Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

Owies bingo zasiany w poniedziałek, około 480 sztuk na M2. Dwa kawałki jeden piach 5 klasa faktyczna a nie na papierze i drugi od 5 do 4a. Zobaczymy co z tego będzie i jak przezimuje 

Opublikowano
15 minut temu, arnoldino napisał(a):

Owies bingo zasiany w poniedziałek, około 480 sztuk na M2. Dwa kawałki jeden piach 5 klasa faktyczna a nie na papierze i drugi od 5 do 4a. Zobaczymy co z tego będzie i jak przezimuje 

Jaki region kraju?. Wrzucaj co jakiś czas relacje. Ja w tamtym roku zasiałem bingo w mieszance z rzodkwią na poplon to nie wymarzł a siany był koło 20 października. Nie wiem co byłoby jakbym zostawił do żniw bo w maju poszedł jako zielony nawóz pod pyry 

Opublikowano

Południowa Wielkopolska, powiat Kępiński. Ten niby owies ozimy to faktycznie typowa przewodka z typową forma ozima nie mający nic wspólnego. W zeszłym roku jęczmień się udał zobaczymy jak w tym roku będzie. 

Opublikowano

Ja powtórzyłem u siebie siew owsa jarego jesienią. W tym roku plon wahał się w granicy 3,8T/ha, ale bez większego nawożenia. Jeżeli będzie śnieg podczas mrozów to będzie ładny.

Opublikowano

Podlaskie zambrów owies w zagłebiu mleczym 700-750 ludzie sprzedają ale to dla hodowców.

W dniu 8.09.2025 o 20:37, Samsung123321 napisał(a):

Bede siał końcem września lub początek października pierwszy raz owies ozimy na piachu. Jak to nawozić? Owies jary to jechałem przedsiewnie npk + rsm26 i właściwie to wszystko. Ewentualnie jakieś dolistne nawozy i wiadomo chwasty a w ozimym? Wiadomo npk ale... Dać coś rsm przedsiewnie czy wiosną dwie dawki azotu coś na kształt pszenicy? 

Czym na chwasty? 

Ja miałem ozimy na piachu 6 klasa. Na piachu zmarzł, tam gdzie lepsza ziemia nic mu nie było. -15 było bez śniegu i wiatr. Jak siać ozimy to tylko na lepszej ziemii

Opublikowano
Godzinę temu, RolAnonim napisał(a):

Podlaskie zambrów owies w zagłebiu mleczym 700-750 ludzie sprzedają ale to dla hodowców.

Ja miałem ozimy na piachu 6 klasa. Na piachu zmarzł, tam gdzie lepsza ziemia nic mu nie było. -15 było bez śniegu i wiatr. Jak siać ozimy to tylko na lepszej ziemii

Posiałem. Warunki ciężkie. Ciągle pada. Siałem w deszczu ale to piach to wiadomo jak jest... Nawet wyszedł ale nie istnieje jakiś piękny... moze sie poprawi jak sie ociepli. Czym pryskać teraz jesienią? Coś co go nie poturbuje a zwalczy chwasty bo jest troche tego badziewia

Opublikowano

Jesienią to chyba  tylko przedwschodowo. Obejrzyj na youtube maciej różański. Ja pryskałem wiosną ale chwastox na fiołku nie zrobił wrażenia i jak owies odbijał to fiołek przygłuszył a było jeszcze bardzo sucho. Potem była powtórka innym środkiem ale to musiałbym sprawdzić co to było. Saszetki takie w formie proszku 

Opublikowano
9 godzin temu, RolAnonim napisał(a):

Jesienią to chyba  tylko przedwschodowo. Obejrzyj na youtube maciej różański. Ja pryskałem wiosną ale chwastox na fiołku nie zrobił wrażenia i jak owies odbijał to fiołek przygłuszył a było jeszcze bardzo sucho. Potem była powtórka innym środkiem ale to musiałbym sprawdzić co to było. Saszetki takie w formie proszku 

Tak ogolnie tak ale wiem że chyba też Pontosem jechali... wiosną to chyba chwastox czy mustang forte może podejdzie? Kurde dość duża presja chwasta i by pasowało. Ziemia jest słaba. Boję sie że go zniszcze jak wjadę teraz. Ze wszystkim trzeba delikatnie. Raz na jary owies dałem na tej ziemi 200kg/ha saletry to niestety ale miejscami przypaliło. 

Screenshot_20251012_190139_Gallery.jpg

Opublikowano

W temacie odchwaszczania  jesienią rozmawiałem z tzw "doradcą" to mówił że firmy nasienne stosują powschodowo dff+ctu w dawce 2/3 tego co normalnie daje się na pszenicę czy żyto. Spróbuje i się okaże jak to będzie 

Opublikowano (edytowane)

W siewie wiosennym po pełnej dawce snajpera 1.3l nie było żadnych oznak fitotoksycznosci w łubinie, rósł sobie w najlepsze dopiero oprysk na jednoliścienne go położył, więc myślę że i teraz pełna dawka by mu nie zaszkodziła ale to tylko moja teoria...

Oczywiście doglebowo zaraz po siewie.

Edytowane przez matisz
Opublikowano
Godzinę temu, lukasz1995 napisał(a):

Jakie nawozy sypnąc pod owies jary.Znajomy mówił,że tylko dać superfosfat,żadnego azotu

zależy co w ziemi, potas też potrzebny gdyż owies ma największe wymagania ze wszystkich zbóż

Opublikowano

I robisz blad, jak sie trafi dobry rok i zbierzesz 4t/ha owsa to dodatkowo wyjalowosz glebę ze składników pod przyszła roślinę. Ja zawsze daje czy pod jare czy pod oziminy 250kg POLIFOSKE 8 bo sloma zostaje na polu. Jak bym dał 100kg poli6 pod owies to potem pod pszenice musiałbym dać 300-350kg

arnoldino napisał:

NPK przedsiewnie to normalnie daje, zwykle 100kg do max 150kg poli 6 na ha bo więcej to nie warto kosztów robić.

I robisz blad, jak sie trafi dobry rok i zbierzesz 4t/ha owsa to dodatkowo wyjalowosz glebę ze składników pod przyszła roślinę. Ja zawsze daje czy pod jare czy pod oziminy 250kg POLIFOSKE 8 bo sloma zostaje na polu. Jak bym dał 100kg poli6 pod owies to potem pod pszenice musiałbym dać 300-350kg

Opublikowano
4 godziny temu, Piffpaff napisał(a):

4 tony to normalnie się sprząta, w dobrym to 6 leci a owies to na opał idzie to nie ma sensu robić kosztów z nawożeniem. Pszenicy na kawałkach gdzie jest owies nie sieje bo się to mija z celem, za słabe stanowiska żeby oddała sensowny plon.

Opublikowano

Jak dla mnie możesz i do lasu wywieść ten owies i siać komose z miotla w kolejnym roku ale jak ci sypie w porywach 6t to policz ile wyciągnie z ziemi składników a tu piszą o max 150kg polifoski. Nie pisze tak jak w mądrych książkach ze wysiewac NPK więcej o 10% jakk plon zabrał ale przynajmniej starać sie uzupełniać to co wywiozło sie z pola, bo potem przychodzi roślina następcza i dziwota ze plon słaby

Opublikowano

Jak się nie masz z kim pokłócić w necie to jest dział ceny nawozów tam możesz swoje "mądrości" wypisywać do woli. Mnie osobiście takie pier...lenie bez sensu średnio interesuje.

• Haha 1