Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, kierowiec napisał:

Kolego ja siałem 10 marca mieszankę, była skorupa w niedzielę trochę pomoczyło, wzeszło tak jak u ciebie, owies ma 3-4 cm ale żółtych listków pod ziemią, chciałem już przesiewać ale widzę jak w rzędach po siewniku pęka ziemia i się unosi, tylko rośliny wychodzą nie czubkiem do góry, tylko są zawinięte i wychodzą tak jakby w połowie wysokości. Więc może tutaj taka sama sytuacja, pod drzewem trochę cieplej musiało być i zieloniutko. A tak na marginesie 15 marca to Niedziela była ;)

Bo jak siejecie w błoto to macie gvwno a nie złoto, trzeba w suche siać, jak mokro to 2 x drapać żeby przeschło a nie w walić agregatem z siewnikiem i za jednym przejazdem posiać a potem posadzka jak wyschnie.

Edytowane przez Rolnik1973
Błąd
Opublikowano

Ja siałem podajrze 5 marca to jeszcze nie wszystki owies wylazł. Grzebałem w ziemi to brakuje mu jakieś 2 cm jest taki żółtawy ale nic sie nie skręca ciekawe co z tego bęzie korzeń to ma fest. Miejscami widać że przymrozek mu troche poszkodzil czy odbie zobaczy sie z czasem a to jeszcze niby nie koniec przymrozków.

Opublikowano
21 minut temu, Rolnik1973 napisał:

Bo jak siejecie w błoto to macie gvwno a nie złoto, trzeba w suche siać, jak mokro to 2 x drapać żeby przeschło a nie w walić agregatem z siewnikiem i za jednym przejazdem posiać a potem posadzka jak wyschnie.

A Ty był i widział u kogo to błoto czy ot tak sobie wymyślił B|

• Like 1
Opublikowano

A właśnie ciekawe czy te skorupy to po agregatach , czy po zwykłych siewnikach . Mi też się wydaje że niektórzy za bardzo mielą tą ziemię , W takiej mące nic nie chce rosnąc .

Opublikowano

w moim przypadku wyglądało to tak że 2 dni przed siewem ruszyłem ziemie agregatem a było wtedy ciepło i jak sialem to nawet kurz był za ciągnikiem, po śpiewie spadl deszcz przybil ziemie i od tamtej pory czyli od miesiąca nie spadła kropla z nieba tylko zimno i przymrozki, zaryzykowalem i straciłem tym razem taki biznez

Opublikowano
9 minut temu, Rolnik1973 napisał:

Tu nie o maj chodzi, tylko źeby było przeschnięte a nie maziowate.

Rolnik powiedz a tu jest przeschnięte czy maziowate? fotka po siewie owsa i też słabo wyłaził :)

IMG_2990.JPG

Opublikowano (edytowane)

Tak mocno lało ? Dziwne że aż tak .

Roki tu idealnie wygląda .

Edytowane przez Pafnucy
Opublikowano

Do jasnej ciasnej powie mi ktoś co z tym styczniowym?    nie za bardzo ziarnko mu przypaliła susza?  toż to zaraz chyba do koszenia będzie?  :P

Opublikowano

Owies ma grubą łuskę i potrzebuje więcej wilgoci do wschodów.

Opublikowano

No zgadza się tylko ubiegłorocznej wiosny siałem jeszcze wcześniej i nie było problemu tylko wtedy nie było takiego właśnie ochłodzenia bo szybciej wylazł jak patrzyłem na ubiegłoroczne zdjęcia co robiłem

Opublikowano (edytowane)

W zeszłym roku na wiosnę lepiej sytuacja wyglądała, a i ziarno cieńsze teraz było.

Edytowane przez Sean
Opublikowano

U mnie w okolicy owsy siane po 15marca w suchą ziemię wschody mają super wyrownane , a te wczesne bardzo się męczą i są w tyle . Mój z 4 marca męczy sie w ziemi , najbardziej szkoda tylko ziarna kwalifikowanego, pożyjemy zobaczymy 

Opublikowano

Niemożliwe . Wręcz nie wierzę . Widzę dokładnie na odwrót w moich stronach .

Opublikowano (edytowane)

To uwierz bo w okolicy tak samo widzę, jeden siał dzień po mnie i przez miedze jego sąsiad tydzień później i już ma zielono a ten o tydzień wcześniejszy dopiero wyłazi. W tym roku późniejsze wschodzą wcześniej ale to jeszcze o niczym nie świadczy bo te siana wcześniej mają dwa razy taki korzonek bo szły w dół przez ten czas

Edytowane przez Roki212
Opublikowano

Zaraz zobaczę czy zdjęcia n ie mam takich obok siebie .

Nie mam. Mój owies siany 7 wstawiałem . Ma się całkiem dobrze .

Opublikowano (edytowane)

Ja siałem 5 marca i na jednym kawałku dobrze powschodził, a na dwóch się męczy zrobiła się lekka skorupa pomimo tego że ziemia bardzo lekka.Jak przegrzebałem w ziemi to jest wilgoć ,jest żółty ,zawinięty pod wierzchem i zastanawiam się co robić...

Edytowane przez Kamil20151
Opublikowano

byłem dziś z ojcem na polu i trochę pogrzebalismy i faktycznie owies jest żółty i kuli się ale ma mega długi korzeń, szkoda że nie mailem kom przy sobie, korzonki po 10cm minimum m, wydumaliamy że damy mu czas do poniedziałku wtorku żeby weekendowe przymrozki minęły a potem brona na podnośniki, tylko żeby grzebnac ziemię i spokojnie 3 biec bez gazu C 360. Przesiewac jednak nie będę jak będzie słabo rokowal to w kiszonke zrobię i sprzedam krowiarzom

Opublikowano

No ale kto powie czemu tak z tym owsem w tym roku u niektórych jest że się właśnie kuli na boki a nie wyłazi. A tam gdzie kołami ujeździło się i twardo wylazł a między kołami za siewnikiem pozaginany miejscami na boki... choć twardo tam nie jest aby miał problem :)