Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

Zrobiona próba Figaro.

Kiełkowanie 100%. Jeszcze policzę kiedy mtz, ale coś mi się wydaje że 150kg na hektar będzie odpowiednio, albo i ciut za dużo.

20220109_110231.jpg

Opublikowano
margoo78 napisał:

Zaprawiłem owies w ubiegłym roku i jakoś nie zauważyłem żadnej różnicy. A wy jakie macie spostrzeżenia. Tylko nie powtarzajcie regułek mówionych przez sprzedawcow śor.

kilka lat temu raz zaprawilem połowę pola i nie widziałem różnicy. Zrezygnowałem tego wydatku

Agrest napisał:

Zrobiona próba Figaro.

Kiełkowanie 100%. Jeszcze policzę kiedy mtz, ale coś mi się wydaje że 150kg na hektar będzie odpowiednio, albo i ciut za dużo.

20220109_110231.jpg

ile szt planujesz wysiac?

Opublikowano

Na razie zrezygnowałem z siewu na rzecz pszenicy.

A producent zaleca 450szt

Opublikowano

Panowie mam pytanie. Moja strategia nawożenia na owies w tym roku to 300kg Polifoski 6 pod agregat i 250kg Saletry Amonowej 34% tuż po siewie. Dobry pomysł? Czy lepiej poczekać z N i dać go pod koniec krzewienia?

Opublikowano
2 minuty temu, TheJanekTV napisał:

Panowie mam pytanie. Moja strategia nawożenia na owies w tym roku to 300kg Polifoski 6 pod agregat i 250kg Saletry Amonowej 34% tuż po siewie. Dobry pomysł? Czy lepiej poczekać z N i dać go pod koniec krzewienia?

Jesli pod korzeń zero N to na drugi liść daje cala saletre. Pod koniec krzewienia to juz za późno. Ja planuje w tym roku 50N przedsiewnie 30N na koniec krzewienia jesli beda warunki optymalne i bedzie rokowalo jak to mowia.

• Sad 1
Opublikowano

Na milde.pl po 2300zl kazda odmiana. I juz dostepne niby bo cennik patrzylem. Ja na rambo już sie zapisałem w okolicznym sklepie :) a ten sklep prosto ze strzelec sciaga towar wiec jestem dobrej myśli zostaje tylko czekac.

Opublikowano
Dnia 6.01.2022 o 22:08, Agrest napisał:

Jakie plony przy jakiej glebie i  nawożeniu osiągacie?.

Kupiłem już owies ale zaczyna mi przechodzić ochota na siew I nie wiem co robić

Na 5 i 6 klasie siany początek marca przy nawożeniu 150kg saletry na ha dał 3200kg z ha

Opublikowano

Już sprzedałem swój materiał siewny. 🤭 będzie pszenica jara. Chyba że znowu mi się zmieni

Opublikowano

Tz jeszcze na 0,5ha mam, ale szczerze to nie wiem czy 5t owsa przeciętnie zbiorę  zbiorę z ha i czy na tym się zarobi?

Opublikowano

Tylko mi już doę rozchodzi o przyszły rok. Pierwszy plan był większość obsiać owsem ze względu że już tanich nawozów miał nie będę.

Ale na kartce papieru lepiej pszenżyto mi rokuje, nawet w monokulturze🤔

Opublikowano

Tak, wiem o tych atutach. Ale też staram się przewidywać co może być na rynku.

I myślę że wielu może tak w tym jak i przyszłym roku iść w owies tnąc koszta.

Z drugiej strony wzrasta spożycie mleka owsianego.

Promocja vege zaczyna działać

Opublikowano

Koniarzy czytaj miłośników koni jest mnóstwo i ciągle przybywa więc ze zbytem małych ilości nie będzie problemu

Co do ilości wysianego owsa to sie z Tobą nie zgodzę, uważam że prędzej w żyto pójdą choćby z powodu jego tegorocznej ceny

Opublikowano

Z 20 ha to już by nie była mała ilość.

Ale u mnie o waszych cenach mogę pomarzyć nawet w hurcie.

Opublikowano
Dnia 12.01.2022 o 19:58, TheJanekTV napisał:

Dziel ryzyko i podziel tą dawkę azotu. 150kg daj pod agregat tak jak polifoskę, a 100 kg saletry daj końcem krzewienia.

Chyba, że będzie bardzo sucho, to tą dawkę na koniec krzewienia można sobie odpuścić.

Opublikowano

Będzie ilość będzie cena.....z innymi zbożami podobne zależności jeśli chodzi o cenę

4 minuty temu, Agrest napisał:

Z 20 ha to już by nie była mała ilość.

Ale u mnie o waszych cenach mogę pomarzyć nawet w hurcie.

Opublikowano

Zobaczymy co się z nawozami bliżej eiosny stanie i cenami zbóż.  Jeszcze chwilą na decyzję jest.

Mam na rok 0,5 ha w dzierżawie po sadzie. Stanowisko super, bez nawozów powinno się ładnie urodzić. Gleba 3a. Może tu zaryzykuję. Nawet na poplony owies jest niezły

Opublikowano

Ty jesteś z wielkopolski, agrest lubelskie więc jest mega różnica w klimacie. Ja jeszcze dalej na wschód, więc chwilę na pomyślenie jest, Ty tego czasu faktycznie masz mniej. 

Opublikowano

Według mnie owies w czystym siewie to teraz towar deficytowy. Handlarze co raz dzwonili czy nie mam, koniarzy jest tez w okolicy, na bydło tez biorą+ na siew u mnie tez biora bo max 2 lata po kwalifikacie sieje. Zbyt u mnie jest gorzej z plonowaniem bo na moich piaskach od 2t do 4.8t zbieralem z czego najczesciej w średnich warunkach 3t z haczykiem. Rok 2020 moj rekord plonu 4.8t na 5-6klasie z czego 80% 6klasa piach ale zadbany ale w te susze to ok 2 ton a na wzniesieniach heder w gore i jazda. Ale przynajmniej cos z suszowych dostałem to nie bylo tak zle.

Opublikowano
11 godzin temu, Jacolino napisał:

Ty jesteś z wielkopolski, agrest lubelskie więc jest mega różnica w klimacie. Ja jeszcze dalej na wschód, więc chwilę na pomyślenie jest, Ty tego czasu faktycznie masz mniej. 

Jest jeszcze z mojej strony Wisły,klimat mamy bardzo podobny