Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Pewnie do owsa kizeryt już nie wiele wniesie ale w ziemi zostanie pod następna uprawę. Ale z opryskiwaczem leć tak jak kolega radzi 15 kg śmiało syp. Ja sam daje w sumie 12.5 kg /200l A to na hektar

Opublikowano

Czym odchwaszane bedzie ? Nie za wczeznie u mnie po deszczach chwsty wychodza 

1 minutę temu, Morion napisał:

Bingo. Rok po centrali. Siew chyba 30.04. Przedplon mieszanka własną + obornik na zimę. Pod korzeń 200 saletrzaku, 150 polipadu i 200 Korn kali. Na weekend pewnie odchwaszczanie. Dać mu coś jeszcze, czy wyczekiwać żniw.

IMG_20210504_141015_HDR.jpg

Przed chwilą, Slawek393 napisał:

Pewnie do owsa kizeryt już nie wiele wniesie ale w ziemi zostanie pod następna uprawę. Ale z opryskiwaczem leć tak jak kolega radzi 15 kg śmiało syp. Ja sam daje w sumie 12.5 kg /200l A to na hektar

To ze teraz niewiele da to wiem a nawet kupic nie mozna teraz wiec sypal nie bede dopiero przed kolejnymi siewami na jednej dzialce bedzie jeczmien jary za eok na drugiej owies ponownie jak myslisz ile dac kizerytu za rok pod te uprawy po 150kg bedzie ok ?

Ciekawe czy sie zregeneruje i jaki spadek plonu bedzie jak myslisz ?

Opublikowano

Trudno pisać o takich rzeczach czy się zregeneruje i ile da plonu A to ile sypać to musisz dokładnie wywnioskować z analizy gleby. Llecz jeśli zasoby niskie to te 150 kg pewnie minimum 

Opublikowano
19 minut temu, damianos95 napisał:

Czym odchwaszane bedzie ? Nie za wczeznie u mnie po deszczach chwsty wychodza 

To ze teraz niewiele da to wiem a nawet kupic nie mozna teraz wiec sypal nie bede dopiero przed kolejnymi siewami na jednej dzialce bedzie jeczmien jary za eok na drugiej owies ponownie jak myslisz ile dac kizerytu za rok pod te uprawy po 150kg bedzie ok ?

Ciekawe czy sie zregeneruje i jaki spadek plonu bedzie jak myslisz ?

Chodzi chyba o magnez. A nie jak się nawoz nazywa.

Opublikowano
4 minuty temu, dzikiWschód napisał:

panowie owies ma 2 pełne liście, planuje podać jeszcze 100kg saletry, kiedy powinienem to zrobić?

Wtedy kiedy bedzie wilgoc wiec mozesz sypac ja bym tak zrobil albo czekac na czas krzewienia

1 minutę temu, Dariowola napisał:

Siarczan magnezu też można posypowo .

Mozna ale mi chodzi o siarczan magmezu siedmiowodny 

Siarczan magnezu z siarkopolu trzeba mieszac z gleba by podzialal lepiej a kizryt mozna na wierzch posypac super sie rozpuszcza ale teraz za pozno na to 

Opublikowano
54 minuty temu, Morion napisał:

Bingo. Rok po centrali. Siew chyba 30.04. Przedplon mieszanka własną + obornik na zimę. Pod korzeń 200 saletrzaku, 150 polipadu i 200 Korn kali. Na weekend pewnie odchwaszczanie. Dać mu coś jeszcze, czy wyczekiwać żniw.

IMG_20210504_141015_HDR.jpg

Na jaki plon liczysz przy takim nawożeniu? Kuźwa pod kartofle daje 300kg saletrzak, 180 polidap i 180 korn-kali i po 40-50t się kopie, a tu pod owies 🤨 

Opublikowano

Czym odchwaszczacie owies i zboża jare ??  Ja myślę może mcpa + tribenuron w tym roku , lub fluroksypyr + tribenuron 

Opublikowano (edytowane)

A co by można do niego dorzucić 🤔 , może tribenuron?

