Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
witam zastanawiam sie nad azotem na owies bingo. planuję podać 200kg polifoski 6 i 100kg mocznika przed siewem. Co myślicie na 2 dawke 100kg saletry, czy bingo wytrzyma bez skracania ok 80kg N
Opublikowano

na bank bez skracania nie wytrzyma , u mnie w tamtym roku na stanowisku po pszenicy (pszenica na oborniku) i podaniu na wiosne 100 kg/ha polifoski 6 i 100 saletrzaku plus odzywki lezał plackiem na całym polu 

żaluje ze nie skrócilem bo praktycznie obleciał i niecałe 3 tony zebrałem z ha, za to po talerzówce az szczotka była :/

20 godzin temu, Pawel2678 napisał:

Mi się udało zasiać  ale czy pogratulować to zobaczymy -12 nocą brak śniegu  a ziarno wody nabrało bo jeszcze przed mrozem odkopałem ziarenka to były napęczniałe więc ciekawy jestem

o nic się nie bój , jakieś 5 lat temu też wczesnie wsiałem owiec , był już w fazie szpilki , ziemia zarzła było przez tydzien od -5 do -7 i wytrzymał , po ociepleniu strzelił jak z procy, plon tez był zadowalający ( a pamiętam bardzo dobrze bo się osłuchałem wypocin ojca ze trzeba bedzie przesiewac i się kazdy bedzie smiał ) :D

Opublikowano
To może ograniczyć się tylko do 100kg mocznik??
Opublikowano

Od 3 lat daje bingo ~ 90N i nigdy nawet klak nie polegl, bez skracania. Podstawa to siew max 350 szt/m. Wystarczajace nawet na 6t. Sieje na mozajkach 4-6kl i srednio 4,5 t z tego leci.

Opublikowano
Mareg pole 4-5 klasa po pszenicy Cieplym3 jak dzielisz azot??
Opublikowano

W zeszlym sezonie szedl saletrzak i poglownie saletra, w poprzednich latach i w tym sezonie idzie calosc przedsiewnie w moczniku plus ~ 250 poli 6. Pola regularnie widza obornik i gnojowice. Sumujac szacuje, ze ma dostepne ~ 120N.

Opublikowano
120N bez skracania?? A ja się boję że wylegnie po 50kgN🤔
Opublikowano
1 godzinę temu, cieplym3 napisał:

To, że podasz 50N nie znaczy, że będzie miał dostępne tylko to, może mieć nawet dostępne 100N w glebie, a może i 20... ale to inna historia.

akurat przy zeszlorocznych opadach to wiele osob twierdzi ze azot jest wypłukany. Pewnie nie w calosci ale troche go poleciało na pewno 

niektorzy z Was sieja 350 szt, inni 550 jak dobrze pamietam nawet i komu wierzyc?

Opublikowano
1 godzinę temu, Tomek90 napisał:

Ja daje pogłównie od razu jak widać ścieżki, po prostu ze względu na wygodę. 

A czemu ze względu na wygodę? 

Ja właśnie myslalem, że wygodniej przedsiewnie wszystko, a nie potem celować w pogodę. Czy kizeryt można na suche sypać? Pierwszy raz dopiero dawałem, stąd takie pytania.

Opublikowano

ja w tym roku planuje 200 kg ultra 10 przedsiewnie, 300 l rsm 26 jak będzie miał z 5 -8 cm i może oxyfertil 90 z pół tony.  o ile w końcu przyjedzie. ultre już mi 3 tygodnie wiozą także wapno to mi w maju mogą dowiezć :) mam w tym roku 3 odmiany, klasy od III do VI także będzie co testować :) do tego chwast wiadomix i skarcanie  samym ccc i jak robal zaatakuje to mu też coś zapodam. żadnych odżywek. ewentualnie siarczan magnezu przy krzewieniu a może pózniej,... muszę dowiedzeć się jeszzce kiedy najlepiej.  no właśnie kiedy najlepiej dać siarczan na owies ? w jakiej dawce?

Opublikowano
Dnia 19.03.2018 o 09:45, lukasorg napisał:

Witam. Jestem nowy i jeśli można to popytałbym doświadczonych rolników o uprawę owsa. Plan był siać do 30 marca, niestety po ostatnim weekendzie nie da rady. Co myślicie jak posieje na początku kwietnia to będzie coś z tego?Klasa IV ok 200kg/h. Ziarno C1. Planuje dać 200 kg amofoski i 200 kg saletry w dwóch dawkach. I tu pytanie. Jest sens dzielić na dwie dawki N a jeśli tak to kiedy drugą. Na chwasty mam zamiar opryskać Goldem 450 EC 1l/h po trzecim liściu. Czy do golda dawać mocznik czy nie. No i najgorsze póki co dla mnie. Co proponujecie dolistnie i ile razy. Czy dawać antywylegacz a jeśli tak to ile razy i jaki. Podalibyście jakieś sprawdzone nazwy środków z mikroelementami, terminy oprysków i czy z tymi opryskami za każdym razem mocznik?  Bardzo bym prosił o odpowiedź. Pozdrawiam.

W tamtym roku sialem 3 kwietnia i byl,tylko troche gesciej

Opublikowano
1 godzinę temu, cieplym3 napisał:

Jednak kizeryt troche sie rozklada wiec wolalbym chyba poskakac:D

To widocznie siarczan szybciej. Rozumiem ciągnik z miękką osią i amortyzowaną kabina? 

Opublikowano

Tak czytam i czytam ten temat i dochodzę do wniosku, że trzeba najzwyczajniej sprawdzić na własnej skórze i polu co i jak. Ile ludzi tyle opinii. Zostanę przy swoim planie. Ziarno C1 200kg/h, pod korzeń 200kg amofoski i 100kg saletry amonowej po wschodach kolejne 100 saletry. Ze 2-3 razy odżywka z mocznikiem i siarczanem magnezu w tym raz z antywylegaczem dolistnie. Na chwasty gold 450. Zobaczymy co z tego wyjdzie. Przyznam, że wiele opinii było mi bardzo pomocnych. Co myślicie jest sens przy takiej ilości N dawać antywylegacz? Jeśli tak to ile razy? Pole po łubinie...  

Opublikowano
1 godzinę temu, Tomek90 napisał:

Żałujecie na regulatory to wam wykłada, posiane pewnie też na szczotę. 

50N to 4t w ogóle złapie? 

Że ty siejesz na tzw szczyptę to nie znaczy że ktoś tak robi. Z 50-60 N na mojej ziemi sypie około 6 ton z ha oczywiście ziarno C1.  U KOGOŚ MOŻE STPAĆ 8 T U KOGOŚ 2.5T