Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

daron64 napisał:

A kule z kołnierzem to cokolwiek w sklepie będzie, czy też są jakieś lepsze/gorsze? 

tak jak mowia koledzy najlepiej miec kilka par kul. ja polecam takie z naprowadzaniem. nawet jak ciut krzywo podjedziesz to i tak wskocza. potem zapinasz tylko lacznik centralny i heja do roboty.

Opublikowano

Zachodniego pługa się nie ustawia, one same łorają. 🤣

Opublikowano

taaaa, bo tylko plugi tu podczepiaja... swoja droga mam niedaleko takiego "rolnika" co do prawie kazdej maszyny ma srube centralna inna. kiedys plug pozyczyl komus i tamten poregulowal do swojego traktora. to byla wielka afera, bo " jak ja teraz bede oral, wszystko rozregulowane ". :)

Opublikowano

A czy na 300ha robi innymi maszynami niż na tych 30? Mi się wydaje, że to kwestia tylko i wyłącznie gabarytu maszyn. No chyba, że tych 30ha nie orze, a te 300 już tak, to dodatkowy ciągnik trzeba do pługa.

Opublikowano (edytowane)

Dokładnie.Jak ktoś ma czas to może i jednym wszytko robić ja nie widzie problemu ale czas teraz jest najcenniejszy.

Tym bardziej że u mnie pole jest obrabiane po godzinie 15 

Edytowane przez hardkor113
Opublikowano

kiedys konikiem robili i jednoskibowym plugiem i czas byl na wszystko. u mnie w gospodarstwie kiedys liczylismy z ojcem to uprawiano 12 roznych roslin. do tego byly swinie, konie, krowki i jakies kilka owiec, gesi, kury, indyki. teraz ludzie maja nieraz tylko dwie uprawy (trawy, qq) i jeden rodzaj zwierzat, a czasu na pidrapanie sie po tylku nie maja. na umycie tez, bo przyjdzie taki jeden z drugim do kosciola czy gminy to zawsze ma duzo miejsca wokol siebie. :) tutaj na af nie ma tych ludzi, co maja duze hodowle lub wielkie arealy. oni nie maja na to czasu. tu raczej hobbysci/pasjonaci rolnictwa.

• Like 2
Opublikowano

Tylko jak ktoś ma samą ziemie to powinien się wyrabiać.Ja kończe szkołe,tata w robocie do 16 i wszystko trzeba po godzinach robić.Mam 4 ciągniki i przydał by się jeszcze z jeden ale jeden też bym pewnie sprzedał

Opublikowano

Na wszystko trzeba mieć plan, to i robota pójdzie jednym ciągnikiem. A nie , że wstajesz rano i drapiesz się do południa po jajach, co by tu dzisiaj robić, a znam i takich.

• Like 1
Opublikowano (edytowane)

Wszystko ładnie pięknie tyle, że wtedy na gospodarstwie pracowało po 10 osób w rodzinie ;)

Moim skromnym zdaniem im mniej ciągników tym lepiej. Znam gospodarstwo co mają ok 1500-2000 ha i mają maks 10 ciągników. (W tym odrestaurowana 30tka :D )Niestety nie wiem ile mają na drugim gospodarstwie gdzie trzymają ok 500 mamek limuzyn. 

Edytowane przez sumek666
  • Like 1
Opublikowano
8 minut temu, jahooo napisał:

Na wszystko trzeba mieć plan, to i robota pójdzie jednym ciągnikiem. A nie , że wstajesz rano i drapiesz się do południa po jajach, co by tu dzisiaj robić, a znam i takich.

Ja do takich osób nie należę jak mam coś robić to to robię a nie odkładam na następny dzień.

Opublikowano

Pytanko.

Czy jeśli uszkodzony jest czujnik prędkości jazdy to licznik będzie pokazywał 0.0km czy to pole powinno być zupełnie nieaktywne tz. brak jakiej kolwiek liczby.

Idzie sprawdzić czujnik po wykręceniu będąc laikiem i mając do dyspozycji jedynie kontrolę, bez ampero i omo mierzów? 

Opublikowano

Pokazuje 0.0.

Tylko czy na pewno uszkodzony czy gdzieś  nie łączy, idzie to sprawdzić?

Opublikowano

Jutro mam zamiar to oczyścić bo u.ebane w kolejach i ziemi.

A jest opcja że jest za mało wkręcony. Ogólnie dość lekko wszystko osadzone bo mogę całością delikatnie na boki ruszać. 

20181221_150856.jpg

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez magik503
      Hej
      Chciałbym poznać waszą opinie na temat tego samochodu: http://szukaj.pl.mobile.eu/pojazdy/showDetails.html?id=152997173
      Potrzebuję kupić jakiś samochód do jeżdżenia na uczelnie , mam troszkę daleko o pociągi nie jeżdżą już tak jaki kiedyś..
      Jakie są wasze opinie na temat tego Opla?
    • Przez Marcin821010
      Witam wszystkich,
      Mam pytanie gdzie w przyczepie Autosan D50 z 1990 r.  znajduje się tabliczka znamionowa i numery ramy
    • Przez Gremorg
      Witam, mam pytanie dotyczące obsługi, a konkretnie do czego służą te 3 przyciski w ładowarce Manitou MT 1740 SLT.
      Nie mam do niej instrukcji obsługi, a podczas pracy ciężko zaobserwować aby coś znacznie się zmieniało.
      Dzięki za pomoc i pozdrawiam !

• Przez Paweł8484
      Witam, Mam problem z ładowarką teleskopową manitou mt1135 rozrusznik kręci ale maszyna nie chce odpalić tak jak by była jakaś blokada. Wyświetla się czerwony trójkąt z wykrzyknikiem. Może ktoś coś wie coś na ten temat

• Przez Filip98
      Witam serdecznie,  poszukuje kompletną kabinę do kramera 612slx,  czy wiecie może gdzie udało by mi się kupić? Pozdrawiam serdecznie 
  • Dodaj nową pozycję...
v