Edytowane przez Ursus932
Opublikowano
Dnia 25.04.2021 o 23:18, Rolnikpasjonat napisał:

Stosował ktoś  herbicyd BIATHLON 4D ?

Producent basf  skład  ciekawy i do tego adiuwant.  

Rewelacja,jadę już 3 lata,i OK

Opublikowano
9 godzin temu, Ursus932 napisał:

Czym odchwaszczacie owies i zboża jare ??  Ja myślę może mcpa + tribenuron w tym roku , lub fluroksypyr + tribenuron 

ja na owies lecę Mustang Forte a na jęczmień Axial Komplett

Opublikowano

VI kl. kwas. Co będzie jak potraktuję taki pożółkły owies Mustangiem Forte? Pole niby po ugorze, ale na tym fragmencie taki kwas, że i chwasty nie bardzo rosną, to może lepiej nie pryskać?

IMG_20210506_152151.jpg

Opublikowano

panowie w owsie wychodzi 3 lisc i do końca tygodnia zapowiadaja przelotne deszcze a od poniedziałku pow 20* i sucho. Zastanawiam się czy mogę teraz jechać z 100kg saletry czy czekać? DPod korzen 250kg poli 6 i 100kg mocznika

Opublikowano
33 minuty temu, slavvek napisał:

VI kl. kwas. Co będzie jak potraktuję taki pożółkły owies Mustangiem Forte? Pole niby po ugorze, ale na tym fragmencie taki kwas, że i chwasty nie bardzo rosną, to może lepiej nie pryskać?

IMG_20210506_152151.jpg

Jakie masz tam pH moze brak magmezu ? U mnie pH 5.3-5.7 i koncowki pomaranczowe i malo magnezu

Opublikowano

Ph 4. Wszelkie makro dostał jak na całym kawałku, ale co z tego jak tu akurat kwas.

Opublikowano
22 godziny temu, damianos95 napisał:

Jakie masz tam pH moze brak magmezu ? U mnie pH 5.3-5.7 i koncowki pomaranczowe i malo magnezu

Mam dwie działki obok siebie. Na jednej owies, na drugiej owies. Obie po pszenżycie (ładne było) i obie żółte placami na słabszej ziemi.

Na jednej było wapno magnezowe sypane rok temu. Na tej drugiej było wapno magnezowe sypane teraz na jesieni.

Trzecia działka obok zielona. Jest pszenżyto jare ale po owsie. Też było sypane wapno magnezowe jesienią. Podobna agrotechnika jak dwie poprzednie (żółte) działki.

Jedyne co mi do głowy przychodzi to cięta słoma po kombajnie na tych "żółtych" działkach. Na tej zielonej była słoma zebrana.

Opublikowano
4 godziny temu, ciaastus napisał:

Mam dwie działki obok siebie. Na jednej owies, na drugiej owies. Obie po pszenżycie (ładne było) i obie żółte placami na słabszej ziemi.

Na jednej było wapno magnezowe sypane rok temu. Na tej drugiej było wapno magnezowe sypane teraz na jesieni.

Trzecia działka obok zielona. Jest pszenżyto jare ale po owsie. Też było sypane wapno magnezowe jesienią. Podobna agrotechnika jak dwie poprzednie (żółte) działki.

Jedyne co mi do głowy przychodzi to cięta słoma po kombajnie na tych "żółtych" działkach. Na tej zielonej była słoma zebrana.

No to powiem Ci ze u mnie sypana kreda granulowana w lutym na polu 5ha 1 kawalek w tamtym roku tez poszla kreda przed siewami pole podzielone bylo 2ha pszenzyta i 3 ha owsa z jeczmieniem teraz na calosci owies z jeczmieniem z tym ze po pszenzycie sloma zebrana a ta czesc 3ha sloma cieta i zotle place na calym polu jak sie pogoda poprawi mysle poleciec siarczanem magmezu i mocznikem a ty co bedziesz robil ? 

Dodam ze u mnie u wszystkich pola żółte ci co dbaja i ci co tylko orza i sieją