Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
W dniu 7.03.2026 o 09:42, 12Pafnucy napisał(a):

No może inny region inaczej..

Ja już wcześniej niż 20 marca nie posieje.

Więcej problemów niż zysku z tego...u mnie.

to jaki u Kolegi region ?

lubelskie LKR może koło wtorku da radę wjechać zacząć coś uprawiać

Opublikowano
13 godzin temu, Fugeo napisał(a):

Trzeba było poczekać jeszcze z tydzień żeby więcej perzu wyszło i go porządnie opryskać.

Nie wiem czy opryskam, prędzej połamie opryskiwacz skacząc po skibach.

Opublikowano

Zaorałem łąko-ugór i sporo korzeni perzu widać. Mysle albo posiac gesto albo poczekac az sie zasieleni i glifosatem, ale to pewnie z miesiac... pewnie za pozno?

Opublikowano
23 minuty temu, Dastan napisał(a):

Zaorałem łąko-ugór i sporo korzeni perzu widać. Mysle albo posiac gesto albo poczekac az sie zasieleni i glifosatem, ale to pewnie z miesiac... pewnie za pozno?

To nie lepiej posiać kukurydzę Ona lubi tereny po łąkach a też i opryski są na Perz

Opublikowano

... i ptactwo za robakami też lubi grzebać. Kiedyś buraki mi przerzedziły tak o 15%. 

Jaką odmianę wybrać: Rambo, Lion, Refleks, Bingo, Poker, Figaro na gleby IV-V, piaszczyste?? 

Opublikowano
1 godzinę temu, robi57362 napisał(a):

dal mnie rambo super odmiana

Miałeś ja na piaszczystej ziemi ? I w okresie suszy ? Najbardziej chodzi mi o to żeby dość dobrze znosił susze

Jaki miałeś plon ? Jest wcześniejsza czy późniejszą od bingo ?

Opublikowano
12 godzin temu, jaco512 napisał(a):

Gorzej jeśli na takim polu są drutowce i pędraki, lubią wtedy podgryzać qq

Na to jest zaprawa i po problemie jeśli tylko nie ma dzików to qq pole wyczysci ładnie 

Opublikowano (edytowane)

To nie chodzi o to tylko chodzi o miotłę zbożową niby mam bronę wirnikową to to Miele kotłuje się ale miotłę zbożową przepuści najpierw robię talerzówko a potem za kilka dni agregatem siewnym sieje owies ,raz posiałem tak prosto w orkę  agregatem siewnym po zimie to sporo miotły było a tego się nie da zwalczyć w owsie opryskiem.

Edytowane przez Strongman
Opublikowano
W dniu 10.03.2026 o 19:24, Strongman napisał(a):

To nie chodzi o to tylko chodzi o miotłę zbożową niby mam bronę wirnikową to to Miele kotłuje się ale miotłę zbożową przepuści najpierw robię talerzówko a potem za kilka dni agregatem siewnym sieje owies ,raz posiałem tak prosto w orkę  agregatem siewnym po zimie to sporo miotły było a tego się nie da zwalczyć w owsie opryskiem.

Spróbuj zrobić zabieg snajperem, w tamtym roku w łubinie zrobiłem doglebowke , miotły nie było nawet jednej a owsu nic nie było, rósł sobie w najlepsze, robiłem potem poprawkę na jednoliścienne.

Opublikowano

Stosuje ktoś z was rsm  w owsie przed siewem co myślicie nad podaniem całego azotu na raz mam nie dużo areału nie chce mi się jeździć później z drugą dawką osobno 

Opublikowano
50 minut temu, fcbarcelonacule napisał(a):

trochę zielony , nawet bardzo jestem w uprawie owsa, jakie macie sprawdzone obsady roślin /m2 ?

Wszystko zależy od odmiany i terminu siewu ale w 450-500 sztuk przy wysiewie trzeba celować 

1 minutę temu, ma123 napisał(a):

Stosuje ktoś z was rsm  w owsie przed siewem co myślicie nad podaniem całego azotu na raz mam nie dużo areału nie chce mi się jeździć później z drugą dawką osobno 

Ja od kilku lat daje tylko przedsiewnie, saletrzak lub mocznik i ok 90kg N w czystym składniku. Więcej nie ma co szaleć bo trafisz na suchy rok i im więcej tym gorzej

Opublikowano
W dniu 10.03.2026 o 19:24, Strongman napisał(a):

Legato pro w dawce 80% zalecanej na oziminy. Tylko trzeba zasiać owies na te przynajmniej 4-5 cm gleboko. Oprysk robiłem jesienią  jak miał 2 liście pod koniec października i praktycznie do nastania silnych mrozów pod koniec grudnia nie było żadnych oznak żeby coś zaszkodziło.