Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

Bo prawdopodobnie owies zejdzie ci z pola bardzo późno w sierpniu, to powiedz mi jaki poplon zdąży ci wyrosnąć na sensowną wielkość przed zasiewem pszenicy ozimej? Nie mówiąc już o tym, że bez dużej ilości opadów poplon po prostu przesuszy ci glebę i będziesz miał nędzne wschody ozimin.

Opublikowano (edytowane)

samo owsisko jest wystarczającym a wręcz bardzo dobrym stanowiskiem pod pszenice , oczywiście  trzeba zastosować jesienia NPK :)

https://www.agrofoto.pl/uprawa/zboza/niedoceniony-owies-dobry-na-przedplon-i-w-mieszankach-zbozowych,94.html tutaj jest sporo informcji na ten temat, mam nadzieję , że można wklejać linki :)

Edytowane przez Mareg
Opublikowano

Już rozumiem, w sumie zapomniałem o tym,że owies jest mocno wymagającą rośliną co do zasobów wody.

Pod powiedźcie czy nawożenie 100 kg npk i 50 kg N (mocznik czy saletra amonowa ?) w całości przed siewne na 1 ha , w zupełności wystarczą na dokarmienie owsa ? Dodam że stanowisko utrzymane w dobrej kulturze, zasób składników pokarmowych optymalny. Owies odmiana Bingo.

Siew planuję na 17 marca

Opublikowano

ja daje 150 kg polifoski 6 i 150 kg saletrzaku oraz oprysk z odzywkami plus 20 kg mocznika i 15 kg siarczanu i zawsze w granicach 4,2 - 4,5 t/ha , 

wcześniej nie skracałem owsa dlatego bałem się podać więcej azotu bo i tak mi wyłozylo go do zniw, ale  w tym roku planuje zrobić skracanie oraz zwiększyć dawke N

Opublikowano

Co sądzicie o odmianie Nawigator? Oprócz Bingo to tylko taka jest w tej chwili dostępna w moim punkcie. Gleby V klasy. Miałem chęć jeszcze na Bretona, ktoś może mi porównać te odmiany?

Opublikowano

KlimekPL

Miałem wszystkie te odmiany, a w 2017 tylko Bingo i Nawigator- zaskoczył pozytywnie. W sobotę badałem MTN i gęstość:

- NAWIGATOR - MTN - 53G, gęstość- 53. - grube, ciężkie ziarno na IVb, V klasie posypał ponad 5 ton.

- BINGO - MTN - 53g, gęstość 48. - ziarno grube, sypie objętościowo kapitalnie, ale wagowo gorzej wychodzi bo ziarno inaczej się układa od Nawigatora.

- BRETON - miałem wcześniej w 2016r, gęstość miał 51, też ciężki.

Siła kiełkowania, posadzone w doniczce więc czekam.

Ale to zależy od roku i nawożenia. Chcesz coś więcej wiedzieć, pisz.

Mam też ten sam dylemat, czy dawać w moim wypadku siarczan magnezu granulowany 21-30 pod korzeń czy na szpilkę?

Opublikowano (edytowane)

Dzięki masio za odpowiedź. Czyli ten Nawigator może nie jest taki najgorszy, miałem już Bingo i chciałbym spróbować czegoś innego. Teraz jest dostępny Nawigotor w centrali a akurat dysponuję transportem, kupiłbym materiał i już miałbym zakupy z głowy i zająłbym się czymś innym. Bingo nie sypało źle, MTZ nie mierzyłem ale gęstość mierzona w 20l baniaku wyniosła średnio 51. :P Jednak słyszałem, że Nawigator czy Breton mogą mieć jeszcze lepsze parametry dlatego trzeba spróbować.

Co do Mg i S to ja będę dawał przed siewem pod agregat albo talerzówkę 100kg kizerytu.

Edytowane przez KlimekPL
Opublikowano

cieplym3

sam się zdziwiłem, że pierdzielony taki ciężki. Liczyłem i zważyłem po 200 ziarek i wyszło po 11g x 5 = 55gr, ojciec liczył 500 i wyszło 27g, ale średnio przyjąłem 53 g. No zależy jaka siła kiełkowania będzie, ale przy 95% 220 kg na ha to minimum przy 400szt/m2. Praktycznie wszystko na sprzedaż. Na siew zamówiony Nawigator i Romulus. A 3 ha dosieje swoim Nawigatorem, z Bingo rezygnuje.

KlimekPL

Ja podobnie próbuje, testuję, nowe odmiany i obserwujemy, która najlepiej wychodzi. Też zamierzam po 100kg/ha pewnie wystarczy to pokryć zapotrzebowanie owsa na magnez i siarkę. Podaj cenę jaką chcą za Nawigatora w centrali:)

Opublikowano

W tym roku też próbuje z Nawigatorem zawsze u nas był bingo ale trzeba coś innego spróbować, Binga zawsze u mnie dużo objętościowo ale wagi to on nie miał za dużej. 

Opublikowano

Aj cholera nie zapytałem, bo zapytałem tylko o cenę grochu. Ale podejrzewam, że nie więcej jak 1800zł brutto. Rok temu tyle za Bingo płaciłem, zerknałem do faktury. A babka mówiła mi wtedy, że wybieram najdroższą odmianę tak więc podejrzewam, że za Nawigatora mniej krzykną. Jutro o 7 rano zrobię zakupy to dam znać o cenie.

Opublikowano

Ja to z Polski zamawiam, bo u mnie tylko Breton i Arkan mają. Nawigator 1700 brutto + przesyłka, a Romulus 1900 brutto+ przesyłka. Dzisiaj dostałem cennik ze Strzelec chyba to najdroższy owies AMANT I MACZO po 231 zł brutto :o