Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
10 godzin temu, jahooo napisał:

Bo tak jest. Takie są przepisy, chyba że przyczepa była pierwszy raz zarejestrowana przed 1968 rokiem to wtedy DMC 5,5t . Masz dwa wyjścia - albo oszukać w papierach o DMC albo zrobić hamulce  pneumatyczne lub hydrauliczne na dwie osie. Zazwyczaj ludzie wybierają to drugie. Było już o tym na tym forum nawet w tym temacie

sprawdzają w waszych stronach ładowność przyczep na drodze??? ja poszedłbym na to żeby wbić w dowodzie te 3,5T i tyle, przecież załadujesz tyle ile powinieneś bez względu na to co wpisane w dowodzie. Chyba że przyczepa na handel, to tam dla 5-tonówki trzeba 7ton wbić, taka praktyka u nas w kraju

Opublikowano (edytowane)

Ciekawe , czy diagnosta wpisze inną DMC ? Przecież takie dane są w katalogach przypisane do konkretnego typu oraz na tabliczce . Na jakiej podstawie diagnosta mówił o ładowności max 3,5t , przy hamowanej jednej osi skoro są przyczepy o ładowności 4,0t z hamowaną jedną osią np.D732, . Tak mi sie wydaje , że ładowność nie ma nic do rzeczy , tylko DMC.

Edytowane przez andrzej78
Opublikowano

Jak trafisz na drodze na ITD, możesz się niemiło zdziwić, co sprawdzają. nie każdy mieszka na końcu świata gdzie nikt nie zagląda. Policja zresztą też ma szkolenia.

Niema tabliczki - zabierają dowód, jest tabliczka - dane niezgodne z DR - zabierają dowód i sprawa o fałszowanie danych z urzędu się toczy.

Opublikowano (edytowane)

U mnie po zakupie diagnosta ważył przyczepę i na tej podstawie + jakieś dane z komputera ustalił ładowność i DMC. Nie wiem czy znalazł podobną w rejestrze czy co. W każdym razie mam niemke (coś podobnego do Krone) z hamulcem najazdowym, 2W z własną pompką hydrauliczną. Waga 1400 kg, DMC 4900 kg, ładowność 3.5 t. Moja tabliczki nie posiada. Diganosta jedynie znalazł numer ramy na przyczepie i porównał go z tym w dowodzie ;)  

Edytowane przez Buszido007
Opublikowano

takich to się powinno zgłaszać, żeby zwracali całe pieniądze skąd wzięli, w sumie widać całą tą patologię z dofinansowaniami-ci co naprawdę chcieli się rozwijać i te pieniądze im by pomogły to nie dostali, a cwaniak co kupił żeby wstawić do stodoły i po 5 latach sprzedać nówkę z zarobkiem to kasę z dotacji dostał

• Thanks 1
Opublikowano
1 godzinę temu, andrzej78 napisał:

Ciekawe , czy diagnosta wpisze inną DMC ? Przecież takie dane są w katalogach przypisane do konkretnego typu oraz na tabliczce . Na jakiej podstawie diagnosta mówił o ładowności max 3,5t , przy hamowanej jednej osi skoro są przyczepy o ładowności 4,0t z hamowaną jedną osią np.D732, . Tak mi sie wydaje , że ładowność nie ma nic do rzeczy , tylko DMC.

Te przyczepy są hamowane  fabrycznie na dwie osie, nie wiem co to za D-732 z hamowaną jedną osią.                :)

Opublikowano (edytowane)

dzisiaj odpaliłem maszyne i popatrzyłem co i jak a mianowicie: aby skręcić w prawo od lewej 4.5 obrotów kierownicy, a żeby skręcić w lewo od prawej 7.5 obrotów kierownicy. Poniżej podaje rysunek siłownika i orbitrola na którym nie ma nabitej pojemności, (pochodzi od wózka rak) Według przybliżonych obliczeń na wypchanie tłoka potrzeba 282cm3 oleju a na wciągnięcie 113cm3 oleju

15179290246821940297383.jpg

Edytowane przez simson2812
Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, bartek537 napisał:

A myślałem że widziałem już wszystko xD https://www.olx.pl/oferta/sprzedam-ciagnik-ursus-c385-CID757-IDrUzlp.html#7258cea256 

Dobrze że nie od kombajnu albo czołgu :D

Mi tam się podoba, ładnie spasowane, zgrane, lepiej niż niektóre fabryczne konstrukcje

@simson2812 nie przesadz z wielkością orbitrola, bo delikatnie bujniesz kierownica przy większej prędkości a koła ci w poprzek staną i do rowu wjedziesz

Edytowane przez bratrolnika
Opublikowano
5 godzin temu, izydor6280 napisał:

oczywiście że były 732 z hamowaną tylko przednią osią

Być może, ale to chyba jakieś wydanie tylko dla samobójców   :P    bo zjechać z dwiema obładowanymi z porządnej góry i to jeszcze 60-tką, to raczej dosyć karkołomna zabawa.    :D   

Opublikowano
1 godzinę temu, stuart napisał:

Panowie a szybciutko 1 pytanko czy od usługi wysyłki (zakupy z allegro) można odpisywać vat? 

Tak, pod warunkiem że kupujesz coś do gospodarstwa, a nie np: erotyczną bieliznę dla zony.

• Like 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez magik503
      Hej
      Chciałbym poznać waszą opinie na temat tego samochodu: http://szukaj.pl.mobile.eu/pojazdy/showDetails.html?id=152997173
      Potrzebuję kupić jakiś samochód do jeżdżenia na uczelnie , mam troszkę daleko o pociągi nie jeżdżą już tak jaki kiedyś..
      Jakie są wasze opinie na temat tego Opla?
    • Przez Marcin821010
      Witam wszystkich,
      Mam pytanie gdzie w przyczepie Autosan D50 z 1990 r.  znajduje się tabliczka znamionowa i numery ramy
    • Przez Gremorg
      Witam, mam pytanie dotyczące obsługi, a konkretnie do czego służą te 3 przyciski w ładowarce Manitou MT 1740 SLT.
      Nie mam do niej instrukcji obsługi, a podczas pracy ciężko zaobserwować aby coś znacznie się zmieniało.
      Dzięki za pomoc i pozdrawiam !

• Przez Paweł8484
      Witam, Mam problem z ładowarką teleskopową manitou mt1135 rozrusznik kręci ale maszyna nie chce odpalić tak jak by była jakaś blokada. Wyświetla się czerwony trójkąt z wykrzyknikiem. Może ktoś coś wie coś na ten temat

• Przez Filip98
      Witam serdecznie,  poszukuje kompletną kabinę do kramera 612slx,  czy wiecie może gdzie udało by mi się kupić? Pozdrawiam serdecznie 
  • Dodaj nową pozycję...
v