Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
34 minuty temu, dzikiWschód napisał:

owies prosta sprawa: pod agregat 200kg poli 6 i 100kg mocznika potem siew u mnie zawsze 200kg/ha czekasz aż owies i chwasty podrosną i jedziesz 1l gold za ok 90zl i masz chwasty załatwione chyba ze chcesz mustang forte to juz ok 100zl dawka. Czekasz 2 tygodnie i jedziesz z mocznikiem i siarczanem magnezu+ coś na skrzypionke i zostawiasz pole do zniw z plonu zawsze byłem zadowolony i stal do końca. W tym roku pierwszy raz sprzedałem wszystko i wyszło 6t,wcześniej byki zjadały wszystko

mustang około 70zł 1l dawka 0.8 to gdzie tu do 100zł...

6t to już owies petarda musi być. chyba, że ktoś na oko waży to mu wyniki skaczą fest.

• Like 2
Opublikowano (edytowane)

@czesio200

Nie zauważyłeś, że na forum bardzo modne są wysokie plony. Internety mówią, że owies potrzebuje 25-29kg N na tone. Na 6t wychodzi ze 150kg N. A tu łącznie niecałe 60kg. Widać strasznie zasobne gleby mają ludzie na forum.

U mnie przy nawożeniu 200 poli 6 + 150 mocznika przedsiewnie(a jesienią trochę obornika) + poglownie saletra 100-130kg, + skracanie + dwa opryski mocznik + siarczan + odżywki co zostały z pszenżyta to wyglądał tak i tu nie było 6t. 

IMG_20190529_114445~2.jpg

Edytowane przez daron64
  • Like 3
Opublikowano

6t pszenicy to pikuś, ale 6t owsa to już są raczej rekordy i musi wszystko podpasować no i ziemia nie 6z.

ja na 6 klasie dosyć ładny owies na samym oborniku troche ponad 2 zbiorniki z rekorda. ile kg nie mam pojęcia.

20200610_163114.jpg

Opublikowano

Pryskacie czymś na grzyba mieszankę jęczmienia z owsem? Czy tylko chwasty i ewentualne skracanie?

Opublikowano (edytowane)

Bo tak rozmyślam czy jest sens, bo plan jest tak z 70% jęczmienia i 30% owsa bezłuskowego zasiać ale jeśli nikt nie stosuje to nie ma co kombinować, ziemia dobra bo IIIa, obornikowana i poplony stosowane.

Edytowane przez Rolnik200598
Opublikowano

No jak dasz w mieszance 70% jęczmienia, to ja bym to opryskał fungicydem. Ja czystego owsa nie sieję, zawsze mieszam z pszenicą ościstą żeby zwierzyna tak nie właziła i zawsze 1× lecę z fungi

Opublikowano

Pierwszy raz taki mix chcę spróbować bo zwierzaki bardzo chętnie ten owies bezłuskowy zjadają. Czym pryskasz, tak orientacyjnie?

Opublikowano

Tiltu już też nie mam, jeszcze w 2020 dałem na pszenicę ale zostały mi jeszcze resztki Artei 330 EC, wiem, że wycofana ale może by na to zużyć🤔

Opublikowano
1 godzinę temu, czesio200 napisał:

6t pszenicy to pikuś, ale 6t owsa to już są raczej rekordy i musi wszystko podpasować no i ziemia nie 6z.

ja na 6 klasie dosyć ładny owies na samym oborniku troche ponad 2 zbiorniki z rekorda. ile kg nie mam pojęcia.

20200610_163114.jpg

2x 2.5m³ = 5m³ x gęstość niech miał 50 = 2.5t jeśli były pełne te zbiorniki. 

Ja jak wożę to nie liczę. Potem jak mam już w garażu, to sobie policzę mniej więcej objętość i gęstość to chociaż mniej więcej wiem ile powiedzieć na skupie że będę miał. 

Opublikowano
czesio200 napisał:

mustang około 70zł 1l dawka 0.8 to gdzie tu do 100zł... 6t to już owies petarda musi być. chyba, że ktoś na oko waży to mu wyniki skaczą fest.

jesli chodzi o mustanga to stosuje dawke 1l jesli jest duże zachwaszczenie a jesli chodzi o plon 6t to nie musisz mi wierzyć, wystarczy ze ja to wiem i po tym roku wiem ze jest to możliwe ale podstawa to.... woda i wczesny siew

Opublikowano

Co do ilości na ha to co strona to inaczej, niema co się dziwić, u mnie hektor max na kukurydze tez w dawce to za mało ale działa dobrze.Mustang dobry środek, moim zdaniem jeden z lepszych na dwuliścienne, dobry do mieszanin powiedzmy na pszenice pszenżyto z axialem i solo najlepszy na owies.

Opublikowano
39 minut temu, Tomek90 napisał:

Przyczepa 30m3 i 13m3 plus skosy dodatkowe parę metrów3 z 3.7ha przy gęstości 48-49. 

99% stało, dałem ccc i moddus na podflagowy 😆

Ccc w tak późnej fazie ? 

Opublikowano

Ja mam kupiony Chwastox Turbo na mieszankę, zobaczymy co zdziała.

Opublikowano
36 minut temu, XTRO napisał:

Ccc w tak późnej fazie ? 

Tak gdzieś wyczytałem i tak dałem wychodziło 600g ccc i 2 setki heltrina 250, sam to w szoku, wiechy małe myślałem po plonie, a to sypał tak.