Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

JD 5720 z 2,2m szerokości krokodylem przy ładowaczu sobie radzi, a ten MF tez by nie dał rady z tym zestawem uprawowo siewnym 3m, zwrotność to katastrofa w tym ciągniku. Do tego to najlepiej przedni tuz mieć i po kłopocie

Opublikowano

oj widze znowu mamy manie koloru zielonego wszystkie znaki na niebie i ziemi wskazuja ze jd znow jest najlepszy a inne marki produkuja tylko szmelc co do tych duzych maszyn z ktorymi jd tak swietnie sobie radzi a mf mimo wiekszego rozstawu osi mialby sobie nie poradzic byl juz filmik z jd 5620 i agregatem 3 m to istne rodeo

• Root Admin
Opublikowano

ja sie nie znam zbytnio ale powiem jedno - za mf nie przemawia korbanek i awaryjnosc skrzynibiegow ciagnikow serii 3x czy serii 61x0, miałem w planach kupic cos takiego i z kim bym nie gadal to odradzali bo skrzynie do remontu, a taki remoncik to juz wydatek rzedu 20tys zl - te ciagniki mialy ok 5tys mth, dlatego teraz mam jakos uprzedzenie - co z tego ze ladnie wyglada, ze skrzynia fajna dzis, jutro, moze za rok, ale je nie kupilbym ciagnika na rok czy na 3 lata ;)

Gość Profil usunięty
Opublikowano

@Jacek

Chyba każdy ciągnik ma jakąś obiegową opinię i nie ma co się tym kierować. Do ciężkich Ursusów i Zetorów przypisano awarie wzmacniacza momentu i skrzyni( nie bez racji), do Zetorów Classic i JD spalanie, do MF i Fendta Korbanków itp.

Stare Fergusony z dynashiftem wytrzymują przebiegi po których ursusy mają już 3 kapitalke, ale skrzynia po 20 latach może być już zużyta, tak jak w Ursusie, dlatego trzeba się liczyc z awariami.

Kupując nowy ciągnik nie bał bym się kupić MFa, obecne skrzynie DYNA 4 nie są awaryjne i wytrzymają tyle co i cały ciągnik.

Opublikowano
ja sie nie znam zbytnio ale powiem jedno - za mf nie przemawia korbanek i awaryjnosc skrzynibiegow ciagnikow serii 3x czy serii 61x0, miałem w planach kupic cos takiego i z kim bym nie gadal to odradzali bo skrzynie do remontu, a taki remoncik to juz wydatek rzedu 20tys zl - te ciagniki mialy ok 5tys mth, dlatego teraz mam jakos uprzedzenie - co z tego ze ladnie wyglada, ze skrzynia fajna dzis, jutro, moze za rok, ale je nie kupilbym ciagnika na rok czy na 3 lata :)

Ja bym nie mieszał do tego tematu starych Fergusonów które z najnowszymi mają wspólny chyba tylko znaczek na masce, a jeśli już to żeby spojżeć na to z innej strony niż opowieści z mchu i paproci, polecam temat http://www.agrofoto.pl/forum/Massey-Ferguson-3115-t7705.html , proponuje równierz poczytać opinie użytkowników na forum. Seria 61xx i niektóre modele 3xxx miały już poprawioną skrzynie (było 4 rodzaje przekładni w tej serii). Remont skrzyni za 20 tys.zł to kolejna bujda, nie znam nikogo kto wrzuciłby w naprawe jakąś pięciocyfrową kwote. W realnym przypadku takich kosztów nie opłacało by sie remontować ciągnika tylko kupić następny a tego rozsprzedać, jednak nikt tak nie robi bo te koszta chyba ktoś mocno podrasował. Kwestia 5000mth w 20 letnim ciągniku jest mocno duskusyjna, wystarczy zauważyć że takie przebiegi mają ściągnięte z zachodu kilkuletnie traktory, a cofnąć licznik czy to elektroniczny czy analogowy to teraz nie problem.

Nie rozumiem też co jest nie tak z Korbankiem... naprawde jest teraz takim potworem? To chyba normalne że dealer zachwala swoje sprzęty a krytykuje inne i nie widze powodu żeby zakadać specjalny temat w HP i robić z tego wielkie halo ;) Zwykłe prawo marketingu. Swego czasu najlepszą oferte na ciągnik dostałem właśnie od Korbanka, a o najbliższym dealerze JD wypowiadałem sie nie raz, co nie znaczy że wszyscy są tacy. Tak samo Korbanek ma różne filie.

Tak ja to widze :)

• Root Admin
Opublikowano

ja nie mowilem o 20letnim tylko o ciagniku z okolic 94-> 3125, albo 96->6150, bo na takie juz bylismy prawie zdecydowani. jeden mial 5500 a drugi 5200.

