Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Gold zawsze przytrzymuje owies i przez parę dni roślinki są jakby zwiędnietne, ale to szybko przechodzi, a co do skracania to na dobrej ziemi bardziej bym się obawiał ccc w pszenicy, niż we wcześnie sianym owsie. 

Edytowane przez jajonasz
Opublikowano

Trzeba obserwować i dać w miarę potrzeby, ogólnie skracanie na piachach strasznie przypala jak potem przyjdzie susza, jak już skracać to nie takimi dawkami co piszę na etykiecie ze np modusa jest 0,4 to dać 0,15

Opublikowano (edytowane)

Własnie po goldzie spoko u mnie było 0 przebrarwień, liście lekko oklapły ale generalnie nie miałem zastrzeżeń. Przy granstarze natomiast zawsze niezależnie czy dolna czy górna dawka zboże zmienia kolor na jasny zielony (może to kwestia odmiany) - jakby przypalone albo opryskane herbicydem który nie ma w tym rejestracji, rośliny jakby wyprężone do góry ale to efekt przejściowy i  raczej nie ma to wpływu na plon. W tym roku jadę granstarem

Edytowane przez Ogon988
Opublikowano (edytowane)

Mój 7 kwietnia tak wyglądał.

Odchwaszczony Goldem 4 kwietnia. Uszkodzeń przebarwień nie zauważyłem 

20240407_173102.jpg

Edytowane przez Agrest
Opublikowano

Owies ładnie rośnie, niestety chwast też. Na tej działce mam problem głównie z chabrem, przytulią i ostrożniem. Myślę prysnąć Goldem. A może macie jakieś inne sprawdzone środki?

IMG_20240410_173520.jpg

IMG_20240410_172246.jpg

Opublikowano
1 godzinę temu, Sim95 napisał:

Owies ładnie rośnie, niestety chwast też. Na tej działce mam problem głównie z chabrem, przytulią i ostrożniem. Myślę prysnąć Goldem. A może macie jakieś inne sprawdzone środki?

IMG_20240410_173520.jpg

IMG_20240410_172246.jpg

Myślę że chwatox zawracać  i nie ma co sobie d*py . Nigdy nie widziałem jakiejś zwyżki plonu w owsie jeśli walczyłem z przytulia . Koszty oprysku nie równe zyskom 

Opublikowano
48 minut temu, jajonasz napisał:

Daj se spokój z tym mikro ani to pomoże ani zaszkodzi i nie będziesz niepotrzebnie rozmyślał. 

Ale spokojnie spać będzie że zrobił 

Opublikowano

I chyba będzie poprawka na rzodkiew. Tak jak myślałem, łatwo się nie podda. Ewidentnie liść się prostuje i połysku nabiera.

Ech... I deszczu by się zdało a o tym słuch zaginął

20240411_130831.jpg

20240411_130907.jpg

Opublikowano

Dziś kończę siew owsa, mam jeden kawałek niestety woda stoi może uda mi się za tydzień zaorać o ile nie będzie padać. Pytanie czy na taki późny siew jest sens inwestować w nawozy czy posiać i zebrać co się uda ? Zasobności nie znane na tej działce ale ogólnie najsłabsza. Mam co prawda Map 12-50 i sól potasową tylko jest sens dawać ? Co byście poradzili?

IMG_20240411_173214.jpg

Opublikowano

patrząc na kalendarz to jeszcze późno nie jest ale patrząc na przebieg pogody i to że rzepaki już kwitną a ty chcesz siac owies to już późno i bez sensu. Powiem tak ceny za zboże nie będzie a z owsa to już tym bardziej bo wszyscy sieją. Siej najniższym kosztem i co urosnie bo teraz licząc trochę polifoskj trochę azotu paliwo kombajn to będzie trzeba 4t żeby wyjść na 0

Opublikowano (edytowane)

Właśnie podobnie myślę chyba że będzie w maju woda no to jeszcze może się udać ogólnie okres wegetacyjny się wydłuża więc kto wie czy za x lat nie będziemy siać dwa razy jare tego samego roku

Jak nie wykorzysta potasu i fosforu z nawozu to przy zostawionej słomie nie zostanie dla rośliny następczej ? Czy lepiej te nawozy zostawić na następny siew

Edytowane przez Janeczko