie lżej odwijać 

W jd tego nie Miałeś  zresztą ja też  i tam odwijać to fakt makabra

2 minuty temu, Rolnik7343 napisał:

Jednak walcowo- łańcuchowa jest chyba bardziej użyteczna bo pójdzie we wszystkim a wiadomo jak walcowe lubią się zachowywać w suchej słomie 

Co z tego że pójdzie jak snopki powiedzmy takie sobie i wydajność nie powala

Opublikowano
13 minut temu, soltys48 napisał:

Na miękkim rdzeniu tak prosto mówiąc idzie lepiej rozwijać 

Prasa podczas pracy "srodek" jest mniej zageszczony a co za tym idzie lżej odwijać 

W jd tego nie Miałeś  zresztą ja też  i tam odwijać to fakt makabra

Co z tego że pójdzie jak snopki powiedzmy takie sobie i wydajność nie powala

Ale jednak lepiej chyba mieszana komora niz walcowa

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez magik503
      Hej
      Chciałbym poznać waszą opinie na temat tego samochodu: http://szukaj.pl.mobile.eu/pojazdy/showDetails.html?id=152997173
      Potrzebuję kupić jakiś samochód do jeżdżenia na uczelnie , mam troszkę daleko o pociągi nie jeżdżą już tak jaki kiedyś..
      Jakie są wasze opinie na temat tego Opla?
    • Przez Marcin821010
      Witam wszystkich,
      Mam pytanie gdzie w przyczepie Autosan D50 z 1990 r.  znajduje się tabliczka znamionowa i numery ramy
    • Przez Gremorg
      Witam, mam pytanie dotyczące obsługi, a konkretnie do czego służą te 3 przyciski w ładowarce Manitou MT 1740 SLT.
      Nie mam do niej instrukcji obsługi, a podczas pracy ciężko zaobserwować aby coś znacznie się zmieniało.
      Dzięki za pomoc i pozdrawiam !

• Przez Paweł8484
      Witam, Mam problem z ładowarką teleskopową manitou mt1135 rozrusznik kręci ale maszyna nie chce odpalić tak jak by była jakaś blokada. Wyświetla się czerwony trójkąt z wykrzyknikiem. Może ktoś coś wie coś na ten temat

• Przez Filip98
      Witam serdecznie,  poszukuje kompletną kabinę do kramera 612slx,  czy wiecie może gdzie udało by mi się kupić? Pozdrawiam serdecznie 
  • Dodaj nową pozycję...
v