Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Według mnie owies w czystym siewie to teraz towar deficytowy. Handlarze co raz dzwonili czy nie mam, koniarzy jest tez w okolicy, na bydło tez biorą+ na siew u mnie tez biora bo max 2 lata po kwalifikacie sieje. Zbyt u mnie jest gorzej z plonowaniem bo na moich piaskach od 2t do 4.8t zbieralem z czego najczesciej w średnich warunkach 3t z haczykiem. Rok 2020 moj rekord plonu 4.8t na 5-6klasie z czego 80% 6klasa piach ale zadbany ale w te susze to ok 2 ton a na wzniesieniach heder w gore i jazda. Ale przynajmniej cos z suszowych dostałem to nie bylo tak zle.

Opublikowano
11 godzin temu, Jacolino napisał:

Ty jesteś z wielkopolski, agrest lubelskie więc jest mega różnica w klimacie. Ja jeszcze dalej na wschód, więc chwilę na pomyślenie jest, Ty tego czasu faktycznie masz mniej. 

Jest jeszcze z mojej strony Wisły,klimat mamy bardzo podobny

Opublikowano
Dnia 12.01.2022 o 10:58, TheJanekTV napisał:

Panowie mam pytanie. Moja strategia nawożenia na owies w tym roku to 300kg Polifoski 6 pod agregat i 250kg Saletry Amonowej 34% tuż po siewie. Dobry pomysł? Czy lepiej poczekać z N i dać go pod koniec krzewienia?

Całość azotu na szpilkę jak tylko widać ścieżki. 

Opublikowano
misio3p napisał:

Dnia 12.01.2022 o 19:58, TheJanekTV napisał: Panowie mam pytanie. Moja strategia nawożenia na owies w tym roku to 300kg Polifoski 6 pod agregat i 250kg Saletry Amonowej 34% tuż po siewie. Dobry pomysł? Czy lepiej poczekać z N i dać go pod koniec krzewienia? Dziel ryzyko i podziel tą dawkę azotu. 150kg daj pod agregat tak jak polifoskę, a 100 kg saletry daj końcem krzewienia.   Chyba, że będzie bardzo sucho, to tą dawkę na koniec krzewienia można sobie odpuścić. A można polifoske pod agregat a saletrę w 1 dawce dać na 2-3 liść?

Tomek90 napisał:

Dnia 12.01.2022 o 10:58, TheJanekTV napisał: Panowie mam pytanie. Moja strategia nawożenia na owies w tym roku to 300kg Polifoski 6 pod agregat i 250kg Saletry Amonowej 34% tuż po siewie. Dobry pomysł? Czy lepiej poczekać z N i dać go pod koniec krzewienia? Całość azotu na szpilkę jak tylko widać ścieżki. Ok. Taki sam myk mogę zrobić w jęczmienu i pszenicy jarej?

Opublikowano
32 minuty temu, Tomek90 napisał:

3-6t, ostatnio co miałem to za***iście plonował, ale cena słaba. 

Szczególnie w żniwa po 400zł śmiech na sali ale ja nigdy nie sprzedaje w żniwa.

16 minut temu, mf362 napisał:

Sołtys jak pogoda pozwoli ruszasz z owsem końcem lutego ?

Lutego? 😮

Opublikowano
32 minuty temu, Agrest napisał:

Mimo wszystko z pszenżyta chyba lepszy wynik finansowy?

Nieda się tak powiedzieć jednoznacznie, trzeba liczyc. Był rok że średnia owsa koło 5t, sprzedałem po 780 netto a koszta przecież śmieszne tam npk 200, 400kg rsm, chwast dwuliścienne, skracanie z micro, 100kg siarczanu magnezu. 

Opublikowano
9 godzin temu, Tomek90 napisał:

Nieda się tak powiedzieć jednoznacznie, trzeba liczyc. Był rok że średnia owsa koło 5t, sprzedałem po 780 netto a koszta przecież śmieszne tam npk 200, 400kg rsm, chwast dwuliścienne, skracanie z micro, 100kg siarczanu magnezu. 

Skracanie chlorkiem chloromekwatu czy trineksapakiem? 

Opublikowano
17 godzin temu, mf362 napisał:

Sołtys jak pogoda pozwoli ruszasz z owsem końcem lutego ?

Jak podoga czy też bardziej wjazd na pole pozwoli to niebawem 

16 godzin temu, damianos95 napisał:

Kiedy planujesz siewy ? I jak z monokrultura w owsie duzy spadek plonu ? ?Ile lat z rzędu siales owies na jednym polu?

Nie sieje owsa po owsie. Planowałem siać przed świętami ale nic z tego nie wyszło

• Like 1
Opublikowano

Ja w tamtym roku owies skróciłem trineksapak i ccc ale samo trafiłem na okres przed tymi upałami i nieźle go przypaliło. Na pewno trochę na tym straciłem bo sporo czasu minęło zanim mu oddało

Dnia 16.01.2022 o 22:28, Jacolino napisał:

Ty jesteś z wielkopolski, agrest lubelskie więc jest mega różnica w klimacie. Ja jeszcze dalej na wschód, więc chwilę na pomyślenie jest, Ty tego czasu faktycznie masz mniej. 

Agrest z lubelskiego ? 

Opublikowano

WLI mazowieckie.

W Kraśniku jest rodzina, w Opolu Lubelskim też😁

Opublikowano

witam dawno owsa nie uprawiałem i w tym roku chce zasiac na jednej działce gdzie ciagle zboze było siane i działka ma niskie ph , niby po zniwach na sciernisko poszło wapniak kornicki , talerzowka i zasiana gorczyca na poplon , pozniej troche obornika konskiego ale bardzo slomiasty wiec za duzo nie wniosło skladników , i teraz planuje dac przed siewem po jakies 500 kg wapniaka kornickiego , dobrze bedzie bo niby owies nie lubi wapna zabardzo , ale jak dam to nie zaszkodzi mu ? i juz bez nawozów , pozniej na wierzch sie sypnie z troche saletry