Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
Dnia 15.11.2021 o 12:51, misio3p napisał:

Post na który odpowiadasz jest z 2009 roku, raczej obecnie mało kto pamięta dokładnie jaki był wtedy przebieg pogody, a na plon owsa ma to bardzo duży wpływ. Pamiętam jak na tym samym polu w suchym roku zebrałem 1,3t/ha owsa, a w przekropnym roku plon wychodził pod 4t/ha.

niby masz racje ale nie ...do końca - mam dane plonowania ( COBURU ) z poszczególnych lat i z tym moe porównac ( tam tez jest tzw suma rocznych opadów czyli jak rok jak to mówisz przekropny - to od razu widze to w sumie opadów i do tego roku " podciagam" oprócz tego stanowisko - miejsce ( są różne punkty doświadczqlne coboru - cała polska ) i pod to tez podciągam al generalnie patrzę średnimi bo NIE da sie w rolnictwie " dokładnie zmierzyc " chodzi np ze owies zwyczajny daje ok 7-8 ton ( wg coboru ) a owies nagi -25 % . szukam też potwierdzenia zalet owsa nagiego ws owies zwyczajny w ekologii ( to inne rolnictwo niz konwecjonalne ) w eko mam BEZ NICZEGO 2,45 ton owsa zwyczajnego i dla mnie to podły wynik ( podkreślam BEZ NICZEGO ) 

Edytowane przez Rolnik_NBR
Opublikowano (edytowane)

Dałem ogłoszenie na olx , i sami dzwonią , ten co proponuje 820 to z Ostrołęki 

Zboża idą w górę więc owies też , oczywiście trudno przewidzieć co będzie w przyszłym roku ale ja podejrzewam że owsu to będzie bardzo mało 

Edytowane przez Marecki2922
Opublikowano

Konsumpcyjny w agrobiznesie już po 1000 płacą.😀

Do siewu za ładny żółty owies na pewno 100 będzie, a myślę że i więcej.

Dla wielu to będzie jedyne zboże zasiane na "przetrwanie" wysokich kosztów produkcji. A ładnego towaru jak na lekarstwo.

Rysiek się pośpieszył i po kosztach puścił😉

Opublikowano
22 minuty temu, Agrest napisał:

Konsumpcyjny w agrobiznesie już po 1000 płacą.😀

Do siewu za ładny żółty owies na pewno 100 będzie, a myślę że i więcej.

Dla wielu to będzie jedyne zboże zasiane na "przetrwanie" wysokich kosztów produkcji. A ładnego towaru jak na lekarstwo.

Rysiek się pośpieszył i po kosztach puścił😉

Na zachodzie i południu polski moze i tak bo tam mało kto sieje owies tym bardziej w czystym siewie. Na wschodzie  czyli podlaskie lubelskie tego towaru troche jest i taka cena jest tu po prostu nierealna.

Opublikowano
1 minutę temu, Rolnik1973 napisał:

@pafnucy

Kto tyle daje ?

Tu pewna pani szukała i prosila o kontakt na pw

Gdzies chyba w tym temacie

Opublikowano

Paszowka już 850 netto kupują mieszalnie. Przypuszczam że mało kto zasieje w tym roku owies. Dużo osób wtopiło w tym roku na owsie bo były bardzo niekorzystny rozkład opadów dla owsa. Na tej samej działce 5 klasa owies wyszedł 2.5 tony/ ha a pszenżyto 4,1 tony/ha. Zawsze sprzedawałem bezpośrednio do gesiarzy w kwietniu ale w tym roku mało kto podpisał umowy na gęsi. 

Opublikowano
29 minut temu, kibix napisał:

Paszowka już 850 netto kupują mieszalnie. Przypuszczam że mało kto zasieje w tym roku owies. Dużo osób wtopiło w tym roku na owsie bo były bardzo niekorzystny rozkład opadów dla owsa. Na tej samej działce 5 klasa owies wyszedł 2.5 tony/ ha a pszenżyto 4,1 tony/ha. Zawsze sprzedawałem bezpośrednio do gesiarzy w kwietniu ale w tym roku mało kto podpisał umowy na gęsi. 

Zgadzam co do rozkladu opadow. U nnie pszenżyto dalo 3.8t a owies 2.3t/ha działka ta sama podzielona zasiewami pol na pół... 

Opublikowano (edytowane)

Pszenżyto jare czy ozime tyle dało? Pytam, bo mam dwie nowe dzierżawy, kilkuletnie ugory. Zrobiłem badania i jest tragedia, pH 4,5 i bardzo niskie zawartości. Właśnie zastanawiam się co byłoby lepsze, owies czy pszenżyto jare.

Edytowane przez BIZKOW
Opublikowano
3 minuty temu, piotr19973 napisał:

Panowie mam nowy kawałek gleba VI klasa ugór więc stanowisko słabe. Jaka odmiana owsa na to ? I jakie nawożenie pod korzeń? Myślałem nad 200kg polifoski 6 i 200kg saletrzaku.

U mnie komfort najlepiej sie sprawdza. Ale w tym roku kolejne odmiany zasieje dla porównania. Romulus ciekawie wyglada na papierze

Opublikowano
2 godziny temu, BIZKOW napisał:

Pszenżyto jare czy ozime tyle dało? Pytam, bo mam dwie nowe dzierżawy, kilkuletnie ugory. Zrobiłem badania i jest tragedia, pH 4,5 i bardzo niskie zawartości. Właśnie zastanawiam się co byłoby lepsze, owies czy pszenżyto jare.

lepiej chyba będzie jak obsiejesz te nowe kawałki owsem bo według mnie żadne zboże no może oprócz kukurydzy nie spisze ci się lepiej na takich ugorach ,owies znakomicie nadaje się na odchamianie takich ugorowanych kawałków.

Opublikowano
3 godziny temu, BIZKOW napisał:

Ozime. Jarego nie wiem czy 1tone bym unosił na takich piaskach :)

Opublikowano

No ja mam taki kawałek po zlikwidowanym ugorze. Zlikwidowane 7 lat temu 5 klasa a rośnie tam jak głupie wszystko. Obok orne od wielu, wielu lat i jak są niekorzystne pogody to lipa a jest lepsza ziemia. 

Wydaje mi się, ze jak sobie ziemia odpoczęła to jej na zdrowie wychodzi.