Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Jest sens jeszcze ładować w ten owies? Przedsiewnie 180 kg mocznik i 300kg Korn kali Dostał kilka dni temu mikro mocznik i siarczan magnezu. A dziś spadł pierwszy deszcz od 15 marca.

IMG_20200430_220502.jpg

Opublikowano

Poczekaj jeszcze parę dni i zobaczysz co będzie się działo. Tak jak parę dni wcześniej pisałem na górkach miałem też tak jak u Ciebie. Zrobiło się trochę cieplej przez kilka nocy. Wczoraj spadła mżawka i dzisiaj nad wieczorem jak na niego patrzyłem to tak jak by nabierał koloru.

Opublikowano

W czasie suszy jest mniejsze albo wogole zablokowane pobieranie składników więc poczekaj kilka dni i obserwuj. Dziś spadło 20mm i też czekam ale koło środy jadę w ciemno z odżywka na owies i pszenicę dr Green zboża

Opublikowano

Dopiero zaczynam uprawę zbóż mam pytanie,  faza krzewienia owsa kiedy jest teraz ma 2 listki   , chcę pryskac na chwasty od początku do końca krzewienia zalecają 

Opublikowano
3 minuty temu, damianos95 napisał:

No krzewienie to sie zaczyna powyzjej 3 liscia zawyczaj wiec spokojnie czekaj sobie ja mysoe ze pryskac to okolo 20 maja a kiedy siales ?

Dzięki za odpowiedź siałem 7 marca 

Opublikowano

Jak wygladaja wasze owsy które nie mogły przebić skorupy , przesiewaliscie czy zostawiliscie, moze jakieś zdjęcia i kiedy były siane? Mój siany 4 marca dopiero po deszczu zaczyna sie zbierać , poczekam jeszcze tydzień i zobaczę jak to bedzie wyglądać jak dalej licho to jakaś wczesna kukurydza.

Opublikowano
41 minut temu, krilan06 napisał:

I dopiero ma 2 liście? Teraz popadało to chwasty wzejdą, w przyszłym tygodniu można jechać 

Sredno 2 miejscami 3 

32 minuty temu, mf362 napisał:

Ja już z owsem jechałem , siany początek marca. 

Czym pryskales,  ja myślę chwastox turbo 

Opublikowano
michal_19 napisał:

Jak wygladaja wasze owsy które nie mogły przebić skorupy , przesiewaliscie czy zostawiliscie, moze jakieś zdjęcia i kiedy były siane? Mój siany 4 marca dopiero po deszczu zaczyna sie zbierać , poczekam jeszcze tydzień i zobaczę jak to bedzie wyglądać jak dalej licho to jakaś wczesna kukurydza.

mój siany 15 marca miał problem ale jak pisałem wcześniej przejechałem walkami z agregatu i rozbilem skorupą dzięki czemu fajnie się odbil polecam patent na przyszlosc

Opublikowano
16 minut temu, Człowiek napisał:

Sredno 2 miejscami 3 

Czym pryskales,  ja myślę chwastox turbo 

Tak chwastów turbo 

Jeździłem szybszym biegiem bo miałem proporcję pod pszenżyto ;)

Opublikowano

Ja siałem 18 marca i zależy na którym polu ale z reguły już ma 3 liście. Jedynie te zaprawiane wolniej wschodzi bo górna warstwa sucha i zaprawa go nieco hamuje, tak myślę. Obok sąsiad siał 10 marca a w tym czasie popadał ostry deszcz i mu mocno przybiło to dopiero się wybija, Ja planuję oprysk za jakieś 2-3 tygodnie mustangiem forte co o tym myślicie ?

Opublikowano
13 godzin temu, Spiffy napisał:

Panowie czy jest sens nawożenia saletrą owsa? 

Absolutnie nie, jak nie dałeś azotu pod korzeń a chcesz mieć jeszcze jakiś owies to przed lub po deszczu żeby ziemia była trochę wilgotna daj 300kg/ha saletrzaku, gwarantuje że będzie plon, po saletrze żadnych efektów nie widać ani w plonie ani w wyglądzie...

• Confused 2
Opublikowano

😂😂😂😂😂😂 dobre 😂

pawelus1986 napisał:

Ja siałem 18 marca i zależy na którym polu ale z reguły już ma 3 liście. Jedynie te zaprawiane wolniej wschodzi bo górna warstwa sucha i zaprawa go nieco hamuje, tak myślę. Obok sąsiad siał 10 marca a w tym czasie popadał ostry deszcz i mu mocno przybiło to dopiero się wybija, Ja planuję oprysk za jakieś 2-3 tygodnie mustangiem forte co o tym myślicie ?

tak późno?

Opublikowano
22 minuty temu, MalyRolnik18 napisał:

Absolutnie nie, jak nie dałeś azotu pod korzeń a chcesz mieć jeszcze jakiś owies to przed lub po deszczu żeby ziemia była trochę wilgotna daj 300kg/ha saletrzaku, gwarantuje że będzie plon, po saletrze żadnych efektów nie widać ani w plonie ani w wyglądzie...

Jakaś nowa teoria? Saletrzak zawiera azot amonowy i saletrzany, saletra amonowa tak samo amonowy i saletrzany tylko że większy procent w porównaniu do saletrzaku. I po saletrzaku efekty sa a po saletrze już nie no ciekawe ciekawe 😆

• Like 1