Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

siejąc owies wcześnie zwiększasz szanse że sluzej wytrzyma suchy okres bo wytworzy dluzszy korzeń. Ja posiałem 08.03 owies- zdjęcie wkleiłem kilka postów wcześniej. Nie wmówisz mi że owies siany na początku marca który ma już drugi liść ma taki dam korzeń jakk ten siany tydzień temu co dopiero kiełkuje

Opublikowano

Ja tez siałem początkiem marca i jęczmień też w ten sam dzień. Znajomy siał na sąsiedniej działce z 10 dni później. U mnie owsy i jęczmienie ok po przymrozkach a u niego połowę owsa przewróciło po przymrozku.

Opublikowano

kolego kierunkowskaz. Termin terminem, ale jaka glębokość siewu u Ciebie a u niego? Czy było nawożenie przedsiewne czy też nie? Podejrzewam, że Ty miałeś głębiej zasiane a kolega niestety odwalił fuszere i poszło...

Opublikowano

Tak szansę się zwiększa że wytrzyma lepiej suchy okres. Niestety ostatnio w maju takie susze, że te szanse w zasadzie nic nie wnoszą. Czy posiejesz 1 marca czy 1 kwietnia to i tak g nie plon. Za to jest wiesza szansa, że uszkodzi go przymrozek. Może kto mieszka w innych regionach kraju to to się udaje. U mnie nawet samosiewy owsa w rzepaku czy życie jak sieje bezorkowo mróz mi załatwia na wiosnę To po co mi owies siać 1 marca.  A potem patrzyć jak dochodzi do siebie po przymrozkach.

Opublikowano
9 godzin temu, ZenekBezSpodenek napisał(a):

kolego kierunkowskaz. Termin terminem, ale jaka glębokość siewu u Ciebie a u niego? Czy było nawożenie przedsiewne czy też nie? Podejrzewam, że Ty miałeś głębiej zasiane a kolega niestety odwalił fuszere i poszło...

Ja tam nie wiem jak głęboko było zasiane. Sam tego nie badam u siebie więc tym bardziej u siebie. U mnie nawożenie było i to dosyć bogate a siew po uprawie bezorkowo. Tam na oborniku z orką.

Opublikowano
20 godzin temu, mf362 napisał(a):

U mnie na jednym kawałku jest pełno Maruny . Ciężko to dziadostwo wytępić w ziemi siedzą nasiona .

orke opuznić jesienią ile sie da na siewy zbóż jarych  a w zbożach ozimych chlorotroluron na jesieni 

• Like 1
Opublikowano

Owies Rambo po kwalifikacie, siany 8.03.2025 Około 160 kg na hektar. Przedsiewnie dostał w czystym składniku N 93, P 50 i K 160🫣. Działka wielkości 1.5 hektara i jako jedyna z przeznaczeniem na skarmienie dla bydła. Wiem że za dużo na siane, nie którzy tyle P i K pod pszenicę nie dają 😄 No ale jakk jedyna to zobaczymy co z niej będzie, aktualnie faza 3 liscia i po swietach pewnoe wleci oprysk herbicydowy Goldem. Pole cały czas w monokulturze zbożowej...takie lekkie jej przełamanie.

20250416_074309.jpg

Opublikowano
Godzinę temu, polskatk napisał(a):

Owies ma większe potrzeby nawozowe jeśli chodzi o potas niż pszenica. Takze z tym potasem dobrze zrobiłeś. 

Też dałem więcej potasu ze względu na to iż dowaliłem za dużo magnezu a stosunek magnezu do potasu też musi byc w miarę równy bo magnezu to przesadziłem przedsiewnie a z tym że więcej potasu ma potrzebe owies to jasna sprawa. Zobaczymy co to dalej bedzie aby tylko jakieś deszcze chodziły to nie bedzie tragedii.

Opublikowano (edytowane)

W jakiej fazie Odchwaszczacie owies ? U mnie siany dwa tygodnie temu, ładnie się rzędy pokazały, wczoraj spadło 2,5l. W piątek mocny deszcz po południu, myślę czy rano nie wjechać z chwastem 🤔

Edytowane przez ŻakowskiSławomir
Opublikowano

Ja siałem 6 marca, aktualnie faza 3 liści i teoretycznie mógłbym po świętach myśleć o odchwaszczaniu, ale jakoś mało tych chwastów u mnie wzeszło i boję się że zrobię zabieg, a później powychodza kolejne i będę się bujał z poprawkami. 

Opublikowano
Godzinę temu, superfarmer02 napisał(a):

Mój siany początkiem marca i myślę zaraz po świętach odchwaszczać. W tej chwili ma 3 liście. Chwastów dosyć sporo ale poczekam jeszcze żeby owies się trochę wzmocnił 

Czym planujesz jechać? To mój siany końcem marca, to może faktycznie trochę jeszcze go przytrzymam 😅

Opublikowano
superfarmer02 napisał:

Mój siany początkiem marca i myślę zaraz po świętach odchwaszczać. W tej chwili ma 3 liście. Chwastów dosyć sporo ale poczekam jeszcze żeby owies się trochę wzmocnił 

U mnie owies ma 2 liście a gold w rejestracji ma od 3 liścia więc spokojnie po świętach popryskam. Teraz to trzeba świętami żyć a nie pole