Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Wg mnie pod korzeń najlepszy mocznik. Zanim zboze wykiełkuje i podrośnie mocznik powinien akurat być w formie dostępnej dla roślin. Chyba ze saletre na szlilke sypać.

Edytowane przez Szron88
Opublikowano

A co jeśli będziesz w sucho i dasz na szpilkę saletrę ? Według mnie lepszy mocznik bo on działa że sporym opóźnieniem i jak dasz pod korzeń to masz pewność że roślina wykorzysta ten azot. Ile siejecie owsa w sztukach na M2?

Opublikowano
1 godzinę temu, MalyRolnik18 napisał:

Saletra jest ogolnie nieporozumieniem. Chyba ze na kłos w zbozach ozimych. Przedsiewnie pod jare najlepszy jest saletrzak albo mocznik ale mocznik tylko na lepszych ziemiach. 

Uzasadnij swoją tezę 

Opublikowano (edytowane)

Ja jestem za saletrzakiem pod korzeń.Mocznik zakwasza glebę a saletra może być ale saletrzak do tego lepszy.

Edytowane przez Gość
Opublikowano
49 minut temu, thor1984 napisał:

Dla czego piszecie, że saletra przedsiewnie się nie nadaje a saletrzak już tak skoro oba nawozy zawierają azot w formie i saletrzanej i amonowej? 

pewnie dlatego, ze saletrzak "dluzej dziala" niz saletra xD

również jestem ciekaw dlaczego saletra jest nieporozumieniem. Ciekawych rzeczy można siez rana doiedziec tutaj

• Haha 1
Opublikowano

Raz nawoziłem pól pola saletrzakiem a drugie pół saletrą w dawkach azotu tych samych i po saletrzaku zboże lepsze jak sołtys napisał ale to było w pszenżycie.

Opublikowano
34 minuty temu, Szron88 napisał:

Kwalifikat 350szt/m. Swój czyszczony 400szt/m.

a swój nie czyszczony? mi wychodzi przy 400 szt siew 145-150 kg/ha dla mnie szok, bo nie jestem przyzwyczajony do takich norm wysiewu, ale to temat na dluzszą rozmowe. Bardziej sie skłaniam na 450 a nawet 500 szt/m2. Zakladajc ze owies jest nieczyszczony to i tak muszę norme wysiewu o te 10 kg zwiększyc

Opublikowano

Nie wiem jak u was ze stanowiskami ale 400 nasion to dla mnie za mało jak na owies, ja sieje od 470 nawet pod 600 jak swój gorszy materiał. Posiałem kiedyś 150kg obsada coś koło 400 to za rzadki był zdecydowanie. Niby ziarko grubsze ale to i tak mi nie odpowiadało. 

Stosujecie jakieś fungi na owies ? 

Opublikowano

U nas to jeszcze nikt nawozow oprócz mnie nie siał. A co dopiero żeby owsy zaczęli siać 😂 rozmawiałem z jednym to mówił że gdzieś w pierwszym albo drugim tygodniu kwietnia 

Opublikowano

@soltys48 Co tu uzasadniac, na moich glebach V i VI klasy najlepiej sprawdza sie saletrzak ( nie wiem jak na lepszych ziemiach ) testowalem i w roku suchym i w mokrym na jednym polu te trzy rodzaje nawozow i w tym czy w tym najlepiej wypada wlasnie saletrzak mocznik w suchym roku absolutnie a w mokrym na zboze jare dziala dopiero koniec maja kiedy to jest nie potrzebne. Po saletrze w ogóle zadnych oznak ani plonu. Takze na takie gleby tylko saletrzak.

Opublikowano

Ja mam inne wnioski, również gospodaruje głównie na żywych piachach i saletra sie sprawdza, jak tylko troche popada w ciągu roku to plony niezłe. 

Saletrzak ma jedynie fajniejszą granule do rozsiewania

Opublikowano
3 godziny temu, Matey napisał:

pewnie dlatego, ze saletrzak "dluzej dziala" niz saletra xD

również jestem ciekaw dlaczego saletra jest nieporozumieniem. Ciekawych rzeczy można siez rana doiedziec tutaj

zanim zboza jare zaczną korzystac z azotu musi upłynąć około 4 tygodni a siejąc na glebach przepuszczalnych azot wraz z opadami zostanie wypłukany 

Wypłukiwanie:

• Gleby piaszczyste: opad deszczu w ilości 10 l/m2 może przemieścić azot w formie azotanowej (NO3) aż o 12 cm w głąb profilu gleby.
  • Gleby ciężkie: utrata azotu w formie azotanowej (NO3) od 7 do 23 kg rocznie.

Denitryfikacja/ulatnianie:

To utrata 10 % azotu azotanowego w ciągu trzech dni w glebie nasyconej wodą oraz utrata kolejnych 10 % każdego kolejnego dnia, kiedy gleba w dalszym ciągu jest nasycona wodą (tzn. w glebie mokrej w ciągu czterech dni traci się co najmniej 20 %).

Opublikowano

Ja mam po przeczysczeniu swojego Nawigatora mtz 44g i prz zakładanej obsadzie ok 400szt/m2 to wychodzi już ok 200kg/ha i nie wiem jaką obsadę w tym roku zastosować przy wczesnym siewu niby możnaby obniżyć normę o jakieś 10%