Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

przy prawie 5t plonu owsa daje 1l ccc i stoi do końca odmiana bingo. Ale ostatnie 2 lata susza sama skraca rośliny więc nie daje nic, chociaż wydaje mi się że 0.3l moddusa wystarczy spokojnie

Pawel599123 napisał:

Dobra faza owsa na oprysk mustangiem forte?

IMG_20250427_121629312_HDR.jpg

IMG_20250427_121553049.jpg

bardzo dobra

Opublikowano

Jeśli jutro rano ma być 1 st aby to wiadomo przy ziemi z 0 będzie na pewno to jutro jechać tym mustangiem czy lepiej poczekać? Druga sprawa czy mogę skrócić w tej fazie owies? Akurat mam ,,antywylegacz płynny " bo na pszenżyto nie dało rady uciekła faza 

Opublikowano
22 godziny temu, krzysiek277 napisał(a):

Kurła koledzy o skracaniu owsa, a u mnie chwasty nie zrobione bo teraz w granicy 1/2 stopnie w nocy to niema sensu pryskac, azot przydało by się sypnąc ale sucho i deszczu nie widać 

Ja zrobiłem w środę, idealne warunki były. Teraz pasuje azot sypać pod deszcz, ale chwast jak stoi tak stał, zaczyna mnie to irytować powoli 🤔

No i będę jechał jeszcze skracanie+ coś na robala jak będzie 

Opublikowano
3 godziny temu, dzidzia202 napisał(a):

U mnie rano było -2 ale po południu jadę odchwaszczanie i na pszenicy grzybowke zrobic. 

Od razu po takim przymrozku wjeżdżać z odchwaszczaniem to trochę balansowanie na linie, ale to niech każdy podejmuje decyzję sam. 

1 godzinę temu, KlimekPL napisał(a):

Mustang forte z cyperkillem chyba nie zaszkodzi pomieszać?

Nie zaszkodzi. Tylko pryskaj jak masz faktycznie sporo skrzypionki, bo niestety dużo ludzi daje na zaś (bo przecież nie zaszkodzi), a później jest płacz że środek nie działa. 

@ŻakowskiSławomir przymrozki zrobiły swoje, bo to zawsze opóźnia działanie herbicydów. Plus nie wiem jak u Ciebie z deszczem, ale jeśli długo nie padało to rośliny pokrywają się woskowiną, która utrudnia wchłanianie oprysku. Komosa aż się świeci od tego wosku. 

• Like 2
Opublikowano
15 minut temu, polskatk napisał(a):

Od razu po takim przymrozku wjeżdżać z odchwaszczaniem to trochę balansowanie na linie, ale to niech każdy podejmuje decyzję sam. 

Nie zaszkodzi. Tylko pryskaj jak masz faktycznie sporo skrzypionki, bo niestety dużo ludzi daje na zaś (bo przecież nie zaszkodzi), a później jest płacz że środek nie działa. 

@ŻakowskiSławomir przymrozki zrobiły swoje, bo to zawsze opóźnia działanie herbicydów. Plus nie wiem jak u Ciebie z deszczem, ale jeśli długo nie padało to rośliny pokrywają się woskowiną, która utrudnia wchłanianie oprysku. Komosa aż się świeci od tego wosku. 

Ale u mnie nie było mrozu, nie wiem czy zeszło poniżej 2 stopni w nocy, a zabieg robiony na 4 dni przed tym zjazdem temperatury. Wody jest na ten moment pod dostatkiem bo ostatnio spadło 24l.

Opublikowano

Gold potrzebuje temperatury. Najlepiej jakby przez tydzień po oprysku temperatura nie spadała poniżej 8 stopni. 

I nawet jeśli nie było przymrozków sensu stricte to sam fakt że były znaczne spadki temperatury już robi swoje. Przez pewien czas było bardzo ciepło i nagle z ponad 30 stopni w dzień (bo tyle w słońcu na spokojnie było) schodzimy do 2-3 w nocy. 

Musisz uzbroić się w cierpliwość i poczekać. 

Opublikowano
W dniu 27.04.2025 o 11:59, krzysiek277 napisał(a):

Kurła koledzy o skracaniu owsa, a u mnie chwasty nie zrobione bo teraz w granicy 1/2 stopnie w nocy to niema sensu pryskac, azot przydało by się sypnąc ale sucho i deszczu nie widać 

chwasty też, inni tu piszą że skracają a u mnie najbardziej woda potrzebna 

Opublikowano (edytowane)
43 minuty temu, superfarmer02 napisał(a):

A można do tego dorzucić tytan czy się zważy? 

I to i to odżywka, nic sie nie stanie.

Chyba, że masz na myśli Tytan herbicyd, to wtedy lepiej nie mieszać środków chwastobójczych z nawozami 

Edytowane przez KlimekPL
Opublikowano

8 Marzec siany...około 3 tygodnie siedzial w ziemi dopiero kolo 26 zacząl wylazic z ziemi, Saletrosan i Mocznik wszystko pod korzen zakończone nawozenie na raz. No goni do góry nie miłosiernie🤭