Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Myślicie że ten owies wcześnie siany, który już zieleni się na polu przetrwa zapowiadane mrozy ? Szczerze mówiąc pierwszy raz posiałem tak wcześnie i trochę się obawiam... Zapowiadane -3, czasami przy gruncie może być -5

Opublikowano
1 minutę temu, Jaceenty346 napisał(a):

Myślicie że ten owies wcześnie siany, który już zieleni się na polu przetrwa zapowiadane mrozy ? Szczerze mówiąc pierwszy raz posiałem tak wcześnie i trochę się obawiam... Zapowiadane -3, czasami przy gruncie może być -5

Nic mu będzie.

Nawet jak go trochę ...wysmali, to szybko się zregeneruje...

Na plon to nie wpłynie.

• Like 2
Opublikowano
6 minut temu, Jaceenty346 napisał(a):

Na ogrodników też są takie mrozy i jakoś nic sie zbożom nie dzieje

Opublikowano (edytowane)
7 minut temu, polskatk napisał(a):

Pierwszy raz owies siejecie czy może pierwszy raz są u Was przymrozki w kwietniu, że tak się boicie? 

Pierwszy raz posiałem tak wcześnie. Poprzednie lata nie kojarzę żeby w takiej fazie wzrostu jak jest teraz, wróciły długotrwałe mrozy i stąd moje pytanie.

Edytowane przez Jaceenty346
Opublikowano
4 minuty temu, polskatk napisał(a):

przymrozki w kwietniu,

A ten dalej o przymrozkach, sprawdzasz trochę prognozy? Jeśli się sprawdzą, to praktycznie w połowie kraju szykuje się całodobowy mróz przez dwie doby, a ten dalej bredzi o przymrozkach. I jak nie będzie śniegu, to bym taki przemądrzały nie był. A i daj se daj ten uśmieszek, wiem że Cię piecze xD 

• Like 1
  • Haha 1
Opublikowano

Jak u was owsy ozime ? 

Wczoraj u znajomego byłem to wygląda jakby zmarzł, liście żółte albo zgnite, niektóre coś tam odbijają zielone ale słabo wyglądają? 

Z sąsiedniej wioski chłopak też mówił że tragedia. 

Opublikowano
2 minuty temu, jajonasz napisał(a):

A ten dalej o przymrozkach, sprawdzasz trochę prognozy? Jeśli się sprawdzą, to praktycznie w połowie kraju szykuje się całodobowy mróz przez dwie doby, a ten dalej bredzi o przymrozkach. I jak nie będzie śniegu, to bym taki przemądrzały nie był. A i daj se daj ten uśmieszek, wiem że Cię piecze xD 

Gdzie Ty dziecko drogie widzisz całodobowy mróz w połowie kraju przez dwa dni?

ECMWF_T2_MAX_1743487189.webp

• Haha 1
Opublikowano
2 minuty temu, polskatk napisał(a):

Gdzie Ty dziecko drogie widzisz całodobowy mróz w połowie kraju przez dwa dni?

A to ten model to wyrocznia? Zresztą i na nim niewiele do tego brakuje na całym wschodzie. Dziecko drogie?  Taki dorosły i takie odzywki? Uuu jednak bardzo piecze fejsbuczkowego eksperta xD 

• Like 1
Opublikowano

Screenshot_20250401_211936_Chrome.jpg

A u mnie tak.

I tylko byle te opady się sprawdziły to w zbożach będzie ok. 

Screenshot_20250401_212204_Chrome.jpg

Opublikowano
Godzinę temu, Sim95 napisał(a):

Mój też przez ostatnie dni ładnie poszedł w górę.

IMG_20250401_182533.jpg

Ja mam taki jęczmień jary i się nie obawiam a co dopiero o owies. 

Opublikowano
1 godzinę temu, jajonasz napisał(a):

A to ten model to wyrocznia? Zresztą i na nim niewiele do tego brakuje na całym wschodzie. Dziecko drogie?  Taki dorosły i takie odzywki? Uuu jednak bardzo piecze fejsbuczkowego eksperta xD 

Jebał go pies 🐶 🐶 

:)

Opublikowano
2 godziny temu, GRZES1545 napisał(a):

Jak u was owsy ozime ? 

Wczoraj u znajomego byłem to wygląda jakby zmarzł, liście żółte albo zgnite, niektóre coś tam odbijają zielone ale słabo wyglądają? 

Z sąsiedniej wioski chłopak też mówił że tragedia. 

Na poprzedniej stronie wstawiłem zdjęcie  92,kg /ha siany na górce więcej brakuje ,drugi kawałek lepiej wygląda 130/ha i mniej brakuje  może i mróz mniejszy 

Opublikowano (edytowane)
19 godzin temu, Agrest napisał(a):

Screenshot_20250401_211936_Chrome.jpg

A u mnie tak.

I tylko byle te opady się sprawdziły to w zbożach będzie ok. 

Screenshot_20250401_212204_Chrome.jpg

Będziesz narzekał że za mokro 🤣 niech pada. Sucho sucho i jeszcze raz sucho czyli jak powiedział człowiek jeżeli ja już narzekam że sucho to jest sucho. Gdzieś z 2 tygodnie temu czytałem że kwiecień ma być mokry. Pisali to amerykańscy naukowcy którzy zapowiadali że marzec będzie strasznie suchy 

Screenshot_2025-04-02-17-08-07-591_com.android.chrome.jpg

Edytowane przez PAN88