Moj obecny zetor z 96roku ma najechane obecnie 4100, jak go kupowalem 2 sezony temu to mial 3400

Opublikowano
oj widze znowu mamy manie koloru zielonego wszystkie znaki na niebie i ziemi wskazuja ze jd znow jest najlepszy a inne marki produkuja tylko szmelc co do tych duzych maszyn z ktorymi jd tak swietnie sobie radzi a mf mimo wiekszego rozstawu osi mialby sobie nie poradzic byl juz filmik z jd 5620 i agregatem 3 m to istne rodeo

Hehe, no wszyscy to nie...ja raczej powiedziałbym ze pół na pół ;) A z tym że JD sobie juz tak radzi to zadna mi rewelacja...miałem Zetora 8011 (74KM) i 3 metrowy agregat uprawowo-siewny ciagał bez wiekszych problemów i mogę sie założyć że MF w tej konkurencji by wygrał z JD :)

Opublikowano
Hehe, no wszyscy to nie...ja raczej powiedziałbym ze pół na pół ;) A z tym że JD sobie juz tak radzi to zadna mi rewelacja...miałem Zetora 8011 (74KM) i 3 metrowy agregat uprawowo-siewny ciagał bez wiekszych problemów i mogę sie założyć że MF w tej konkurencji by wygrał z JD :)

ja tez moge sie zalozyc je mf wygralby w tej konkurencji z jd ale jak czytam ze np massey nie nadaje sie do tura bo ma wiekszy rozstaw osi od jd a w podobnym temacie czytam ze ciagnik z wiekszym rozstawem osi lepiej sie nadaje do tura i do ciezkich prac bo jest stabilniejszy i co ciekawe pisza to podobne osoby poprostu sa osoby dla ktorych istnieje tylko jedna marka (niekoniecznie jd ) i ona zawsze bedzie najlepsza

Opublikowano

Zalezy jeszcze jaka praca przy ładowaczu, bo np. jesli ktos nie pracuje ciagnikiem w wąskich budynkach, tylko na otwartym terenie i chce mieć stabilny ciagnik wybierze MF, a jesli jest odwrotnie to JD pewnie bedzie lepszy ;) Jeżeli ciagnik będzie pracował w transporcie to MF wygra, bo chyba w JD wszystkie biegi nie ida bez sprzegła??

Opublikowano

Jeśli zwozisz bale z pola to zwrotność nie ma znaczenia, a jeśli masz manewrować w wąskim pomieszczeniu to zupełnie co innego. MF jest lepszy właściwie pod każdym względem oprócz zwrotności.

Bez obciążników z przodu MF napewno sobie nie poradzi z 3m agregatem uprawowo siewnym.

W JD zakresów nie przełącza sie zbyt dobrze ale przekładnia sama dopasowuje półbiegi(Power Quad Plus)

Opublikowano

Witam w moim przypadku wybór padł na JD ale nie dlatego ze jest on lepszy od MF . dla mnie oba te ciągniczki są bardzo dobre ale ja wybrałem JD ponieważ do delera JD mam blisko :)

Jeździłem troche czasu MF u wujka tylko ze był to stary model 3080 ale pracowało mi sie w nim dobrze podczas mojego pobytu u niego nie miał żadnych awari :)

A JD jeździłem u znajemogo ze szkoły był to model 6620 pracowało sie tak samo dobrze :) ale jednak to on mnie tez troche przekonał do JD :)

I ja jednka zostaje przy JD :)

i mam nadzeje ze dowiozo mi do wiosny właśnie JD 5720 :)

A i jeszcze dodam do tego że jak pracowałem JD u znajomego to mnieżyliśmy spalanie to wiec tak

ciągnik pracował z 3 metrowym agregatem podorywkowym z Brodnicy , zrobiłem dwa kawałki gdzie łącznie było 22 ha

a ciągnik spalił 186 litrów paliwa ;) i do by wyszło ze na 1ha spalił 8,5 litra :)

więc powiedzcie czy to w miare dobry wynik ?

Opublikowano
kup m-f hahaha to sezonu nie przerobisz....w wiosce wszystkie babki bendo śmiały sie jak holowac ciebie bendo ;)

biez john deera.....

Weź człowieku zastanów sie nad sensem swojej wypowiedzi..... :) :angry: Chyba tylko chciałeś o jednego posta wiecej mieć :)

Opublikowano

Oj tam, Ferdek poprostu drąży wiele tematów i na swój sposób wymusza konstruktywną dyskusje ze strony innych userów :) Najbardziej jestem ciekaw jaki ciągnik w końcu kupi (bo chyba kupi, nie? ;))

Opublikowano

No, ale co on wam tak przeszkadza. Chce kupic po pprostu dobry ciągnik. Idąc takim tokiem myślenia, po co zakladacie tematy o ciągnikach, jakie macie wybrac ??