Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

Panowie pytanie. Wpadło mi 2ha ugoru 2 lata nie robione tylko mulczowane, i pytanie co tam teraz zrobić? Myślałem zostawić, w marcu jak się zacznie zielenić pojechać flexem i za tydzień orka i siew owsa było by tak? Czy lepiej to zaorać teraz? (wiem że Kukurydza była by najlepsza ale w tym roku odpada ze względu na drogę dojazdową która jest robiona a ja sobie swoim sprzętem przejadę przez pole znajomego). 

Opublikowano

Orka i szybki siew pszenżyta ozimego lub przewódkowego.

Ozime do 10 grudnia jeśli to nie północny wschód

Opublikowano
13 godzin temu, Piffpaff napisał(a):

owies też nie jest złym wyjście, teraz zaorać i na początku marca zasiac

Jedynie owies wchodzi w grę. Tylko to ugór i pytanie jak zaorze teraz, na wiosnę uprawie i zasieje to czy perz nie wygra? 

Opublikowano

Mam taki sam "problem" kupiłem 3ha ziemi i parę dni temu zostało to zaorane :D Niestety pogoda nie rozpieszcza i zastanawiam się co tutaj robić... najbardziej kusi mnie kukurydza, ale jakby się znowu pogoda poprawiła to przewódka spoko.

Opublikowano
17 godzin temu, MalyRolnik18 napisał(a):

Panowie pytanie. Wpadło mi 2ha ugoru 2 lata nie robione tylko mulczowane, i pytanie co tam teraz zrobić? Myślałem zostawić, w marcu jak się zacznie zielenić pojechać flexem i za tydzień orka i siew owsa było by tak? Czy lepiej to zaorać teraz? (wiem że Kukurydza była by najlepsza ale w tym roku odpada ze względu na drogę dojazdową która jest robiona a ja sobie swoim sprzętem przejadę przez pole znajomego). 

Ja bym to czymś zrąbał (bo glifosat to już chyba za późno) i orał teraz. Choć trochę ugnije. Będzie mniej problemów z siewem i chwastami. 

Opublikowano
MalyRolnik18 napisał:

13 godzin temu, Piffpaff napisał(a):

owies też nie jest złym wyjście, teraz zaorać i na początku marca zasiac

Jedynie owies wchodzi w grę. Tylko to ugór i pytanie jak zaorze teraz, na wiosnę uprawie i zasieje to czy perz nie wygra? 

zależy ile tego jest Perzu, możesz uprawić i na wiosnę bronami wyciągnąć Perz albo zasiac I za 2 -3 dni glifosatem prysnąć nie duża dawka zanim owies wzejdzie albo zasiac I zebrac co urosnie a po zniwach dopiero glifosat

kilka lat temu reż zialem ugor w dzierżawę to na wiosnę uprawilem, zasialem owies i po kilku dniach ddalem 2l glifosatu 360 Perzu nie wybiło ale fajnie przytrzylalo go do zniw

Opublikowano (edytowane)
W dniu 3.12.2024 o 16:27, Agrest napisał(a):

Orka i szybki siew pszenżyta ozimego lub przewódkowego.

Ozime do 10 grudnia jeśli to nie północny wschód

Też mam dylemat czy owies wiosną czy jeszcze próbować pszenżyto przewódkowe. Dodam, że w październiku rozrzucilem i zaoralem obornik, więc tym bardziej dylemat

Edytowane przez KlimekPL
Opublikowano

Dziś jeszcze bym ryzykował siew ozimego.

U mnie bardzo sucho

Opublikowano

Materiał siewny tani. Bym zaryzykował o ile woda na tych torfach nie staje

Opublikowano
3 godziny temu, KlimekPL napisał(a):

Też mam dylemat czy owies wiosną czy jeszcze próbować pszenżyto przewódkowe. Dodam, że w październiku rozrzucilem i zaoralem obornik, więc tym bardziej dylemat

Żeby nie gnój wywieziony to radził bym łubin 🤣

Opublikowano
drobny napisał:

I u mnie a jakby zasiać teraz owies jary na torfie hmm 🙄

Jak materiał swój to koszt nie duży więc ryzykował bym, teraz są takie temperatury jak koniec letego- początek marca I jwies spokojnie wschodzi albo pszenżyto przewodka, kiedyś sialem i fajnie to wychodziło

Opublikowano

Nie wiem czy jest jeszcze dostępny ale u mnie na takich klasach najlepszy byla odmiana komfort. Teraz odmiana Rambo jest też w miarę ok. Nie bierz  tylko tego przereklamowanego bingo bo ta odmiana to juz przeżytek.

12 minut temu, KlimekPL napisał(a):

Żadnego owsa na 6 klase

Jak się uda to da się coś zebrać. Zeszły rok w ogromnej suszy na typowej 6klasie zbierałem ok 2t/ha gdzie klasa taka powiedzmy wpół do 5 to było 2.5t. W dobrym roku 4t/ha jest realne a mój rekord na takich klasach( z domieszką 5klasy) to ponad 4.5t/ha ale to był rok przekropny.