Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
21 minut temu, dzikiWschód napisał:

mam bingo i bardzo sobie chwale, od 3 lat mnie nie zawiodl nawet w czasie suszy, ludzie narzekają że źle się sieje bo zapycha siewnik ale nigdy tego problemu nie miałem a sieje poznaniakiem z 86r

W ubiegłym roku zasiałem Bingo pierwszy raz i powiem że rewelka. 

Ciężki nie jest ale plon powala i też nie miałem problemów z siewem Poznaniakiem 88 rocznik. 

Opublikowano

Panowie, jutro w nocy zapowiadają u mnie deszcze i zastanawiam się czy nie wysiac po poludniu polifoski 6 i mocznik i tak zostawić pod deszcz bo niestety nie zdążę wymieszać tego agregatem a potem niedziela i w poniedziałek rano agregat a po poludniu siew, dobrze kombinuje, azot powinno rozpuścić w glebę

Opublikowano
30 minut temu, dzikiWschód napisał:

Panowie, jutro w nocy zapowiadają u mnie deszcze i zastanawiam się czy nie wysiac po poludniu polifoski 6 i mocznik i tak zostawić pod deszcz bo niestety nie zdążę wymieszać tego agregatem a potem niedziela i w poniedziałek rano agregat a po poludniu siew, dobrze kombinuje, azot powinno rozpuścić w glebę

Nic sie nie stanie, wróble ci tego nawozu nie wybiorą

• Haha 1
Opublikowano
dzikiWschód napisał:

mam bingo i bardzo sobie chwale, od 3 lat mnie nie zawiodl nawet w czasie suszy, ludzie narzekają że źle się sieje bo zapycha siewnik ale nigdy tego problemu nie miałem a sieje poznaniakiem z 86r

sieje Bingo ja mam i jeden i drugi co wymieniłeś i większość będzie Bingo, Nawigatora posieje że 3 ha.

Opublikowano

Owies zasiany, nawigator swój materiał rok po kwalifikacie. Obsada teoretycznie miała wyjść około 450 nasion na m2, w  każdym razie plus minus 170kg na ha zasiane. Przedsiewnie 200kg Poli 6 i zależnie od pola 100-200kg mocznika. Z nawożenia to raczej na pewno tyle.

Opublikowano

widzę że każdy już rusza z siewem, dziś poszło 200 kg poli 6 i 100kg mocznika a 2 tygodnie temu obornik. Właśnie zaczą padać deszcz więc siew dopiero poniedziałek wtorek. Z nawożenia to w połowie wegetacji mocznik + coś na mszyce i wszystko w temacie

Opublikowano

W moich okolicach południe podlaskiego nikt nic nie sieje. Nie widziałem.Ludzie coś tam dłubią w polu, nawozy obornik ale siać jeszcze nie sieją. Ja się wybieram z sianiem najwcześniej za dwa tygodnie. Nawigator już kupiony w centrali.

Opublikowano

Ja będę siał 1,2ha nawigatora z centrali i 10,8ha swojego bingo ale też za 2 tyg,nie chce żeby zmarzł.

Bedę musiał jeszcze dobrze przemłynkować bo amazonko góra 200kg wychodzi i liczy się jak najlepsze ziarnko, więc sporo owsa będę musiał przerzucić żeby tak 1/4 nadawała się do siewu a 3/4 do spasienia.

Opublikowano

Ja w tym tygodniu planuje posiac. Swój nawigator pójdzie około 450roślin na metr co daje około 170kg. Kupiłem tez posejdona na 1.2ha zobaczymy co lepiej wyjdzie. W sobotę rozsiane npk a mocznik dzień przed siewem pojdzie. Wschodnie podlaskie.

Opublikowano
3 godziny temu, Taurus83 napisał:

To już szybciej będzie posiać dwa razy  hehe

Jaka obsada ?

Szybciej na pewno ale paliwa 2 razy tyle,owies uprawiam z 2 lata i amazonki mało wysiewają owsa z 150kg to max,jak się wszystko po roztwiera, ale wtedy wysiew nie jest dokładny to może z 200kg pójdzie,więc trzeba zrobić taki owies aby wszytki wzeszedł i wtedy i 130kg starczy.

Opublikowano (edytowane)

Oczywiście ale na wskazówce 100% i jeszcze na wysiewie zwiększonym góra się osiąga do 150kg,więc materiał nie może być zrobiony byle jak przy takiej normie.

Edytowane przez Strongman
Opublikowano
12 minut temu, Strongman napisał:

Oczywiście ale na wskazówce 100% i jeszcze na wysiewie zwiększonym góra się osiąga do 150kg,więc materiał nie może być zrobiony byle jak przy takiej normie.

Coś niemożliwe no ja miałem nastawione na 68 i 175kg wychodziło w d7 a w d8 to z 250 dało się ustawić i to już słaby owies był.

Opublikowano
1 godzinę temu, masio513 napisał:

A Kozak siany 22.02 tak wygląda. Wschodnie Podlasie. 

IMG_20200307_163431.jpg

Jakie opinie masz o tej odmianie jak plonuje ??

jak poradzila sobie z susza ??

Jakie nawozenie stosowales ?

Opublikowano (edytowane)

Witam ja pod owies zaplanowałem takie nawożenie a mianowicie ok 50t obornika (15x3.5t rozrzutników na ha) zaorane na "zimę". Teraz myślę dać 200kg/ha amofoski pod korzen, na szpilke 200kg/ha saletrzaku i jakąś odrzywka dolistna jak nie będzie za sucho.... Urośnie??? Czy byście coś zmienili.....?

Edytowane przez paawlik227