Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

W małym stopniu tak bo po rzutowym masz równomierne zagęszczenie , aczkolwiek był siany w połowie marca , dostał 42N przedsiewnie więc myślę że tutaj gęstość siewu i jego termin wpłynął najbardziej. Może z siewnikiem przesadziłem ale na drugi rok sieje rzutowo.

Edytowane przez Ogon988
Opublikowano

Ale te 3 przyczepy więcej to też nikomu nic nie mówi. Bo czy ty mówisz o 2 hektarach czy o 20? To jest różnica. Podaj plon w tonach.

I mimo wszystko wolę w miarę precyzyjnie wysiać siewnikiem w roślinach na metr kwadratowy niż na oko rozsiewaczem.

Opublikowano

Po rzutowym rownomiernie? Rozsiewacz musiałby precyzyjnie bardzo wysiewać i bardzo rowno jechać z tym rozsiewaczem. Do tego potem bronować. Hektar z kawałkiem w tym roku tak sialem mieszanki do skoszenia w baloty, to wyszło w miarę, ale nie na tyle żeby od razu siewnik wyrzucać. A sialem tylko dlatego, że akurat przy ciagniku był rozsiewacz a na polu miałem brony to od razu pojechałem i wszystko załatwiłem.

Opublikowano

Jak tam u was zbiory ? Po rzutowym zebrałem 3x przyczepy więcej z tej samej powierzchni więc siewnik leci na złom :D

mój skoszony w niedzielę

odmiany breton(2,01ha) i nawigator(2ha)

wilgotność 12,5%

gęstość 52,9

z całości nakosiłem 30510kg

ważone mierzone razem ale breton wzrokowo dawał sporo więcej niż nawigator(dał dwa zbiorniki więcej)

Opublikowano

dokładnie to ponad 7,6t/ha ;)

w poniedziałek kosiłem bretona sąsiadowi którego mu siałem tego samego dnia co swoje i plon wydaje mi się lepszy niż u mnie, z 0,6ha nakosił d50+nadstawki 30cm z czubkiem, z parametrów to tylko wilgotność mu sprawdzałem to było 13%........

z mojego dało 85 kulek 130-135/120 dobitych na max'a

Opublikowano

I co zrobisz z tym owsem ? Dysykujesz? U mnie też sporo zielonego poodbijało. W ścieżkach to już wogole masakra. Co ciekawe u sąsiada też. A sial z dwa tygodnie wcześniej.
Ja dałem d*py bo za późno dałem rsm. Tak mi się wydaje przynajmniej że to jest przyczyną

Opublikowano

U mnie przyczyną jest to, że go powypalało na górkach wiosną a w czerwcu jak zaczęło lać codziennie to odbił i teraz zrobił się syf na polu. Nie myślałem aby desykować tylko spróbować skosić na dwa razy i zobaczyć czy coś z tego zielonego jeszcze będzie. Takie cyrki tylko na piachu, na IV klasie jest już w pełni dojrzały i gotowy do zbioru.

Opublikowano

A jednak zdecydowałem desykować bo się dowiedziałem, że nie będzie szansy na kombajn w późniejszym terminie więc zostawianie zielonych placów jest bez sensu.

Dawka 3 litry będzie wystarczająca czy można trochę zwiększyć? Wiem, że to kosztowny zabieg ale pryskać będę punktowo tylko w niektórych miejscach więc zwiększanie dawki nie powinno mnie zrujnować.

Opublikowano

A jednak zdecydowałem desykować bo się dowiedziałem, że nie będzie szansy na kombajn w późniejszym terminie więc zostawianie zielonych placów jest bez sensu.

Dawka 3 litry będzie wystarczająca czy można trochę zwiększyć? Wiem, że to kosztowny zabieg ale pryskać będę punktowo tylko w niektórych miejscach więc zwiększanie dawki nie powinno mnie zrujnować.

reglone? starczy

glifosat? też starczy. dodaj mocznika lub rsmu. szybciej zadziała

Opublikowano

dokładnie to ponad 7,6t/ha ;)

w poniedziałek kosiłem bretona sąsiadowi którego mu siałem tego samego dnia co swoje i plon wydaje mi się lepszy niż u mnie, z 0,6ha nakosił d50+nadstawki 30cm z czubkiem, z parametrów to tylko wilgotność mu sprawdzałem to było 13%........

z mojego dało 85 kulek 130-135/120 dobitych na max'a

jaka dawka.U mnie było 90 kg stanowisko po łubinie.Wszystko byłoby super gdyby górą nie wypalilo.Plon pewnie poniżej 5-5.5 by nie zszedł.
Opublikowano

u mnie owies sypie ok 3-4t a wygladal paskudnie, niski nie rowny troche miotly sie przebilo. Ale jestem zadowolony bo dla mnie to tylko przedplon pod pszenicę.

Opublikowano (edytowane)

90 - 95% owsa mam już gotowego do koszenia, ale są miejsca gdzie między tym dobrym trafia się zielony i nie wiem kosić czy jeszcze czekać

Edytowane przez Roki212
Opublikowano

90 - 95% owsa mam już gotowego do koszenia, ale są miejsca gdzie między tym dobrym trafia się zielony i nie wiem kosić czy jeszcze czekać

Nie czekaj , koś . Taka ilość zielonego nie wpłynie na wilgotność .

Opublikowano

U mnie bingo omłócily dwie silne burze, dużo ziarna leży na ziemi, do zbiornika wyleciało trochę ponad 4tony/ha tak że w tym roku o płonie się nie wypowiem... taki mamy klimat

Opublikowano

WLKP wczoraj pierwszy wjazd w pole ,koledzy podpowiadali że owies mieszanki suche gotowe pod kosę mimo deszczów ,wjechaliśmy w pszenżyto .jednak jeszcze nie nadaje się na bina czy sprzedaż ,potem w mieszankę wjechaliśmy i suchutkie było, sporadycznie położone ,w nocy popadało ale jutro koszenie owsa ,pszenżyto musi poczekać